Крайно време е ЕС да разработи клауза за изхвърляне на държави като Полша и Унгария

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad180d0b0d0b9d0bdd0be d0b2d180d0b5d0bcd0b5 d0b5 d0b5d181 d0b4d0b0 d180d0b0d0b7d180d0b0d0b1d0bed182d0b8 d0bad0bbd0b0d183d0b7d0b0 d0b7

Дори само реториката на Будапеща и Варшава е истинско безсрамие. Полското правителство безотговорно плещи, че ЕС бил поробил страната му, защото искал да се намесва във вътрешните ѝ работи. Унгарският премиер Виктор Орбан потъва дори още по-дълбоко в отходните води, сравнявайки ЕС със Съветския съюз, понеже, видите ли, страната му получавала указания. Сегашните управници в Будапеща и Варшава непрекъснато повтарят колко ненавиждат комунистическото си минало, но опре ли работата до пропаганда: те се проявяват като отлични ученици на онзи режим.

Прочетете най-после договорите!

Сега Полша и Унгария наложиха вето на новия евробюджет заради клауза, обвързваща отпускането на евросредства с върховенството на закона. А от аргументите им просто може да ти настръхне косата. Всъщност идеята беше в бъдеще раздаването на пари от европейския бюджет да бъде обвързано със спазването на демократичните правила в държавите членки. Крайно време беше тя да се облече в договорна форма, защото от такова решение отдавна имаше нужда.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който по наглост винаги води с едни гърди преднина пред полския си колега, в същото време твърди, че имал право да получава парични трансфери от Брюксел, независимо какви ги върши у дома си.

Във Варашава по принцип имат същите претенции. На Брюксел се гледа като на някаква обща каса, откъдето човек просто си взима парите, с които после подмамва избирателите и осигурява по някой и друг бизнес за партийни другари, за да ги направи ощо по-сговорчиви. Нека не забравяме, че Полша е сред държавите, които получават най-много пари от ЕС. Само за последния бюджетен период тази страна ежегодно се радваше на 11 милиарда евро нетни приходи от общите средства. Това важи и за Унгария, макар и полагащите ѝ се европари да са по-малко.

И двете страни обаче се държат тъй, сякаш европейските пари не са обвързани с никакви задължения от тяхна страна. Ами защо най-после не вземат да прочетат договорите си за присъединяване към ЕС от 2004 година? Вътре изрично пише, че държавите членки са обвързани с европейските демократични принципи. А тези принципи нито са приблизителни, нито подлежат на тълкуване или пазарлъци. И сред тях изрично са посочени независимостта на правосъдието и медийната свобода. Два принципа, които в Унгария отдавна са потъпкани. И които все по-малко се спазват и в Полша.

Ветото върху бюджета отново ще вкара ЕС в спиралата на кризата. А нека не забравяме, че изобщо не беше лесно да се постигне съгласие по фондовете за борба срещу пандемията. Сега обаче ЕС ще трябва скъпо да си плати, задето години наред бездейно и с липса на интерес наблюдаваше как в Унгария и в Полша се изграждат авторитарни структури. Защото властите в Унгария не овладяха медиите за една нощ, това се случи капка по капка. И в момента Орбан е на път да ликвидира последния независим информационен портал и последните свободни радиостанции.

Същото се отнася и за демонтирането на независимото правосъдие. Минат, не минат няколко месеца и току се приеме нов закон, ограничаващ свободата на съдиите – докато в крайна сметка правителството ги постави изцяло под контрол. Брюксел внесе няколко жалби пред Европейския съд, но иначе продължи да си трае. А правителствата на държавите членки гледаха да избегнат конфликта и не посмяха да използват дори хилавите възможности, които и досега им предлагаше член 7 от европейските договори.

Именно Европейската народна партия (ЕНП) години наред прикриваше в Европарламента ояждането на Орбан с власт, а и до ден-днешен не се накани да изключи от редиците си неговата партия Фидес. И когато днес ЕНП настоява Будапеща и Варшава да отстъпят от позицията си, във всички случаи трябва да припомни и нейната собствена вина за тази катастрофа.

Будапеща и Варшава явно са готови да изнудват

А Полша и Унгария взимат останалите 25 държави като заложнички тъкмо насред пандемията, защото очевидно имат намерение изцяло да погазят демокрацията. Това е небивало и нечувано решение, което показва в каква огромна степен Ярослав Качински и Виктор Орбан са загърбили партньорството в Европа.

Подобно поведение човек би очаквал единствено от най-заклетите си врагове. Защото особено в Южна Европа хората имат неотложна нужда от парите във фондовете за борба срещу пандемията – колкото е възможно по-скоро. Но правителствата в Будапеща и Варшава явно са готови да изнудват, за да могат и занапред да финансират с европейските пари своето корумпирано овластяване. С такива партньори просто нямаш нужда от врагове. Тъй че сега ЕС спешно се нуждае от нов инструмент: клауза за изхвърлянето на такива държави.

Автор: Барбара Везел

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Fibank и eMAG с нова кобрандирана Visa карта

0 (0) Fibank (Първа инвестиционна банка) и един от най-големите онлайн търговци eMAG обединиха усилия в разработването на иновативен картов продукт. С кобрандираната Visa кредитна карта Fibank-eMAG, клиентите могат да разсрочват направените от тях онлайн покупки в сайта www.emag.bg на безлихвени месечни вноски, без да заплащат комисиона. При покупката на […]
fibank d0b8 emag d181 d0bdd0bed0b2d0b0 d0bad0bed0b1d180d0b0d0bdd0b4d0b8d180d0b0d0bdd0b0 visa d0bad0b0d180d182d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.