Локдаун е нужен, много е нужен, закъснял е дори

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bbd0bed0bad0b4d0b0d183d0bd d0b5 d0bdd183d0b6d0b5d0bd d0bcd0bdd0bed0b3d0be d0b5 d0bdd183d0b6d0b5d0bd d0b7d0b0d0bad18ad181d0bdd18fd0bb

Коментар на Емил Соколов, асистент-преподавател във Великобритания:

1. Некадърно ли е правителството? Некадърно е. Не само сегашното, а и предишните, които оставиха здравната система нереформирана. Това правителство на ГЕРБ обаче е върхът на некадърността, тъй като 7 месеца не направи нищо, за да подготви поне малко болниците за предстоящата втора вълна. Можеше поне да преорганизира наличните ресурси, но не го направи. Премиерът беше зает да проповядва моторен популизъм.

2. Нужен ли е локдаун? Краткият отговор е – да. Дългият отговор е – много е нужен, закъснял е дори. Локдаун трябваше да има за две седмици още през октомври. Статистиката у нас е потресаваща. В болниците няма места, няма лекари, няма лекарства. Ако не се наложат твърди мерки, нещата ще са излязат напълно извън контрол. Да, такива проблеми има и в други държави, но освен с пандемията ние трябва да се справим с още две неща – много некадърното правителство и прекомерно простият народ.

3. Та, виновни ли сме си сами за локдауна? В някаква степен да. Много хора са съвестни и спазват мерките. Много от съгражданите ни обаче не го правят. Конспиративните теории и липсата на образование си казват думата. У нас просто има твърде много глупави хора, които не вярват във вируса. Вярват в чипирането, Бил Гейтс, рептилите, илюминатите и какво ли още не. Науката тук се презира. Затова и толкова обичаме шамани като Мангъров. Когато обществото масово се прехласва по хора, които му създават фалшиво чувство на сигурност, резултатът не закъснява.

4. Нужни ли са икономически мерки? Да. Заплатите на засегнатия бизнес трябва да се поемат от държавата – дали ще е 60/40, или 80/20 могат да кажат икономистите. Трябва да има и данъчни облекчения, за да се стимулира икономическата активност. С други думи – локдаунът трябва да се прилага едновременно с пакет от мерки за подпомагане на хората и бизнеса. Погрешно е да се мисли, че ако няма локдаун, бизнесът ще е супер. Не, пандемията влияе на потреблението. Това е доказан факт. Ние просто много закъсняхме със здравните мерки, а икономически на практика няма. Казах вече, че правителството е некадърно.

5. Помага ли локдаунът? Да. Научно доказано е, че намалява разпространението на заразата. Някой бил гледал графики и те казвали друго. Ми, толкова ги е гледал. По-добре да оцветява книжки. Повтарям – науката не ни е силната страна. Много е важно кой и как гледа графиките. Ако не вярвате на българското правителство и експерти, погледнете Франция, Великобритания, Испания и тн. Локдаунът работи. Работи там, където институциите си вършат работата и обществото е отговорно. Локдаунът не е панацея. Също не бива да бъде репресия, а договор между държава и граждани за общи действия по време на криза. Това последното най-вероятно ще се окаже невъзможно в нашата силно сбъркана и токсична обществена среда. От разбирателството помежду ни обаче зависят животите на много хора. Добре ще е да се стегнем, ако не искаме после да съжаляваме.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Още двама бивши членове съдят ВСС за над 180 000 лева

0 (0) Двама бивши членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) търсят обезщетения за десетки хиляди левове от кадровия орган. Незабравка Стоева и Васил Петров са завели дела срещу ВСС като претендират за общо над 180 000 лева компенсации за прослужено време в съдебната власт, съобщи "Лекс". Но имат ли право […]
d0bed189d0b5 d0b4d0b2d0b0d0bcd0b0 d0b1d0b8d0b2d188d0b8 d187d0bbd0b5d0bdd0bed0b2d0b5 d181d18ad0b4d18fd182 d0b2d181d181 d0b7d0b0 d0bdd0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.