Митът за Путиновата „Рус“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b8d182d18ad182 d0b7d0b0 d0bfd183d182d0b8d0bdd0bed0b2d0b0d182d0b0 d180d183d181

Януш БУГАЙСКИ, Washington Examiner

Независимо от обхвата на военното нападение на Русия срещу Украйна, движещите сили на политиката на Москва не са добре разбрани във Вашингтон.

Не става въпрос за завземане на територията на Украйна, промяна на нейната политическа система или определяне на нейните международни съюзи. Това е борба за нещо много по-дълбоко – идентичност и история. Възраждането на Украйна разкри крехките исторически и етнически основи на руската държава, които Владимир Путин е решен да прикрие.

Всяка легитимна държава се нуждае от последователна история и обвързваща идентичност. Офанзивата на Русия срещу Украйна е откровен опит да спаси собствената си крехка история и объркана идентичност, като се опитва да изкорени три реалности. Те са, че Украйна има по-дълга история от Русия, Украйна има по-последователна идентичност от Русия и Украйна е възходяща държава, докато Русия е пропаднала империя и пропаднала държава.

Един от основните проблеми е, че управниците в Москва твърдят, че немосковските държавни структури са част от тяхното „руско“ наследство. Те включват Киевска Рус — източнославянска конфедерация между 10-ти и 13-ти век, за която Украйна има по-автентични претенции. Москва е периферен град в Киевска Рус и започва своята имперска експанзия през 15 век. Докато поглъща съседите си, тя разпространява три потока от дезинформация, които продължава да прокарва: че Киев е люлката на Московската държава, че Москва има право да си присвои етнонима „Руси“ и че Москва е „Третият Рим“ (след падането на Константинопол) за Православната църква.

Историята на московците остава обширна, исторически и териториално. Ако твърдите, че историята на вашия съсед е ваша, тогава можете също да претендирате за земята, собствеността, религията и самоличността на вашия съсед като принадлежащи на вас. Фалшифицираната история на Русия е оспорена от съседните нации. По-специално украинците имат по-легитимни претенции за регионално лидерство от московските руснаци, независимо дали в държавното изграждане, християнизацията, литературата или приемането на кирилицата.

Докато Украйна преоткрива и консолидира своята идентичност, Русия се бори с несигурна идентичност. Руската федерация не успя да създаде гражданска идентичност, към която повечето граждани биха се присъединили, независимо от техния етнически произход. Вместо това страната е свидетел на постоянни битки за идентичност между етнонационалисти, империалисти, федералисти, регионалисти и неруснаци.

Докато Украйна развива демократична държава, въпреки своите институционални и икономически проблеми, Руската федерация не успя да се трансформира в национална или гражданска държава. Многобройните слабости на Русия се задълбочават от прекомерната зависимост от непредсказуемите приходи от изкопаеми горива, нейните категорични социално-икономически неравенства и демографски дефекти, разширяване на различията между Москва и нейните федерални субекти, несигурна политическа пирамида, основана на персонализъм и клиентелизъм, задълбочаващо се недоверие към държавните институции заради корумпирания управляващ елит и широко разпространено недоверие в официалната пропаганда. Руската федерация наближава края на цикъла на режима, а Кремъл затяга репресиите срещу всякакви признаци на опозиция.

Ескалиращите вътрешни проблеми очевидно убедиха Путин, че по-смела и по-рискована външна политика може да донесе вътрешни ползи, като мобилизира гражданите около „крепостта Русия“. Въпреки това, по-дълбоката военна атака срещу Украйна може да бъде най-голямата грешка на Путин и ще ускори провалите на Русия. Войната ще се върне в Русия с нарастващ брой военни и цивилни смъртни случаи, икономически упадък, предизвикан от западните санкции, и разпространение на обществена опозиция срещу политиката на Кремъл, която убива „сънародници славяни“ и „православни братя“ християни. Такава война допълнително ще разкрие разлагащата се имперска структура на Русия.

Януш Бугайски е старши сътрудник във фондация "Джеймстаун" във Вашингтон, окръг Колумбия. Неотдавнашната му книга „Евразийско разединение: уязвимите флангове на Русия“ е в съавторство с Маргарита Асенова. Новата му книга, Failed State: A Guide to Russia's Rupture, ще бъде публикувана през пролетта.

Превод: ФАКТИ

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Александровска" пред фалит?

0 (0) Притеснени сме какво ще стане с тези 1000 лева, които се водят "ковид добавки", на нито един въпрос не получихме конкретен отговор, другата седмица Националния съвет на синдиката се събира и ще изчакаме 10 дни дали ще има увеличение и какви мерки ще бъдат предприети. Имаме готовност за […]
d0b0d0bbd0b5d0bad181d0b0d0bdd0b4d180d0bed0b2d181d0bad0b0 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bbd0b8d182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.