Меркел – машината за компромиси

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b5d180d0bad0b5d0bb d0bcd0b0d188d0b8d0bdd0b0d182d0b0 d0b7d0b0 d0bad0bed0bcd0bfd180d0bed0bcd0b8d181d0b8

За Ангела Меркел компромисът е основна предпоставка за политическата дееспособност. Търсенето на компромиси е изкуство – и страст за канцлерката, която в продължение на 16 години се впускаше в дълги нощи на преговори, водена от готовността да постигне разбирателство. "Компромисите биват понякога осмивани. И биват представени в лоша светлина. Но когато вече не сме в състояние да правим компромиси, не сме и в състояние да действаме", казва Меркел.

И на последната си среща на върха на ЕС Меркел запази имиджа си на фанатична реалистка, повтаряйки своето кредо: "Не говорете един през друг, а един с друг". Това включва търсенето на компромиси и, както тя казва, решаването на нещата тогава, когато те са узряли да бъдат решени: "Това е моята страст. Това е страстта от меркелиански тип и тя е доста интензивна".

ренските президенти Макрон и Саркози, британските премиери Камерън и Джонсън – всички те са ставали свидетели на това колко интензивно Меркел може да продължава да се бори за постигането на компромиси, докато всички в залата вече са напълно изтощени. Тя винаги се стреми да стигне не само до желаното, но и до възможното. "Политиката е и изкуство на осъществимото. Трябва да се борим отново и отново. Необходимо е продуктивно нетърпение", заяви Меркел в началото на коронакризата.

"Духът" на Меркел ще продължи да витае

Продуктивното нетърпение е част от присъствието ѝ на международната сцена вече 16 години. Когато изглежда, че нищо няма да се получи, удря нейният час, спомня си премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, който в продължение на осем години изучава изкуството на Меркел за постигане на компромиси. "Повечето хора не знаят това, но госпожа Меркел беше машина за компромиси. Много често, когато нещата не вървяха, Ангела предлагаше нещо и амбициите ни са връщаха."

При последното си посещение в Берлин, Бетел каза на Меркел: "Надявам се в следващите месеци да продължим да се справяме и без теб". "Духът" на Меркел обаче ще продължи да витае.

Защитата на интересите на Германия за Меркел включва и сериозното приемане на интересите на другите, за да се намерят взаимно изгодните компромиси. Ако другите се водят от чувствата си, тя разчита на главата си. "Аз съм такава. Моят принцип не е отричането. Моят принцип е да се съветвам, да мисля и след това да решавам."

Обама: "Danke schön!"

Не всеки държавен глава получава един вид любовно писмо под формата на видео съобщение. Бившият американски президент Барак Обама обаче изпрати именно такова в Брюксел за срещата на върха на ЕС. В него той се възхищава на принципната лоялност на Меркел, която винаги поставя ценностите си над личния интерес. "Благодаря", каза Обама в края на видеото на немски. Посланието на бившия американски президент бе отправено към жената, която наред с готовността за компромиси, определя способността да се мълчи и любопитството като задължителни компоненти на доброто управление: "Най-важното в политиката е да харесваш хората и да си любопитен към тях. Когато загубиш това любопитство, губиш всичко".

Тя все още е канцлер. Канцлер, който, търсейки компромиси, е постигнал много по своя път. Има само едно нещо, признава самата тя, което въпреки цялата готовност за компромиси, не е научила до ден днешен: да запази безизразна физиономия. Изражението на лицето ѝ е винаги безкомпромисно четливо. "Отказах се. Не мога, яд ме е. Но просто не мога", признава Меркел.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Заради лошото време: Спират опитите за разтоварване и изтегляне на "Вера Су"

0 (0) Без успех преминаха среднощните опити за изтеглянето на заклещения край Камен бряг кораб "Вера Су". Повече от пет часа спасителни екипи и три влекача се опитваха да издърпат плавателния съд от скалите. Заради влошаването на времето обаче акцията е прекратена. По същата причина днес няма да продължи и […]
d0b7d0b0d180d0b0d0b4d0b8 d0bbd0bed188d0bed182d0be d0b2d180d0b5d0bcd0b5 d181d0bfd0b8d180d0b0d182 d0bed0bfd0b8d182d0b8d182d0b5 d0b7d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.