Кръстоносният поход на Абрамович срещу „Хората на Путин“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bad180d18ad181d182d0bed0bdd0bed181d0bdd0b8d18fd182 d0bfd0bed185d0bed0b4 d0bdd0b0 d0b0d0b1d180d0b0d0bcd0bed0b2d0b8d187 d181d180d0b5

Любомир Мартинов от БТА

Дали Роман Абрамович е купил футболния клуб "Челси", за да увеличи престижа на Русия и да засили влиянието ѝ в Обединеното кралство, или просто за да създаде отбор от световна класа? Дали е близък съюзник на Путин, негов васал или независим руски магнат и бивш губернатор? Въпрос на гледна точка. . . и на добри адвокати.

В края на декември "Харпър Колинс" и Абрамович постигнаха извънсъдебно споразумение, по силата на което британското издателство се извини на руския олигарх и се съгласи да промени свързани с него пасажи в книгата "Хората на Путин" на журналистката Катрин Белтън. В противен случай щеше да се стигне до шумен съдебен процес във Висшия съд на Лондон, който според британската преса често отсъжда в полза на ищците при дела за клевета. Абрамович не е претендирал за обезщетение, но е поискал издателството да направи дарение за неназована благотворителна организация като част от споразумението. В книгата от 2020 г., която предстои да излезе тази година на пазара и на български език, Белтън, британска журналистка, бивша кореспондентка на "Файненшъл таймс" в Москва, а сега специална кореспондентка на Ройтерс, разказва за хората от близкото обкръжение на президента Владимир Путин.

Тя описва как руският президент дърпа конците в система на управление, в която доминиращи фактори са бивши агенти на КГБ, издигнали се след идването на власт на Путин през 1999 г. до висши управленски постове и работещи съвместно с организираната престъпност. Авторката твърди, че хората на Путин източват пари от държавни предприятия и с тях захранват черна каса, която се използва за личното обогатяване на самия президент и на неговия кръг, както и за стратегически операции като подкупване на чуждестранни политици или други механизми за засилване на авторитета на Русия и за оказване на влияние върху световната политика. Адвокатите на Абрамович претендираха, че книгата е клеветническа, защото в нея пише например, че олигархът е купил "Челси" по лично нареждане на Путин, за да си проправи път в британското висше общество и по този начин да защитава интересите на Кремъл на острова. Негов говорител заяви, че за разлика от събитията, за които се разказва в книгата, амбицията на Абрамович в "Челси" винаги е била ясна и прозрачна: да създаде отбор от световна класа. "Доволни сме, че "Харпър Колинс" и авторката се извиниха на г-н Абрамович и се съгласиха да редактират книгата, като премахнат няколко неверни твърдения.

Издателството вече е готово с поправките, става ясно от документ, с който се запозна БТА. Те варират от смекчаване на категорични констатации (с добавяне на думи като еди-кой си "твърди, че", "според слухове" и т.н.) до заличаване на цели изречения и добавяне на изявления на говорител на руския милиардер. В редактираната версия е заличена например част от изречение, свързана със сложните отношения между Абрамович и друг руски олигарх, Борис Березовски, превърнал се впоследствие в отявлен критик на Кремъл. В изтритата част от фразата се казва, че Абрамович е надхитрил своя съдружник Борис Березовски и му е превзел бизнес империята. Подчертава се още по-категорично, отколкото в първоначалния вариант, че Березовски е наречен "неблагонадежден свидетел" от съдийката по делото, което Березовски заведе срещу Абрамович с твърдението, че Абрамович го е принудил да продаде на безценица акциите си в петролната компания "Сибнефт" и алуминиевата "Русал". Премахнато е и твърдението, че на доведения син на съдийката са били платени близо 500 000 британски лири, за да представлява Абрамович в ранната фаза на делото.

В главата, озаглавена саркастично "Лондонград", Белтън разказва за потока от руски пари, голяма част от които със съмнителен произход, към британската столица. В първото издание авторката нарича руските магнати в Лондон "васали на все по-авторитарната и клептократска държава на Путин". В редактираната версия думата "васали" е заменена със "заложници". В първото издание се казва, че Абрамович е купил футболния клуб "Челси" по заповед на Кремъл, за да увеличи влиянието на Русия в световната футболна федерация ФИФА, която по-късно избра Русия за домакин на световното през 2018 г., както и за засилване на престижа на страната не само в очите на британския елит, но и на обикновените хора. В новото издание ще пише, че това са само неподкрепени с доказателства твърдения и се дава повече гласност на говорител на Абрамович, който мотивира сделката като изцяло бизнес ориентирана.

В главата, посветена на предполагаемото руско влияние върху бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, е премахнато изречение, в което се твърди, че Абрамович е вечерял неколкократно с дъщеря му Иванка Тръмп и съпруга ѝ Джаред Къшнър в Ню Йорк, последвано от цитат на бивш близък съдружник на олигарха, според когото Абрамович е бил изпратен там, за да оказва влияние. Дори с направените поправки "Хората на Путин" остава силно критична към обкръжението на руския президент. Книгата, срещу която бяха заведени няколко дела от руски олигарси, се отличава с това, че за разлика от повечето книги за Путин, фокусирани изцяло върху неговата личност, изгражда образа му на държавник през историите на неговите приближени. Изумителна история за власт, пари, семейственост и вражди, разказана от първо лице от хора от неговото обкръжение, изпаднали в последствие в немилост и избягали в чужбина, от други хора, работили пряко или косвено с кръга около Путин и въз основа на личните наблюдения и интервюта на авторката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бойко Ноев: Трябва да се отнасяме по-спокойно към пропагандите на Русия

0 (0) Москва обяви, че руските предложения за гарантиране на безопасността ѝ предполагат извеждане на войските на НАТО от България и Румъния. Темата в "Още от деня" коментира бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Той припомни, че България не е изпълнила и половината от своите цели и задължения към НАТО. […]
d0b1d0bed0b9d0bad0be d0bdd0bed0b5d0b2 d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b4d0b0 d181d0b5 d0bed182d0bdd0b0d181d18fd0bcd0b5 d0bfd0be d181d0bfd0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.