Нагорни Карабах: победа за Путин, провал за Запада

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b0d0b3d0bed180d0bdd0b8 d0bad0b0d180d0b0d0b1d0b0d185 d0bfd0bed0b1d0b5d0b4d0b0 d0b7d0b0 d0bfd183d182d0b8d0bd d0bfd180d0bed0b2d0b0

След почти месец и половина войната в Нагорни Карабах приключи. Обявеното от Азербайджан, Армения и Русия споразумение за прекратяване на огъня не слага край само на бойните действия. То променя изцяло ситуацията в Южен Кавказ.

Споразумението предвижда Азербайджан да възстанови контрола върху големи части от своята бивша провинция Нагорни Карабах, населена предимно с арменци, и граничещите с тях окръзи. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се представи като категоричен победител.

Турция, която подкрепи Баку, и преди всичко Русия, която сега разполага мироопазващи войски в Нагорни Карабах, също спечелиха. И двете държави разшириха своето влияние в региона.

Провал на дипломацията

Големите губещи са Армения и подкрепяната от нея непризната Република Нагорни Карабах. Но не само те. Губещ е и дипломацията. Над 30 години в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се търси решение на конфликта – без реален резултат. От 1994 г. насам конфликтът за Нагорни Карабах реално е замразен.

Някои могат да смятат това за успех, но “Минската група” на ОССЕ, която отговаря за конфликта и е водена от Русия, САЩ и Франция, се оказа безсилна. Безброй са мирните предложения, отхвърлени от Азербайджан и Армения. Докато Баку не се почувства достатъчно силен, за да демонстрира, че „военно решение“ е възможно, както се изрази Алиев. Сега той триумфира, а подходът, лансиран от Запада, за мирно разрешаване на замразени конфликти, изглежда провален.

Когато войната в Нагорни Карабах отново избухна в края на септември, ОССЕ се ограничи до рутинни призиви за прекратяване на насилието. Но ако дипломацията се налага с половин уста, тя може само да загуби. След седмици на ожесточена борба Азербайджан промени условията. За момента е постигнат пробив без ОССЕ и възниква въпросът дали “Минската група” изобщо е необходима. Възможно е сега да бъдат създадени нови формати, от които Турция вероятно също ще бъде част.

Западът отново предостави инициативата на Путин

А Русия? Президентът Владимир Путин за пореден път демонстрира, че може и предпочита да използва военната си сила като политически инструмент. Включително като официално се държи настрана, а оставя другите да си цапат ръцете – в случая Илхам Алиев. Във военно отношение Армения и Русия са съюзници. Но Москва ясно заяви, че ще се включи в конфликта само в случай, че арменска територия е пряко засегната от войната.

Едва когато намери условията за благоприятни, Кремъл се намеси. От една страна, Путин искаше да отслаби арменския премиер Никол Пашинян. Пътят на Пашинян към властта премина през улична революция, която Москва прие през зъби. От друга страна, Русия видя добра възможност най-накрая да разположи свои войски в региона – в допълнение към съществуващата база в Армения. Ереван се обявяваше срещу руските мироопазващи войски години наред. Сега трябваше да се съгласи заради перспективата за поражение в Нагорни Карабах.

Западът отново предостави инициативата на Путин – както в Грузия, Украйна и Сирия.

Автор: Роман Гончаренко

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пулмолог: 70% от хората с COVID-19 пият антибиотик без нужда

0 (0) Сред заболелите от COVID-19 има голямо напрежение, паника и страх. Това, че си ковид положителен не значи, че си обречен, че животът свършва. Хората имат нужда от едно изясняване. Това заяви пулмологът д-р София Ангелова по БНТ. Тя обясни, че първото нещо при положителен тест е да останат […]
d0bfd183d0bbd0bcd0bed0bbd0bed0b3 70 d0bed182 d185d0bed180d0b0d182d0b0 d181 covid 19 d0bfd0b8d18fd182 d0b0d0bdd182d0b8d0b1d0b8d0bed182d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.