„Лимонадената мафия в Португалия“: Защо контрабандистите се насочиха към газираните напитки?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bbd0b8d0bcd0bed0bdd0b0d0b4d0b5d0bdd0b0d182d0b0 d0bcd0b0d184d0b8d18f d0b2 d0bfd0bed180d182d183d0b3d0b0d0bbd0b8d18f d0b7d0b0d189d0be

Газираните напитки се оказват новата златна мина за контрабандистите в Португалия, която облага допълнително сладките питиета. Само хармонизирането на данъците в ЕС може да пресече този проблем.

"Добър ден, документите за проверка, моля." Митничарят Елдер Мендес спира за проверка поредния камион – вече е изгубил бройката им за деня. Още от седем сутринта заедно с петима колеги той контролира превозните средства, които влизат от Испания през ГКПП Вилар Формозо – един от най-натоварените гранични пунктове в Португалия.

Новата любима стока на контрабандистите

Днес митничарите търсят една контрабанда стока, която все по-често попада в мрежите им. Колкото и да е странно, става дума за… газирани напитки. В Португалия те се облагат с допълнителен данък заради съдържанието на захар, ето защо все повече подсладени напитки се вкарват контрабандно от Испания. Срещу тази контрабанда митничарите организират вече няколко координирани операции, които се провеждат едновременно в цялата страна. Днешното дежурство на Елдер Мендес е част именно от една такава операция.

"През 2017 година в Португалия беше въведен допълнителен данък върху разхладителните напитки, които съдържат захар", обяснява капитан Елдер Фернандес, шеф на Криминалния отдел на Републиканска национална гвардия на Португалия, която отговаря и за митническия контрол. "През последните две години констатираме, че контрабандата на такива напитки не само е нараснала, но вече е и съвсем професионално организирана."

Че това наистина е така доказа една операция миналата година, при която бяха конфискувани повече от 600 хектолитра необмитени безалкохолни напитки. Това беше и най-големият удар срещу "лимонадената мафия", защото ставаше дума за неплатени данъци в размер на цели 40 000 евро. Напитките трябвало да стигнат до магазини и заведения в столицата Лисабон.

Различните данъци в държавите в ЕС все по-често водят до проблеми

"Проблемите идват от това, че данъците в ЕС все още не са хармонизирани", оплаква се капитан Фернандес, който припомня, че бедите започват още с ДДС. И, както се разбира, проблем се оказва и "захарният данък" в Португалия, чиято идея е да се ограничи консумацията на вредната захар. "Данъкът не е кой знае колко висок, но при големи количества сумите вече става сериозни", казва митничарят. Тъкмо поради това Мандес и колегите му проверяват камион след камион.

Португалските митничари проверяват палетите със стока, катерят се върху цистерните, за да огледат вътре за евентуални газирани напитки, сравняват товарителници и данъчни формуляри. Митничарите трябва да си пробиват път през истинска джунгла от въпроси: Върнат ли е испанският ДДС? Наложен ли е португалският ДДС? Къде е удостоверението за платен "захарен данък"?

И докато митничарите се потят по границата, вътре в страната "захарният данък" вече дава положителни резултати. Много производители на безалкохолни напитки снижиха съдържанието на захар в своите продукти, а и потребителите ограничиха консумацията на газирани напитки. Което означава, че масови явления като диабетът или затлъстяването получават поне донякъде отпор. Нищо, че данъкът възлиза на нищожното 1 евро на хектолитър.

Колкото и да е нищожен данъкът, мафията си знае интересите – нейният "лимонаден" клон припечелва добре от контрабандата на газирани напитки от Испания. "Та нали никой татко няма да се вдигне чак до Испания, за да купи напитките за рождения ден на своето дете?", илюстрира митничарят Мендес. "Тази работа я вършат професионалисти, които действат с размах."

Контрабандата ще спре, когато данъците се хармонизират

И не печелят лошо. "Едно кенче с газирана напитка, съдържаща кофеин, се продава за 50 евроцента, при положение, че в португалския магазин същото кенче струва 1 евро. За контрабандистите остава тлъста печалба", обяснява капитан Фернандес. Ето защо тази контрабанда е изключително изгодна. И вече не може да се контролира само на границата, тъй че митничарите започват да проверяват както камиони във вътрешността на страната, така и магазини и заведения за контрабандни напитки.

Митничарят Мендес току-що е спрял поредния камион. Всичко е наред, няма контрабандни напитки. В ранния следобед операцията приключва. 48 митничари са проверили общо 500 камиона, но този път не са открили контрабандни газирани напитки. Елдер Мендес и колегите от неговия екип се изтеглят – поне до следващия път, когато започне поредната операция. А проверките и контрабандата през испанско-португалската граница ще свършат едва тогава, когато държавите от ЕС най-после се договорят да уеднаквят данъците си.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Овчаров: Мерките за бизнеса са правилни

0 (0) Мерките, с които тези 600 хиляди небитови потребители, които са в "небрано лозе", ще бъдат компенсирани, са правилни и навременни. Така бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров коментира пред бТВ приетото решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа енергия в размер на 110 лв. за […]
d180d183d0bcd0b5d0bd d0bed0b2d187d0b0d180d0bed0b2 d0bcd0b5d180d0bad0b8d182d0b5 d0b7d0b0 d0b1d0b8d0b7d0bdd0b5d181d0b0 d181d0b0 d0bfd180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.