Нелегален риболов: как Китай бракониерства в чужди води

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b5d0bbd0b5d0b3d0b0d0bbd0b5d0bd d180d0b8d0b1d0bed0bbd0bed0b2 d0bad0b0d0ba d0bad0b8d182d0b0d0b9 d0b1d180d0b0d0bad0bed0bdd0b8d0b5

Те кръстосват надлъж и нашир морета и океани с цел промишлен риболов – китайската риболовна флотилия наброява близо 300 кораба. Често китайските риболовни траулери действат на ръба на закона и прилагат спорни методи.

През тази година китайският риболовен флот ще разполага с 300 кораба – те кръстосват Тихия океан надлъж и нашир, за да пълнят трюмовете си с риба край Галапагоските острови. Това съобщи френският телевизионен канал за чужбина France24.

Островите Галапагос са разположени на 550 морски мили – т.е. около 1000 километра от бреговете на Южна Америка и принадлежат на Еквадор. Това е едно от малкото останали места на Земята с непокътната природа и уникални флора и фауна. Затова са признати от ЮНЕСКО като част от световното природно наследство, а по-голямата част от тях се намира под строгата защита на закона, включително и прилежащата акватория.

Но от няколко години насам китайски риболовни флотилии редовно навестяват този богат на риба регион.

На границата на законноста

Китайските рибари очевидно много внимават да се придържат стриктно към закона и винаги пазят 200 мили отстояние от брега на островите. Така те не навлизат нито в изключителната икономическа зона на Еквадор, нито в природния резерват. За китайското присъствие в региона говори това, че жители на островите намирали край бреговете опаковки и отпадъци с китайски надписи, които моряците от корабите явно изхвърлят просто зад борда.

Но риболовът извън защитената морска територия също застрашава запасите от риба. Още повече, че има методи как например да се примамят цели рибни ята – например от риба тон.

Американското списание The Economist пише, че рибарите залагат своята стръв така умело по течението, че да примамят и рибата, която се намира в природния резерват край бреговете. По същия начин те привличали и акули, чиито гръбни перки в Източна Азия са смятани за деликатес.

Китай твърди, че рибните залежи в региона са толкова големи и непокътнати, че риболовът там не представлявал никакъв проблем.

Филип Канстингер от Световния фонд за защита на природата WWF не е съгласен: „С този аргумент Китай се опитва да оправдае действията на своя флот, кръстосващ целия Тих океан“. Според американско изследване, публикувано в сп. „Sciences Advances", подобни пътувания изобщо не са икономически изгодни. А според Канстингер няма и надеждни данни: “Тези кораби търсят основно Хумболтовия калмар, но няма надеждни данни за наличните количества от него, затова и няма как да се изчисли какви риболовни квоти не биха навредили на популацията“.

Нелегалният улов – глобален проблем

Еколози и политици използват в случаи като този понятието „нелегален, нерегламентиран и недокументиран риболов“ – накратко ННН-улов. А той има различни проявления, обяснява Канстингер. „В Европа, например, рибарите хвърлят ненужния улов, който е вече мъртъв, обратно в морето, макар че според действащите закони би трябвало да го върнат на сушата и да го регистрират“.

Проблемът се крие в това, че годишните квоти за улов на риба се базират не на постоянни преброявания, а на данни за улова от предходни години. А в този случай от решаващо значение може да се окаже колко от нерентабилните млади риби са били уловени и убити.

Още по-голям проблем с нелегалния улов е свързан със следната: „Ситуацията пред африканските брегове е катастрофална“, казва Канстингер. Тамошната брегова охрана не разполага с достатъчно катери, за да контролира риболовците достатъчно ефективно.

Европейските кораби, например, вече са длъжни да имат GPS-системи и да работят по прозрачен начин. Поради това те все по-рядко се мяркат и край бреговете на Африка. Тяхното място обаче бе заето от китайците, казва Канстингер.

От WWF предполагат, че по нелегален начин в света се улавят до 26 милиона тона риба на стойност между 8,6 и 19,8 милиарда евро.

Еквадор – мълчалив помагач?

Еквадор и неговите рибари също обвиняват чуждестранните риболовни флотилии, но проучванията на сп. The Economist сочат, че и еквадорски рибари бракониерстват из различни природни резервати – и то не само на островите Галапагос.

Методите на еквадорските риболовци са трън и в очите на ЕС. През октомври 2019 тогавашната еврокомисарка Кармену Вела, отговаряща за риболова, показа на Еквадор „жълт картон“: тогава ЕС заплаши да замрази търговските си отношения с тази страна, ако тя не предприеме по-решителни мерки срещу нелегалния риболов.

Това би бил болезнен удар за южноамериканската държава: повече от половината от еквадорския експорт на риба тон са предназначени именно за ЕС. Еквадор обаче не може да си позволи разваляне на отношенията и с Китай, защото – също както много други латиноамерикански държави – е много зависим от азиатския гигант. Китай е най-големият вносител на еквадорски петрол и един от основните кредитори на страната.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия обвини България, че я застрашава

0 (0) Москва обвини днес България и Румъния, че са предоставили териториите си като площадки за евентуални удари срещу Русия. Българското външно министерство отхвърли обвиненията, наричайки ги необосновани, предаде бТВ. "Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разпоагат оръжия за нападение – каза на брифинг говорителката на […]
d180d183d181d0b8d18f d0bed0b1d0b2d0b8d0bdd0b8 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d187d0b5 d18f d0b7d0b0d181d182d180d0b0d188d0b0d0b2d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.