Красимир Янков за ФАКТИ: Ролята на извънпарламентарните партии също може да е съществена

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad180d0b0d181d0b8d0bcd0b8d180 d18fd0bdd0bad0bed0b2 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d180d0bed0bbd18fd182d0b0 d0bdd0b0 d0b8d0b7d0b2d18a

“Нинова префасонира партията. Колективните органи загубиха своето значение. Днес БСП е партия с едноличен лидер, получил мандат на “пряк избор”, но напълно загубила идеен облик”.

Това каза в интервю за ФАКТИ лидерът на младата партия “Българска прогресивна линия” и бивш депутат от БСП Красимир Янков. Свързахме се с г-н Янков, за да говорим за провелите се парламентарни избори, за представянето както на “Българска прогресивна линия”, така и на БСП в тези избори, за възможните сценарии за живота на 45-тото Народно събрание. Целия разговор четете в следващите редове:

– Г-н Янков, защо според Вас БСП остана трета политическа сила?

– За всеки следващ избор по време на председателството на Нинова, БСП получава все по-намаляваща подкрепа. Това не е моментно състояние, което е възможно да бъде преодоляно, а отражение на всичко, което се случва вътре в партията и е свързано с обществената ѝ делегитимация, като представителна за лявото пространство политическа сила. Ниската ефективност на БСП в опозиция доведе до този логичен резултат.

– Смятате ли, че БСП представлява левите идеи по коректен начин или по-скоро е необходим различен ляв проект?

– БСП покриваше и обединяваше цялото ляво пространство с вътрешнопартиен идеен плурализъм, както и с диалогичност за постигане на общи коалиционни действия с останалите леви партии. Това е отдавна отминал период. Нинова префасонира партията. Колективните органи загубиха своето значение. Днес БСП е партия с едноличен лидер, получил мандат на “пряк избор”, но напълно загубила идеен облик. В стремежа си за прилепване на различни избиратели с разнообразни електорални нагласи, БСП приемаше за водещо кредо ту патриотизма, ту екологията – заради младата аудитория, и накрая, като водещ беше определен социалконсерватизма. Едноличният произвол на Нинова се наложи изцяло и в кадровата политика. Самоволно определи за водачи на листите лица, чужди на партията в избирателните райони, а мнението на местните структури бе напълно игнорирано. Това демотивира организациите и въпреки призивите и заклинанията “да се обединим в името на победата”, позицията на трета политическа сила съответства напълно на разпиления организационен капацитет и ниската обществена подкрепа за БСП.

При този резултат е загубена възможността да се отстояват левите политики в българския парламент. В БСП липсва енергията, идейният заряд и експертният потенциал да противодейства на широкия спектър либерално центристки и десни формации. Парламентарната ѝ група е пренебрежимо малцинство. Разпадът в БСП ще доведе до силна фрагментация вляво.

Нужно е време, за да се конструира новият политически проект, който да получи доверието, както на левия избирател, така и на мнозинството на хората на наемния труд. Позитивното на този процес е неизбежното излизане на нови лица напред , млади хора, които са истинските носители на промяната. Това е водещо в нашия политически проект “Българска прогресивна линия”.

– Как мислите – ще успее ли да се сформира редовен кабинет?

– Ако се сформира ново правителство, то ще е в името на това да оцелее за някакъв период 45-тия Парламент. Никоя от парламентарно представените политически сили и никаква форма на коалиране не е в състояние да произведе силно правителство, което да доведе до нов тип управление и да извърши нужната промяна, чрез действията на изпълнителната власт. Това е усещането, което се получава от поведението им. Затова основно усилията ще бъдат насочени да се демонстрира желание да се изпълнят предизборните обещания, чрез парламентарни инициативи и да се отстрани ГЕРБ от властта.

– В случай, че успее да се сформира, според Вас каква би била подходяща конфигурация?

– Като единствен логичен вариант се очертава кабинет с мандат на ИТН. Ако той не се случи, ще е бягство от отговорност и трябва да бъдат изтъкнати много силни мотиви пред избирателите, за да не се срине на следващи избори подкрепата за Трифонов.

– Каква е позицията Ви за евентуално провеждане на предсрочни избори?

– Скорошни избори не са най-добрият вариант за развитието на нашия проект. Нужно е време, за да създадем структури. Трябва да представим на обществото нашите идеи и позициите за секторните политики, като алтернатива не само на досегашното управление, а и на предстоящото, ако бъде излъчено такова, което ще е безусловно дясно, макар и БСП да декларира подкрепа за него. Ролята на извънпарламентарните партии в политическия живот също може да е съществена. Но тъй като ГЕРБ доста ни отдалечи от нормално функциониращото демократично управление, а и не беше излъчена стабилна алтернатива, най-логичното развитие са не само предсрочни избори, а поредица от предсрочни избори. Затова, като ангажимент за защита на идеите и интересите на левите избиратели сме длъжни да участваме в избори, когато и да бъдат насрочени.

– “Българска прогресивна линия” получи 0,12% от вота – доволен ли сте от резултата?

– Каквито и аргументи да представим, веднъж приключилите избори с резултатите от тях са част от биографията на една партия. В началото на кампанията, “Българска прогресивна линия” беше само на месец и половина от регистрацията. Взехме решение за самостоятелно участие, защото притежавахме няколко много добри неща. Имахме прекрасни кандидати за народни представители. Млади хора, нови за политиката, но вече с добри нива на професионална реализация. С тяхната експертиза създадохме програма за секторни политики с много добри решения за промени в здравеопазването, образованието, културата, промени във фискалната политика, пенсионното дело. Този проект за управленска програма ни придвижва към територията на социалната държава, справедливото общество, което да дава повече възможност за реализация, грижа за здравето, справедливите доходи и културен подем.

Нямахме нужния ресурс за широкия достъп до медиите и всички останали атрибути на политическата реклама, за да сме равнопоставени на партиите на статуквото с дългогодишна субсидия и на политическите проекти на олигарсите. Площадите бяха превзети от популизма на девиза "няма ляво, няма дясно!", а някакви мутри призоваваха други мутри да си сменят местата. Благодаря на всички, с които поставихме начало на нашия проект и на тези, които застанаха с имената си в изборните листи. Никой не се пречупи от получения резултат. Дори в последната седмица имаме над 50 заявки за членство в нашата партия.

– А според Вас Корнелия Нинова трябваше ли да подаде оставка като председател на БСП?

– Нинова декларира, че няма да напусне заемания пост. Моментът не бил подходящ! Не било добре за БСП!

Времето Нинова да бъде отстранена е безвъзвратно пропуснато. Сега вече е късно.

– Какво очаквате да се случи в редиците на ГЕРБ, ако не успеят да формират кабинет, което изглежда твърде вероятно?

– ГЕРБ ще трябва да премине през всички фази на политическа битност и така ще покаже дали има способност да се запази като дълготраен политически проект. До скоро управляващи, сега трябва да намерят и своето място, като парламентарна опозиция. Тази партия ще носи и тежкото наследство от големите щети, които нанесе на демократичното функциониране на държавното управление. Въпреки негативите от дългогодишното управление, ГЕРБ получи висок резултат и остана първа политическа сила. Дали това е реална обществена подкрепа или резултат от деформираните практики на изборния процес, ще стане ясно на следващи избори при променени правила.

– А как очаквате да протече животът на 45-тото Народно събрание – дълъг или кратък ще бъде той?

– На практика няма парламентарно представена политическа сила, която да желае незабавни избори. Всички ще са губещи. Най-вече БСП. Вероятно и Мая Манолова няма да премине 4%. Дори ГЕРБ няма как да си възвърне предишните позиции, защото е очевидна изолацията, в която изпадна. Това консолидира всички интереси за подкрепа на правителство на ИТН. И само ИТН може да пръсне мигновено този парламент с отказа си от властта. Веднъж стартирало правителство може да си осигури и пълен мандат дори.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Божанков: Да употребиш протеста е лош старт на политическата ти кариера

0 (0) „У нас гражданската енергия е вече крехка. Защото многократно е употребявана. В лошия смисъл. Бях там всеки ден. С много други – партийни и безпартийни. Политизирането на протеста означаваше неговата незабавна смърт. Затова съм щастлив, че не го направихме тогава“, написа във фейсбук депутатът от левицата Явор Божанков […]
d0b1d0bed0b6d0b0d0bdd0bad0bed0b2 d0b4d0b0 d183d0bfd0bed182d180d0b5d0b1d0b8d188 d0bfd180d0bed182d0b5d181d182d0b0 d0b5 d0bbd0bed188 d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.