Мустафа Емин пред ФАКТИ: България се променя. Най-застрашени от тази промяна са ГЕРБ и ДПС

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bcd183d181d182d0b0d184d0b0 d0b5d0bcd0b8d0bd d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d181d0b5 d0bfd180

В събота – на 3 юли, бившият български премиер Бойко Борисов се срещна с настоящия турски президент Реджеп Таип Ердоган в Истанбул. Посещението на Борисов не беше анонсирано предварително, не е ясно и по чия инициатива е проведена. Преди срещата с Борисов, в началото на юни на посещение в Анкара беше председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, където той разговаря в турския президент.

За да говорим тези две срещи, от ФАКТИ се свързахме с Мустафа Емин, кандидат за народен представител от „Демократична България“ в 22 МИР в Смолян и в 1 МИР в Благоевград. Мустафа Емин е учрeдитeл и члeн нa Нaциoнaлния cъвeт нa „Дa, Бългaрия!“, а сред личните му каузи в политиката е разширяването на дeмoкрaтичнoтo прocтрaнcтвo в cмeceнитe рaйoни. "Убеден съм, че и хората в смесените райони не искат агент, мутра или мафия за закрилник, а железни, справедливи закони, валидни за всеки", казва той. Конкретна заявка в настоящата предизборна кампания е още по-добрата свързаност между и достъпност до населените места в Родопите чрез оптимизацията и реконструкцията на пътищата. Разговора четете в следващите редове:

– Г-н Емин, преди изненадващата среща между Бойко Борисов и турския президент Реджеп Таип Ердоган в събота видяхме, че друг български политик – Мустафа Карадайъ, се срещна с него. С какво си обяснявате мотивацията на Ердоган да се среща с български политици толкова често и то преди избори?

– Ердоган се ръководи от това, което той самият смята за геополитически интерес на страната си. По-интересното обаче е стремежът на българските политици да легитимират своите политически пропаганди чрез срещите си с президента на Република Турция.

– Виждате ли някаква връзка между двете срещи?

– Да, мисля, че имат обща цел. Тя е свързана с българските гласоподаватели в Турция и стремежа на двете политически партии да се домогнат до тях по един или друг начин. Не изключвам и възможността турският президент да играе ролята на арбитър за политическото оцеляване на Бойко Борисов.

– Докато за срещата на Карадайъ и Ердоган се знаеше предварително, тази между Борисов и турския президент не беше оповестена предварително – защо според Вас?

– ДПС дълги години бе в остра конфронтация с Партията на справедливостта и развитието. Кулминацията на това е създаването на политическа партия ДОСТ. Но изглежда, че ДПС изпитва необходимост да даде гласност на започналото затопляне на отношенията с управляващата партия в съседна Турция. А Бойко Борисов явно не е сметнал за необходимо предварително да оповести визитата си и в това няма драма.

– Логично ли е да търсим причина за двете срещи в конкретни събития у нас?

– Основното събитие тепърва предстои – изборите на 11 юли. Обаче на фона на тези срещи и в обстановката на реална политическа кампания у нас, се проведоха районни мюсюлмански конференции, които избраха новите районни мюфтии.

С тези избори става видим един интересен процес, касаещ мюсюлманската общност в България. Процес, в който етническото започва силно да се смесва с религиозното – дори висши функционери на Мюсюлманско изповедание открито поставят акцент върху етничността.

В сферата на политиката това изглежда нормално, но в сферата на духовното отваря други хоризонти на интерпретация. В исторически план смесването на различните принадлежности, да речем религиозната с етническата, а етническата с националната, са предизвиквали и продължават да предизвикват допълнителни оси на разделение в обществото. Въпросът е кому е нужно това.

– Относно смесването на етническото с религиозното – каква връзка имат срещите с Ердоган с това смесване?

– Не твърдя, че това има общо със съседна Турция. Допускам, че е добре премислен предизборен ход от страна на ДПС. Както знаете в ръководството на Движението за права и свободи няма виден представител на така наречената "помашка общност в Родопите".

– Чу се теза, че Борисов е търсил подкрепа от Ердоган за предстоящите избори. Вие подкрепяте ли я или според Вас причината за срещата между тях е друга?

– Бойко Борисов претърпя корабокрушение. Опитва се да спаси потъващия си кораб и да гарантира собственото си оцеляване. Не е тайна за никого, че България се променя. Разместват се „тектонските плочи“ на политическия ни живот. Най-застрашени от тази промяна са ГЕРБ и ДПС. Последната все по-видимо губи екзистенциалната основа на своето съществуване. Българските мюсюлмани все повече се отдалечават от ДПС. Така че няма да се учудя, ако Борисов търси медиаторството на турския президент, за да гарантира продължаването на политическия си живот, дори с цената да се префасонира сарайският модел на управление у нас, тоест да сервират на българските граждани претоплена гозба.

– Смятате ли, че има опасност българските мюсюлмани да бъдат използвани на 11 юли?

– Не смятам за уместно в обществения живот да извеждаме на преден план която и да е религиозна идентичност. Но съм убеден, че не само българските мюсюлмани, но и българските християни, евреи, агностици, атеисти ще бъдат използвани, ако не проявят нужната бдителност и не се ориентират правилно в политическите процеси, които протичат в страната ни.

– Според Вас възможно ли е в политическото си безсилие ГЕРБ и ДПС дори да опитат да провокират етнически конфликти?

– Не знам дали е за добро или не, но етническата карта в България съществува и тя вече не е в ръцете на ГЕРБ и ДПС. Те я загубиха на Росенец, когато всички заедно запяха българския химн. Крайно време е демократичната общност да осъзнае националната си отговорност и да поеме в свои ръце развитието на всички общности, съставляващи българската гражданска нация.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

 2 Видяно,  1 Днес

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо в Иран се появиха толкова много нови милионери

0 (0) Броят на доларовите милионери по света продължи да нараства дори и по време на пандемията. В Иран техният брой се е увеличил с близо 25%. Според актуалния "World Wealth Report", съставен от консултантската компания "Capgemini", само през 2020 година милионерите в Иран са се увеличили от 205 000 […]
d0b7d0b0d189d0be d0b2 d0b8d180d0b0d0bd d181d0b5 d0bfd0bed18fd0b2d0b8d185d0b0 d182d0bed0bbd0bad0bed0b2d0b0 d0bcd0bdd0bed0b3d0be d0bdd0be

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.