На борда на Lufthansa: Вече без „дами и господа“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b0 d0b1d0bed180d0b4d0b0 d0bdd0b0 lufthansa d0b2d0b5d187d0b5 d0b1d0b5d0b7 d0b4d0b0d0bcd0b8 d0b8 d0b3d0bed181d0bfd0bed0b4d0b0

Авиокомпанията на страната, която е сред най-големите играчи на международния пазар, въвежда джендър-неутрален език. Той ще се използва и в полетите на нейните дъщерни превозвачи Austrian Airlines, Swiss Air и Eurowings. Но дали всички знаят какво означава „джендър-неутрален език“? Това понятие става все по-популярно напоследък и има предвид най-вече традиционното обозначаване на половете като женски и мъжки – на езиково равнище. Според все по-налагащото се схващане, бинарното полово разделение – тоест разделението на мъжки и женски пол – дискриминира онези малцинства, които принадлежат (или смятат, че принадлежат) към различни други полове.

Разнообразието и различността не са кухи фрази. За Луфтханза това е реалността, казва пред ДВ говорителката на компанията Аня Щенгер. „На тази своя нагласа ние ще дадем израз и чрез езика“, добавя тя. Занапред пилотите и стюардесите ще използват полово неутрални обръщения, например: „Драги гости“, „Добро утро, добър вечер“ или пък просто „Добре дошли на борда!“.

Повече чувствителност към темата

„Това решение има символично значение. То може да бъде разтълкувано като опит за повече чувствителност на тема джендър-различията и като поставящо под съмнение бинарните полове“, казва пред ДВ социоложката Александра Шееле от Билефелдския университет. „Специално за хората, които смятат себе си за представители на друг пол, както и за онези, които възразяват срещу бинарната полова система, вече се въвежда обръщение без „дами и господа“.“ Решението на Луфтханза е в съзвучие с политиката на много други големи компании и организации, които насърчават включването на хората с различна полова ориентация и искат да се противопоставят срещу стереотипите на тема „джендър“. Става дума най-вече за агресиите срещу общностите ЛГБТИ, които най-активно се борят за джендър-равенство.

Редица международни организации, включително ООН и ЕС, въведоха специални директиви за използване на джендър-неутрален език. Наръчникът, посветен на джендър-неутралния език, който Европарламентът издаде още през 2018 година, пояснява, че този език е нещо много повече от обикновена политическа коректност. „Целта на джендър-неутралния език е да се избягват такива формулировки, които могат да се интерпретират като предразсъдък, дискриминация или унизяване, доколкото внушават, че нормата се свежда до един определен пол или социален джендър,“ пише в документа на Европарламента.

Достатъчни ли са формите за мъжки и женски род?

В немския език вече отдавна в много случаи се използват форми за мъжки и женски род като лекар и лекарка, редактор и редакторка, канцлер и канцлерка. Сега обаче новите тенденции предизвикват объркване и изострят две противоположни позиции. Привържениците на джендър-неутралния език твърдят, че съществителните в мъжки и женски род (като тези в горните примери) са дискриминиращи по отношение на хората, които не смятат себе си нито за мъже, нито за жени – и че това насърчава сексистките предразсъдъци. Техните опоненти обаче отговарят, че опитите да се променя граматиката са същинско покушение срещу езика.

Миналата седмица американският автопроизводител Форд също въведе джендър-неутрален език. Компанията реши да замени дори използваната досега дума за „председател“ – вместо досегашното „chairman“, което съдържа думата „мъж“, занапред ще казва само „chair“. Социоложката Шееле обяснява, че промените в езика за важни, за да се създаде у повече хора чувствителност към темата за половото многообразие, но в същото време фирмите и организациите имат още много друга работа за вършене. Тя твърди, че хората с небинарно полово съзнание често пъти са дискриминирани на работното място, че на определени равнища в йерархията тях изобщо ги няма, че съществува разлика и в заплащането.

Международен ден на небинарните

„Съответните организации трябва да развият такава корпоративна култура, където дискриминационните практики веднага се огласяват, но най-вече не се допускат,“ казва Шееле. Тя препоръчва въвеждането на квоти, провеждането на фирмени курсове срещу дискриминационните практики и редовна оперативна оценка на работниците и служителите, за да се открият несправедливи структури на заплащане. 14 юли е обявен за "Международен ден на небинарните". Неговата цел е да помогне за повече толерантност към хората, които смятат себе си за представители на други полове (извън мъжкия и женския), да им осигури и повече справедливост в обществото. 14 юли е избран поради това, че се намира точно по средата между Международния ден на жената 8 март и Международния ден на мъжа 19 ноември.

Автор: Ашутош Пандей

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Започва голям международен фестивал у нас

0 (0) Шестото издание на този ценителски форум на съвременното кино ще се проведе в рамките на осем дни (от 16 до 23 юли) и включва филми от Колумбия, Индия, Иран, Сърбия, Испания, Турция, Австрия, Швейцария, Белгия и България. Прожекциите ще са на популярните локации лятна сцена „Охлюва“, културен център […]
d0b7d0b0d0bfd0bed187d0b2d0b0 d0b3d0bed0bbd18fd0bc d0bcd0b5d0b6d0b4d183d0bdd0b0d180d0bed0b4d0b5d0bd d184d0b5d181d182d0b8d0b2d0b0d0bb

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.