Небивалици и откровени лъжи: какво говори Борисов

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b5d0b1d0b8d0b2d0b0d0bbd0b8d186d0b8 d0b8 d0bed182d0bad180d0bed0b2d0b5d0bdd0b8 d0bbd18ad0b6d0b8 d0bad0b0d0bad0b2d0be d0b3d0bed0b2

Коментар от Ясен Бояджиев:

В началото на юни, когато предизборната кампания (макар и формално да не беше започнала) вече набираше сила, направи силно впечатление, че в опита си да задържи властта доскорошният премиер Бойко Борисов системно разпространява откровени небивалици.

Нов жанр

Това по принцип винаги е било негова отличителна черта. Тогава обаче, опитвайки се да наложи някакъв свой прочит на събитията, той беше започнал да надминава себе си: „Искат да съборят изборите и да продължат в условията на еднолична диктатура”; "Така е било 1944 година – избили са елита на нацията и след това – айде 45 години комунизъм. Това в момента се опитват да направят”; „Така сме паднали под турско робство". Характерна за подобен род твърдения е тяхната пълна откъснатост от действителността.

Такива абсурди могат да се чуят от бившия премиер и неговата партия и сега, когато предизборната кампания е в разгара си. (Като например: "Българското правителство положи безпрецедентни усилия за разкриването на руската шпионска мрежа. Това ядоса политическите ни противници – радикализираха се и тотално унищожиха нормалния диалог".) През последните седмици обаче в творчеството му все по-отчетливо преобладава друг жанр. В него авторът взима реални факти и събития, след което ги преобръща на 180 градуса, като се държи така, сякаш току-що е паднал от небето и няма нищо общо с тях. Резултатът е същият – откровени лъжи. Ето примерите – кой от кой по-нагъл.

Прехвърляне на отговорността

Факт е например, че България твърдо е блокирала преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз, а отношенията между двете страни са близо до точката на замръзване. В тази ситуация Борисов се опита да прехвърли отговорността за кризата изцяло върху служебното правителство и назначилия го президент на републиката. "Те ще дезертират, нищо няма да излезе от днешната ви среща (…) Те ще избягат от отговорност, както винаги правят. В същото време лъжат и евроатлантическите партньори, че са за членството на Северна Македония в ЕС", каза той на македонския премиер Зоран Заев. Сякаш ако зависеше от него, щеше веднага да каже „да” за преговорите на Скопие с ЕС. Истината е обаче, че по този въпрос служебното правителство следва изцяло и дословно политиката (добра или лоша) на бившия премиер. Именно той блокира европейския път на Северна Македония – и отговорността за последиците от това (като дипломатическата самоизолация на България в ЕС например) е основно негова.

"Можехме да се къпем в пари…"

"Оставихме им План за възстановяване. От злоба и инат те го замразиха и докато нашите съседи в Гърция вече ползват милиарди евро безвъзмездно, България още не си е подала плана. Европа дава безвъзмездно милиарди, а те излизат и казват на докторите, че няма пари. Няма – щото сте некадърни да си направите плановете! Нашият – хубав, лош, сега щеше да има пари и да се къпят в пари". В това твърдение на бившия премиер няма абсолютно нищо вярно. Първо, след изборите през април всички караха правителството му да внесе Плана за възстановяване, но то не пожела да го направи. Второ, нито Гърция, нито която и да е друга държава вече "ползва милиарди", защото по процедура предоставянето на първата част от средствата може да стане едва в края на септември. И трето, никой няма „да се къпе в пари”, защото държавите ще получават тези средства за конкретни проекти, а не за да си харчат на воля за каквото им скимне. Колкото до въпроса чий план е „некадърен”, трябва да се каже, че далеч по-важно от сроковете е качеството на тези планове. Планът, разработван от служебното правителство, е насочен към проекти с максимална добавена стойност, водещи към реална трансформация на икономиката и модернизация на страната. А не към просто „усвояване” без траен ефект.

"Чудовищен провал"

„Новите щамове идват, а ние нямаме план за ваксинация (…) Получихме 2,7 млн. ваксини. Сега голяма част от тях стоят по фризерите и не се ползват. Това е чудовищен провал". Така Борисов се опита да прехвърли на служебното правителство и отговорността за едва-едва кретащата ваксинация. В действителност обаче „планът” (доколкото въобще го е имало) бе много бързо зарязан и провален от него и собственото му правителство. То на практика месеци наред не си мръдна пръста, за да се противопостави на дезинформацията и конспиративните теории и да мотивира хората да се ваксинират. Тъй че отговорността и за този провал е преди всичко негова.

Стратегия на отчаянието и безсилието

Списъкът с примери за подобен род небивалици може да бъде продължен. Тяхното разпространение очевидно е трайно възприета стратегия в предизборната кампания. Защитна реакция с цел отклоняване на вниманието от несекващия поток скандални факти за „постиженията” на предишното управление.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

КПКОНПИ отнема над 20 хиляди лева от ректора на УХТ - Пловдив

0 (0) Върховният административен съд остави в сила решение на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за установен конфликт на интереси за ректор на Университета по хранителни технологии – Пловдив – проф. Кольо Динков. Решението на Комисията е от 12.02.2020 година и е обжалвано по […]
d0bad0bfd0bad0bed0bdd0bfd0b8 d0bed182d0bdd0b5d0bcd0b0 d0bdd0b0d0b4 20 d185d0b8d0bbd18fd0b4d0b8 d0bbd0b5d0b2d0b0 d0bed182 d180d0b5d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.