Набиха ни го не с 200, а с 400

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b0d0b1d0b8d185d0b0 d0bdd0b8 d0b3d0be d0bdd0b5 d181 200 d0b0 d181 400

Коментар на Емил Соколов, асистент-преподавател във Великобритания:

Носи се слух, че Борисов може да подаде оставка в началото на декември. Ако това стане, няма повод за радост.

Потенциалната оставка на Борисов през декември няма да е резултат от протестите, а ще е продиктувана от инстинкта му за оцеляване. Оставка на ГЕРБ през декември ще обслужва само и единствено интересите на ГЕРБ. Целта на подобно решение ще е друг да плати сметката за некомпетентността, безхаберието и провалите на това правителство.

Защо?

Просто е. В България здравната и икономическа криза съвсем скоро ще станат незаобиколими фактори. Джипки, медии, ПР – скоро нищо от това няма да може да скрие обективната истина. А тя е, че ни го набиха не с 200, а с 400. ГЕРБ не само не направи нищо, за да предотврати кризата. Те се постараха тя да е нерешима като прахосаха време и ресурси в нищоправене. По този начин целят да си гарантират още един мандат под претекст, че единствено те са способни да нормализират ситуацията.

Първо, имаме бюджет, който не само предвижда увеличаване на външния дълг и дупка в НОИ от 6 милиарда, но не прави нищо да стимулира икономиката и бизнеса. Държавата планира да изхарчи милиарда без да получи нищо насреща. Стратегията зад бюджет 2021 е проста – след мен потоп. На английски има един много хубав израз – scorched earth (изгорена земя). Нещо такова се случва в България.

Същата стратегия се прилага в здравеопазването. Мерките в България закъсняха много. Най-удобно ще е за ГЕРБ да подадат оставка преди сегашните мерки да изтекат. На всички е ясно, че ако искаме да овладеем пандемията, няма как да стане с 3 седмица мек локдаун. Ще е нужно по-сериозно затваряне. ГЕРБ нямат нито намеренията, нито капацитета за подобно нещо. Ако подадат оставка сега, недоволството ще се изсипе върху служебното правителство.

Това е другият съществен фактор. Как се прави служебно правителство в края на декември? Какво ще свърши това правителство за два месеца? Повече от ясно е, че един служебен кабинет през януари и февруари ще е с вързани ръце. Ще бъде просто буфер срещу общественото недоволство. Боксова круша. Така хем протестиращите ще си получат оставката, хем ГЕРБ няма да носи отговорност за кризата, която ще удари с всички сили през януари. Радев, протестиращите и всички останали ще са виновни, но не и те. Удобно, нали?

Борисов някъде беше казал, че ще ни липсва, когато си тръгне. Точно този ефект ще се търси с оставка през декември. ГЕРБ завещават на тези след тях една почти неработеща държава изправена пред огромна криза. На фона на това, което ще последва, те ще са направо лукс. Старата песен за по-малкото зло пак ще е актуална. Може да си мислим, че това няма да проработи, но в България паметта на хората е къса. Като нищо една голяма част от сънародниците ни да започнат да изпитват носталгия към 'стабилността', когато кризата удари. Бързо ще забравим, че ГЕРБ всъщност създадоха проблема.

Не на последно място, ГЕРБ са почти готови с Турски поток. Слугинажът към Путин и Русия е изпълнен. Борисов по всяка вероятност се е договорил с БСП и ДПС да не го закачат. Вече няма причини да остава на власт. От месеци ГЕРБ трупа единствено негативи, но не подаде оставка, тъй като имат договорки за дооправяне. Да не говорим, че платиха за предизборната си кампания с държавни пари. Мятането на пачки през джипката беше точно това – предизборна подготовка.

Та, не бързайте да се радвате, ако ГЕРБ подадат оставка. Няма да го направят, защото са се предали. Просто се готвят за втори рунд. Ако не сме наясно с това, още 4 години от същото са ни гарантирани.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Преди локдауна: Рокади в МОСВ

0 (0) Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободена Атанаска Николова. Премиерът Борисов подписа също така заповеди за назначаването на Славея Стоянова и на Илияна Тодорова на длъжността заместник-министър на околната среда и водите. Славея Стоянова е дългогодишен служител в министерството […]
d0bfd180d0b5d0b4d0b8 d0bbd0bed0bad0b4d0b0d183d0bdd0b0 d180d0bed0bad0b0d0b4d0b8 d0b2 d0bcd0bed181d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.