Минчо Спасов за ФАКТИ: Трифонов постъпи джигитски. Василев изгуби поста си под натиска на ДПС

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b8d0bdd187d0be d181d0bfd0b0d181d0bed0b2 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d182d180d0b8d184d0bed0bdd0bed0b2 d0bfd0bed181d182d18ad0bf

Предложеният състав за кабинет от Слави Трифонов припомни управлението на НДСВ и "Тройната коалиция". По темата за атаките срещу предложеният за министър-председател Николай Василев, които се сипят през последните дни, потърсихме за коментар адв. Минчо Спасов, който от 2005 г. беше зам.-председател на ПГ на НДСВ. Ето какво каза той пред ФАКТИ:

Коментирахте, че Слави Трифонов си слага „таралеж в гащите“. Как виждате отношенията между лидер на спечелилата партия и „външен“ премиер експерт?

Изразът беше употребен в положителен смисъл, а именно, че Николай Василев е човек с характер. Той отстоява вижданията си и разботи упорито, за да ги осъществи. На Слави Трифонов ще му е трудно да наложи нередни неща на Василев, защото той е принципен човек, който работи по правилата.

Това, че Трифонов предлага за премиер лице извън собствените му партийни структури е екзотичен и интересен подход. Съвсем друг въпрос е дали ще има сили да го наложи този кабинет.

Мислите ли, че ще получи подкрепа?

По-важното е, че това, което се случи беше смел ход от страна на Слави Трифонов, „джигитски“, както се казва. Но Мая Манолова му отговори също с джигитски ход, предлагайки сегашното правителство да остане с мандата на една от избраните партии.

Това юридически възможно ли е?

Абсолютно е възможно да се случи. Партията, на която е възложен мандат да състави правителство може да предложи лица, които иска, стига да са български граждани.

Неопитността на голяма част от състава на проектокабинета на ИТН проблем ли е или позитив?

Аз съм „за“ младите хора да влизат в политиката, затова и аз лично излязох. Всяка житейска и политическа задача има повече от един отговор. Правителство, оглавявано от Николай Василев е един от верните отговори, но правителство, оглавявано от ген. Янев също е верен отговор, стига действията на тези правителства да съответстват на обществените нужди. Засега служебното правителство се справя отлично и вариантът, предложен от Манолова, може да върши работа.

Упреците към Николай Василев заради Оперативна програма “Административен капацитет“, проблемни приватизации и др. могат ли да натежат като аргумент, че фигурата му е твърде компрометирана за премиерския пост?

Аз не споделям твърдението, че той е компрометиран. Навремето той беше като камъче в обувката на коалиционните ни партньори. Той загуби поста си именно под натиска на ДПС, защото искаше да приватизира „Булгартабак“, а „Булгартабак“ беше ресурс, който ДПС използваше за политически цели, за да държи под контрол определен електорат. Така, че в биографията на Николай Василев преобладават решително позитивните неща, които той е направил. Спомнете си транслитерацията, Института по публична администрация. Проблемът с калинките не съществува от времето на ГЕРБ, но първият, който предприе реални мерки за преодоляване на това, беше Николай Василев чрез създаване на специален институт, който да обучава кадрите в администрацията. Друг въпрос е дали в момента този институт не е деградирал след управлението на ГЕРБ, но така или иначе усилията на този човек в 60-70% са били довеждани до успешен край.

Негативните медийни оценки се дължат на това, че тези, които държаха медиите и тези, които ги държат още, не харесваха нещата, които Василев вършеше, а те бяха в полза на България, но не и в полза на медийни магнати.

Това, което припомняте, отхвърля ли обвиненията, че зад проектокабинета на ИТН стои ДПС? Изобщо как гледате на теорията, че има кукловод?

Мога само да кажа, че Николай Василев беше един от най-недолюбваните от ДПС кадри по време на Тройната коалиция. Те осъществиха огромен натиск върху Негово Величество Василев да бъде махнат от поста министър на икономиката, както по-късно свалиха и Лидия Шулева, която продължи усилията за „Булгартабак“. Не може да бъде обвиняван Василев, че е човек на ДПС.

Виждате ли в програмата на ИТН поредно отлагане на съдебната реформа?

Тази тема може да бъде много разширена с гл. прокурор и КОНПИ, защото преди 3 дни ЕСПЧ излезе с едно разгромяващо решение, в което се казва, че досега законодателната и юриспруденционна практика, правораздавателната практика, да не се обвързва имуществото, което се конфискува с престъпна дейност, е недопустима. Това обръща с главата надолу КОНПИ като философия, като институция и като практика. И това решение на ЕСПЧ ще постави въпроси пред законодателя, които той досега не е имал.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кабинетът на Трифонов цели сделка със САЩ и въвеждане на корпоративна корупция

0 (0) Мнение на общественика и енергиен експерт Стефан Гамизов, публикувано във Facebook Време е да обясня какво точно се случва стъпка по стъпка: 1. Борисов се самозабрави и забрави, че не се е “самопроизвел”, а е продукт на руските служби за външно разузнаване през Германия и Симеон Сакскобурготски. Бяха […]
d0bad0b0d0b1d0b8d0bdd0b5d182d18ad182 d0bdd0b0 d182d180d0b8d184d0bed0bdd0bed0b2 d186d0b5d0bbd0b8 d181d0b4d0b5d0bbd0bad0b0 d181d18ad181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.