На Русия не трябва да се вярва, пишат в Турция

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b0 d180d183d181d0b8d18f d0bdd0b5 d182d180d18fd0b1d0b2d0b0 d0b4d0b0 d181d0b5 d0b2d18fd180d0b2d0b0 d0bfd0b8d188d0b0d182 d0b2 d182

Проучване показа, че 78,9% от турците подкрепят сътрудничеството на страната с Русия. Но в статия за изданието Milliyet Тунджа Бенгин изразява увереност , че на Москва не трябва да се вярва. Доказателство за това са достатъчният брой конфликти между двете страни. Нещо повече, авторът споделя подозрението си, че между Америка и Русия има тайно споразумение, предаде агенция "Фокус".

През последните години, на фона на всяко напрежение в отношенията на САЩ, чуваме познатите думи: „Нека развием отношения с Русия, нека променим изцяло курса на нашата страна“. Има дори проучвания на общественото мнение за това кой трябва да бъде стратегическия партньор на Турция във външната политика – САЩ или Русия. Например, според проучване, проведено по тази тема в началото на юни тази година, 78,9% от анкетираните подкрепят сътрудничеството с Русия, а не със САЩ. С други думи, от тяхна гледна точка САЩ са напълно ненадеждни. И това не може да се нарече заблуда. Защото на хартия САЩ са наш съюзник, дори стратегически партньор, но те никога не са проявявали такова отношение и, дори напротив, са заемали открито враждебна позиция спрямо Анкара. И това дори продължава от много дълго време – от кризата с ракетите „Юпитер“ през 1962 г., суровото писмо на (Линдън) Джонсън до премиера (Исмет) Иньоню, ембаргото, наложено след миротворческата операция в Кипър през 1974 г., скритата помощ за терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), кризата с уволнението на нашите войници през 2003 г. са само няколко примера…

Разглеждайки по-късните събития, картината изглежда така. САЩ, особено от 2011 г. в Сирия, Ирак и след това в Източното Средиземноморие, следват политики и стратегии, които застрашават националните интереси и националната сигурност на Турция. САЩ подкрепят терористичната организация PYD/Народните сили за самоотбрана (YPG)/ПКК, която представлява заплаха за Турция, с оръжия и ѝ предоставя консултантски услуги. С други думи, тайната подкрепа се превърна в публична. Политиката и стратегията на САЩ във връзка със С-400, решението на САЩ за F-35 напълно ги лишава от възможността да бъдат съюзник на Турция. Всъщност Вашингтон ясно посочва в своята реторика, че не е съюзник. По този начин САЩ са в позицията на държава, която проявява напълно враждебно отношение. Въпреки факта, че сме в един и същ съюз – НАТО.

Ами Русия? Колко близка и приятелска е Русия с Турция? Може ли Русия да бъде надежден партньор или съюзник? Да, Турция си сътрудничи тясно с Русия през последните няколко години по редица въпроси, от икономиката до сигурността и партньорството при решаването на регионалните проблеми. През това време турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе толкова много лични срещи с руския президент Владимир Путин, колкото и с всеки друг лидер. По този начин бяха разрешени много проблеми, но това не означава, че между двете страни има съгласие по всички въпроси. Нещо повече, както и в САЩ, и тук има сериозни конфликти на интереси и разногласия с Русия. Някои от тях са обобщени от бившия турски посланик в Москва, заместникът на „Добрата партия“ Айдън Аднан Сезгин.

„Те не ни възприемат като съюзници, но ние също не можем да ги разглеждаме като такива“, казва Сезгин. „Ние сме членове на НАТО. През 2014 г. НАТО обяви Русия за заплаха и ние също се подписахме под това. Декларацията от последната среща на върха на НАТО съдържа почти 80 точки, от които около 30 са свързани с Русия. Освен това в момента НАТО разполага с много важна сила срещу Русия, наречена „Острието на копието“. От началото на 2021 г. тази сила се командва от Турция, която участва с 4,2 хиляди войници. Втората точка е, че в някои региони сме в конфликт с Русия „на терен“. Изправени сме срещу Русия в Идлиб и в резултат на тази конфронтация загубихме 55 от нашите войници за месец и половина и 37 само за един ден. И руски самолети също участваха в това.

В същата ситуация сме и в Либия. Коридорът на Нахичеван, т.е. коридорът, който създаваме с Азербайджан, също ще бъде контролиран от руските военни. Противопоставяме се на действията на Русия в Донбас, не признаваме анексията на Крим и подкрепяме целостта на Грузия. В областта на енергетиката кандидатстваме за транспортиране на азербайджански, туркменски газ, за трансфер на иракски и катарски газ, ако е необходимо. С други думи, ние също се конкурираме с Русия в областта на газовата логистика. Разбира се, стои и проблемът със Сирия и терористичната организация PYD/YPG/PKK. В тази връзка Сезгин продължава: „С тях имаме различни подходи по отношение на бъдещето на Сирия. Предвиждаме напълно унитарна държава, докато те клонят към федеративната структура. Те не само не обявиха ПКК за терористи, да не говорим за PYD/YPG, но им позволиха и да отворят представителство в Русия“.

По този начин искаме да кажем, че както в отношенията със САЩ, така и в отношенията с Русия имаме много конфликтни ситуации. Следователно нито една от тези държави не е надежден и освен това стратегически партньор за нас. Нещо повече, може дори да има негласно партньорство, тайно споразумение между САЩ и Русия. Поне за това да не се „закачат“ една друга. Защото нито САЩ, нито Русия искат да се справят със силна Турция. В този случай ние знаем какво трябва да направим. Трябва да поддържаме рационални отношения с двете сили в съответствие с нашите национални интереси и, разбира се, да разчитаме само на себе си. Точно това прави Турция днес.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Напълно новият Civic ще бъде предлаган изключително и само като хибрид

0 (0) Civic остава ключов за Honda модел на европейския пазар. Последната му генерация е плод на почти 50-годишна успешна история и осигурява практичност, комфорт и атрактивен дизайн, качества, с които той винаги се е славил. Това, което стана ясно сега е, че напълно новият Civic ще бъде предлаган изключително […]
d0bdd0b0d0bfd18ad0bbd0bdd0be d0bdd0bed0b2d0b8d18fd182 civic d189d0b5 d0b1d18ad0b4d0b5 d0bfd180d0b5d0b4d0bbd0b0d0b3d0b0d0bd d0b8d0b7d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.