Коронавирус в България: легла за умиране

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad0bed180d0bed0bdd0b0d0b2d0b8d180d183d181 d0b2 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0bbd0b5d0b3d0bbd0b0 d0b7d0b0 d183d0bcd0b8d180d0b0

Коментар от Емилия Милчева:

Легла за умиране. Такива ще бъдат открити в болниците. Разбира се, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов не ги нарича така – става въпрос за нови легла, за "да се оптимизира процесът", да се създадат "специфични" структури, да се… прехвърли отговорността другиму.

Няма да е трудно, когато смъртта ще е скрита зад вратите на болниците. Хората няма да умират в линейките, както се случва, когато отказват да ги приемат поради пълни отделения; няма да умират и по домовете си от внезапно влошаване, както обикновено се получава при Ковид-19; нито поради невъзможност на спешна помощ да стигне навреме до тях. И журналистите няма да питат чия е отговорността, никой няма да вини премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Ангелов или дори вицепремиера Томислав Дончев, мъдруващ по телевизии как "сега изкуството е да се движим по ръба на бръснача". Само че по ръба на бръснача се движат медиците, не политиците.

Вината за смъртта, настъпила поради невъзможност на медицинския персонал да полага грижи за повече болни или поради липса на достатъчно квалификация, ще се хвърли на безгласния Ковид-19. Кой би се усъмнил – при тези темпове на разпространение на заразата и смъртност? Кой би проверил – при тези осакатени от политическо верноподаничество институции?

Зад вратите на болниците

Здравният министър съобщи, че "допълнителният капацитет за прием на болни с коронавирус в лечебните заведения се увеличава от 10% на 20% от болничните легла, а за болниците, които имат разкрити не по-малко от 50% легла за заразени с коронавируса, също ще бъдат отпуснати допълнителни средства". Чудесно. А с колко се увеличава допълнителният капацитет на медицинския персонал при хроничния дефицит на лекари и медицински сестри в 368-те болници в България и все повече болни сред тях? Излиза, че все по-малко медици ще трябва да се грижат за все повече болни.

По БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев заяви: "При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците". В болницата в Разлог например в момента "на терен" във вътрешно отделение остават двама лекари, които трябва да се грижат за 24 пациенти с потвърден Ковид-19, други над 30 с пневмонии, които чакат резултати от PCR-тестове. Причината е, че другите двама лекари на работа в отделението също са с коронавирус, единият от тях бе транспортиран в реанимация в софийска болница. На много други места ситуацията е подобна. Запълват се стаи с легла, но няма кой да лекува, нито да обгрижва болните. За този проблем управляващите не говорят. Така им е удобно – нали работата с леглата е уредена. А близките винаги хвърлят вината за загуба на близък на лекуващия лекар, не на Борисов или здравния министър, който и да е той.

Препълнените болници, зачестилите случаи на починали и репортажи за линейки с болни, които никой не иска да приеме, предизвикаха истерично презапасяване с лекарства, използвани за лечение на Ковид-19. Става въпрос за кортикостероиди, някои антибиотици като Azithromycin (Azax, Azitrox, Sumamed и други търговски наименования), антитромботични лекарства. Презапасяване с медикаменти имаше и в началото на пандемията през пролетта. И тогава, и сега това доведе до дефицити. Но сега заразените и болните са десетки пъти повече – всеки трети тестван българин е положителен, по думите на здравния министър.

Опит за гасене на пожар

В опит да изпреварят готвената днес акция от "Отровното трио" и Мая Манолова под надслов "Леглата не лекуват сами", управляващите обявиха в неделя нови мерки. Някои от тях са доста странни като обявените от столичния кмет Йорданка Фандъкова Ковид-зони в ДКЦ-ата (диагностично-консултативни центрове). В тях ще трябва да работят лекар, сестра, лаборант, които ще извършват клиничен преглед, тест за Ковид-19, изследвания на кръв и образно изследване на белите дробове. Преди това обаче хората трябва да минат през общопрактикуващ лекар, който да ги насочи към "зоните". После пак трябва да се върнат при джипито с резултатите от изследванията и отново личният лекар да ги насочи към домашно лечение или болница, но през спешна помощ. Тази схема бе огласена на съвместен брифинг със здравния министър, на който липсваха представители на частните лекарски практики, които да потвърдят съгласието си за "зоните". Въпреки това столичният кмет очаква от 11 ноември (сряда) да започне "поетапно включване" на ДКЦ-ата, които ще бъдат насърчени да вършат това, за което не са ги питали, с по 1000 лева на месец за всеки от работещите в Ковид-зоните и по 10 лева за преминал пациент, като тези средства ще се разпределят от управителя на ДКЦ-то.

Нито тези пари, нито обещаните от 1 януари за една година добавки – по 600 лева за лекарите, по 360 лева за медицинските сестри и по 120 лева за санитарите – са решението. Те са поредните пачки публични средства, които властта използва като пожарогасител. Със сигурност няма да удвоят броя на медицинските сестри в болниците.

Здравният министър продължава да успокоява, че в столицата към този момент няма недостиг на легла за интензивно лечение. На същия брифинг директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев обаче изрази надежда да се реши проблемът с недостига на легла. От около 3000 със съмнение за коронавирус на денонощие, 20% се нуждаят от лечение в болница, заяви д-р Гелев. Но дали там не ги очаква просто едно легло и нищо друго?

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Сова Харис": Най-малко три партии ще са нужни за новото правителство

0 (0) Седем партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“, директорът на социологическа агенция „Сова Харис“ Васил Тончев. „Седем партии влизат в парламента, като ГЕРБ и БСП са с почти изравнени сили, с лек превес на ГЕРБ. На трето […]
d181d0bed0b2d0b0 d185d0b0d180d0b8d181 d0bdd0b0d0b9 d0bcd0b0d0bbd0bad0be d182d180d0b8 d0bfd0b0d180d182d0b8d0b8 d189d0b5 d181d0b0 d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.