Михаил Паргов, ДБ за ФАКТИ: Над 12 хиляди деца остават без място – някой трябва да поеме политическа отговорност

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd0b8d185d0b0d0b8d0bb d0bfd0b0d180d0b3d0bed0b2 d0b4d0b1 d0b7d0b0 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bdd0b0d0b4 12 d185d0b8d0bbd18fd0b4d0b8 d0b4

„Несправянето с проблема, който продължава от поне 15 години, е очевидно. Очевидно е още, че самият недостиг е на достатъчно детски градини и ясли“.

Това каза столичният общински съветник от „Демократична България“ Михаил Паргов пред ФАКТИ. Свързахме се с него, за да говорим относно дългогодишния проблем с недостига на места в държавните детски градини в София – за причините, решенията и политическата отговорност.

Припомняме, че общо 12 314 деца останаха неприети в детски градини и ясли в София след второто класиране, което приключи на 29 май. След първото класиране по-рано през май места нямаше за 10 252 деца. Във вторник (25 май) пред Столична община десетки родители излязоха на протест, за да изразят недоволството си от политиката на местната власт. От „Демократична България“ пък поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Целият процес на записване в детска градина беше съпроводен от проблеми в онлайн системата за кандидатстване.

„Дългосрочното решение на проблема е строежът на нови детски градини и ясли, но там, където има нужда от тях. Ако живееш в „Триадица“, а има свободни места в „Кремиковци“, това не е решение на проблема, защото значи, че родителите трябва да пътуват 15 километра, за да оставят децата си. Дългосрочните мерки са единствено в строежи на нови сгради“, коментира Паргов.

„Относно краткосрочните решения мога да "похваля" г-жа Фандъкова, че рязко започна да изпълнява нашата предизборна програма – тези краткосрочни решения, които ние предлагахме още 2019 година в предизборната кампания като ваучери, компенсации за неприети деца, намаляване на отстоянията от сградите, помещения за детски градини в партерните етажи на новостроящите се сгради. Вече се обсъжда дори вариантът за легализирането на родителските кооперативи като алтернатива на посещенията в детските градини. Предлагаме всички тези мерки от 2019 година. Миналата година ги предложихме и в Общинския съвет. Единственото, което получихме насреща е подигравки и подсмихвания от тяхна страна, че тези неща са невъзможни.

Сега видяхме, че намалиха отстоянията, предприеха мерки за компенсациите на държавно ниво. Измислили са го половинчато, разбира се, но поне са предприети някакви стъпки. Друго нещо, което лично аз съм предлагал в Комисията по култура и образование беше да се извади списък с всички сгради, които навремето са били детски градини и ясни и в момента се ползват от администрацията с друго предназначение. Такива сгради има и в „Люлин“, и в „Младост“. Интересното, което научих преди седмица е, че конкретно за обекта в „Младост“ през 2008 година Йорданка Фандъкова е предлагала да се върне предназначението му – тоест да се превърне пак в детска градина. Продължаваме да чакаме явно“, каза още общинският съветник.

Михаил Паргов коментира и проблемите в електронната система за кандидатстване за детски градини и ясли. „Поисках оставката на заместник-кмета по дигитализация Генчо Керезов, защото той всъщност се гордее с въпросната система. Реално обаче, когато през 2008 година Фандъкова подаде оставка, беше именно заради тази система. Новият критерий, който е задължителен, е местоживеенето. Системата обаче е направена така, че можеш да направиш регистрацията и да подредиш желанията за класиране без да въведеш този задължителен критерий. Чисто правно не можаха да ми отговорят и защо, след като има разписани срокове кога се отваря системата, кога се осъществява класирането и кога тегленето на жребий, защо те решиха изведнъж да променят сроковете. Според мен сега ще последват негативни реакции от родителите и много от родителите, чиито деца не са приети, ще обжалват по съдебен ред“, каза той.

„Имаше и още много други недомислени моменти от чисто потребителска гледна точка. Например записваш дете като първо желание за детската градина до дома ви, но всъщност никъде системата не индикира, че там няма никакви свободни места. Тоест точките, които получаваш за първо желание, просто изгарят, защото си избрал на първо желание градина, в която няма свободни места. Можеш да ги проверяваш, но трябва да провериш всяка една детска градина поотделно. Информацията е налична, но не е свързана. Друго нещо, което лично мен много ме подразни, е, че на сайта има опция за обратна връзка – тоест, ако не можеш да се ориентираш, можеш да зададеш въпрос. Родителите не получаваха отговори там обаче. Отговори се получаваха от родителските групи във Facebook. Много по-вероятно беше да получиш отговор там, отколкото от официалния канал, където трябва да го дадат“, обясни Паргов.

На въпроса дали кметът Фандъкова трябваше да подаде оставка, той отговори: „Това би било най-логичния ход за всички хора. Както знаем, тя не го направи. Дори този път не изгоря и поредният бушон. Тя сменя заместник-кметовете, когато стане някакъв гаф – за да не поеме тя политическа отговорност, освобождава някой заместник-кмет. В момента обаче Чобанов, бившият заместник-кмет по култура и образование, беше отстранен само преди месец .Тоест неловко е да се търси отговорност на новопостъпилия зам.-кмет точно по тази тема. Кметът по дигитализация обаче е вече година на тази длъжност. Можеше поне той да направи „жест от добра воля“ и някой да поеме поне някаква политическа отговорност“.

В края на разговора общинският съветник говори за социалния аспект на проблема. „12 314 деца остават неприети след второ класиране. Вчера гледах интервюта, че в „Люлин“ всъщност имало места, само в централните райони нямало. Не зная как са вадили тази статистика, но това не е вярно – там също има недостиг на места. Информацията, която гледах е, че над 600 деца в „Люлин“ остават неприети. Ако смятат като свободни местата за деца с хронични заболявания, които са 1-2 в детска градина, те тепърва ще се запълват. Над 12 хиляди деца остават без място. Надявам се някой да поеме политическа отговорност. Наглостта обаче, изглежда, ще продължи“, каза Михаил Паргов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

16-годишно момиче изчезна безследно в Банско

0 (0) 16-годишна ученичка избяга от приемното си семейство в Банско и вдигна полицията на крак, съобщава Struma. com. Вчера около 14 часа е подаден сигнал в местното полицейско управление от приемните и родители, които съобщили, че тийнейджърката не се е прибрала от училище, а нейни приятелки не са я […]
16 d0b3d0bed0b4d0b8d188d0bdd0be d0bcd0bed0bcd0b8d187d0b5 d0b8d0b7d187d0b5d0b7d0bdd0b0 d0b1d0b5d0b7d181d0bbd0b5d0b4d0bdd0be d0b2 d0b1d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.