Николай Малинов пред ФАКТИ: Русофобията аз я наричам съвременен фашизъм

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b8d0bad0bed0bbd0b0d0b9 d0bcd0b0d0bbd0b8d0bdd0bed0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d180d183d181d0bed184d0bed0b1d0b8d18f

През октомври дългогодишният председател на Национално движение “Русофили” Николай Малинов оглави създадената през 2008 година политическата партия “Възраждане на Отечеството”. В първите си медийни изяви след връщането в политиката Малинов обяви, че партията ще се бори срещу разполагането на чужди войски в България. Той каза още, че ще подаде оставка от поста си като председател на НД “Русофили”, за да може движението да остане надпартийно.

Припомняме, че Малинов през 2015 година напусна БСП след 27 години в партията и два мандата като народен представител от нея заради ценностни различия. През миналия септември той беше обвинен в шпионаж в полза на руски организации, а по-късно – през ноемрви, получи от президента на Руската федерация Владимир Путин орден „Дружба“, който се връчва на руски, но и на чуждестранни граждани „за особени заслуги за укрепване на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбиране между народите“.

От ФАКТИ се свързахме с Николай Малинов, за да говорим за причините да се върне в политиката и относно целите и вижданията на партия “Възраждане на Отечеството”. Разговора ни четете в следващите редове:

– Г-н Малинов, партията „Възраждане на Отечеството“ е създадена през 2008 година, нали така?

– Да, партията е учредена на 1 ноември 2008 година. Първият председател е генерал Йордан Мутафчиев, който е бил министър на отбраната в правителството на Луканов и в това на Попов.

– По-рано тази година Вие поехте председателството на същата тази партия?

– Да, дадох съгласието си да стана председател. Нямах намерение да се връщам в политическата дейност, след като през 2015 година напуснах БСП, но събитията, които се случиха миналата година на 9 септември – арестът на 16 души от ръководството и повдигането на обвинение по мой адрес за шпионаж, убедиха мен и екипа, с който работя, че е задължително да се стремим към разработването на определен политически проект, с който да можем законодателно да защитим своите ценности, тъй като те са подложени на сериозни удари и са в опасност.

Щом нашата идея за традиционни ценности, за силна държава и многополюсен свят и всичко това, с което се занимава Национално движение „Русофили“ – концертите, конкурсите, охраната на паметниците, е наказуемо, ние преценихме, че ще трябва да оставим основния акцент, който бяхме извели – създаване на международно русофилство и борба с българофобията в Русия, на поколението след нас, запазвайки над партийния характер на НД „Русофили“. Аз 12 години съм се борил за този надпартиен характер на движението с принципите за баланса между културно-просветната и обществено-политическата работа без да се влиза в партийната, с идеята за надпартийност, за което най-много бях бит всички тези години от хора, които смятаха, че организацията трябваше да остане в това място и положение, в което беше и чрез принципа на консенсуса.

По този начин изградихме организацията, правихме само консенсусни неща, тя порасна, стана един значим фактор в обществото, но след миналогодишните удари стигнахме до извода, че трябва да влезем в партийно строителство отново, защото всички от нас по един или друг начин са били в партии.

– Вие ги наричате миналогодишните събития от 9 септември удари – от кого идват тези удари?

– От прокуратурата.

– Защо тя удря точно НС „Русофили“?

Нашите дела са ясни. Консенсусът в „Русофили“ е около това да възстановяваме и правим паметници, да провеждаме конкурси и фестивали, да провежда събора си на “Копринка”, да издаваме книги, да развиваме изучаването на руски език в България и връзките между държавните, общинските, правителствените и неправителствените организации на България и Русия с цел укрепване на нашите взаимоотношения. Ако внимателно прочетете документите на НД „Русофили“, ще видите, че ние се отнасяме с голямо уважение, разбиране и даже любов към проекта Европа на нациите и опитите да бъдем атакувани, че сме антиевропейска структура също са смешни. Напротив, ние смятаме, че Европа може да се справи заедно с Русия, единствено и само, развивайки този евроконтинентален вектор – виждаме го и в изказвания на Меркел, и в изказванията на Макрон.

Макрон още по-категорично – само една Европа от Лисабон до Владивосток може да противостои на предизвикателствата, които идват от страна на бързоразвиващ се Китай и от страна на бързонарастващото население на Африка, което очакваме до няколко десетилетия да стане 3-4 милиарда. Тези стотици милиони бежанци, които в глад и жажда тръгнат към Европа, ако не ги посрещнем със съответния ни собствен християнски, наш статут върху традиционните ценности, с европейски културен модел и не изградим военно-политически съюз с Русия, смятам, че Европа и България не бихме могли да се справим в тази ситуация. Аз мисля, че това, което стана последната седмица и във Виена, и в Ница, това е раздвоение на личността – от една страна, ние им казваме „елате, заповядайте“, те обаче строят своите планове да живеят по свой закон, да строят стотици джамии, а ние по никакъв начин не казваме, че също бихме искали да живеем по нашите правила и на нас никой да не ни пречи. Тъй като обаче на тях никой не им казва това, а им казват „живейте си по вашите правила“, в един момент те по техните правила идват и започват да ни режат главите.

Ние трябва действително да изградим един много сериозен и ясен културно-политически модел, който да противостои на тези нетолерантни модели, които започват да навлизат в Европа. Това без Русия е невъзможно.

– Защо не е възможно без Русия?

– Защото Русия е тази критична маса по отношение на традиционните ценности и християнския свят. Същите послания виждаме и от страна на Германия, от страна на Ватикана, от страна и на Франция – че тези ценности, които са установени в Русия, по начина, по който конфесиите взаимодействат, а не по начина, по който ние започваме да взаимодействаме, общественото може да противостои на тези съвременни предизвикателства, а военно-политическата мощ на Русия – като военна свръхдържава, позволява на Европа да изгради една много по-хармонична и по-стабилна система за безопасност, различна от тази, която в момента имаме. Вие виждате, че Макрон говори за мозъчна смърт на НАТО. Това не го казва Малинов, казва го Макрон.

– Това ли ще бъде линията на „Възраждане на Отечеството“?

– Основната линия, която ще бъде, ако говорим за България и външнополитическите процеси, това е борбата за повече суверенитет и повече независимост на България. Естествено, говорейки за евроконтинентализма, в международен план това ще бъде основната линия. Ние смятаме, че България трябва да участва в политическите структури на НАТО, но трябва да напусне военните структури на НАТО и смятаме, че всички такива въпроси трябва да се решават от суверена – българският народ, тоест чрез референдуми.

Държа да подчертая начина, по който искаме да действаме, защото ние не сме хората, които ще излезем с камъни и яйца да замеряме администрацията на българската държава, независимо дали става дума за парламент, президент или Министерски съвет. Нашият начин на работа ще бъде чрез референдуми, чрез допитване до народа, чрез реално демократизиране на обществото, тъй като ние смятаме, че са нарушени основни принципи на демокрацията. Разговорът ни тръгна от там защо арестите ни подбудиха – защото ние смятаме, че нашето арестуване е един пример за това как хора се наказват за идеи.

– От обвиненията в шпионаж досега имали ли сте разговори с висши руски държавни чиновници относно тях, обсъждали ли сте ги?

– Аз не съм провеждал някаква активност от гледна точка на търсене на такъв разговор, с когото и да е, без значение от ляво, от дясно или от либералния спектър. Принципът на работа на мен и моя екип винаги е бил да изграждаме нашата къща, нашата кула, нашето разбиране за нещата, да казваме истината такава, каквато ние я виждаме и разбираме, оттам нататък всеки да прави оценки.

Между другото вчера – 4 ноември, е точно една година от награждаването ми с орден „Дружба“ срещата и разговора с Путин. Поддържам връзки и в България, и в Русия, има личности от най-различни партии в Националния съвет на НД „Русофили“, така че – да, говорим по различни поводи, но темите, които обсъждаме са тези теми, които са ни обединявали в „Русофили“. Аз подадох оставка от поста председател, защото много държа на надпартийния характер на движението, неговата национална същност и затова смятам веднага след изборите да напусна.

Смятам, че трябва да се концентрирам върху партийно политическо надстрояване, необходимо на нашите ценности, за да бъдат те защитени. Аз казах кои са тези ценности – традиционните ценности, идеята за силна държава и идеята за многополюсен свят. В този смисъл, идеята за многополюсния свят е по-скоро либерална идея. Традиционните ценности категорично са по-скоро десни ценности. Идеята за силна държава е друг отделен въпрос. И в този смисъл има доста упреци, спрямо нас – дали сме лява, дали сме социалистическа, дали сме комунистическа. Приемете, че сме геополитическа, тематическа като проект, като партия, като основната тема е развитие на евроконтинентализма и съответно защита на нашите ценности. Пътят, средството са суверенна и независима държава там, където това е възможно и не нарушава нашите международни спогодби, където е необходимо чрез референдум и коригиране на това поведение.

Ние сме изключително притеснени, че България се превръща в прифронтова държава. Неслучайно първото ми появяване като председател на партията беше преди две седмици, когато министърът на отбраната на САЩ каза, че смята да се преместят войски от германския контингент по-близо до Русия – в Румъния, България, Полша. Ние ясно и категорично казахме, че сме против едно такова действие. В края на краищата, ако САЩ толкова много държи и има за какво да воюва, имат си граница на Беринговия пролив, да воюват колкото искат, но не на наша територия. За нас е ясно, че разполагането на американски войски в България категорично ще предизвика насочване на руски ракети към България, за което и българския министър председател е казвал неведнъж.

В този смисъл, да, ние сме за мирно сътрудничество между народите, за Европа на нациите, за конкуренция на култури и разбирания, но не за дрънчане на оръжия, особено в Черно море и България. Да си дрънчат някъде другаде. Темата мир също ще бъде един много сериозен акцент в нашата дейност и работа.

– Ще се явите ли на следващите парламентарни избори?

– Да, категорично.

– Как ще отговорите на критиката, че партията може да не отстоява българските, а руските интереси?

– Русофобията аз я наричам съвременен фашизъм. Тя е сравнима с Ку-клукс-клан, с хомофобията, с геноцида на евреите. Такива хора винаги ще има, но ние трябва да слагаме една червена линия между фашисти и антифашисти, между русофили и русофоби. Ние сме български патриоти. Лозунгът на партията е „Вяра, род, отечество“. Нашата цел е повече традиционни ценности, по-силна българска държава и многополюсен свят, за да може ние в нашата източноправославна цивилизация да заемаме нашето достойно място. Отказът ни от участие във военните структури на НАТО не означава отказ от диалог с хората, които одобряват атлантическия път. На първо място обаче извеждаме акцента на евроконтинентализма. В този смисъл аз смятам, че ние сме българските патриоти, а не те, но това е въпрос на спор и сблъсък на идеи, който предстои.

Мисля, че сме доказали, че се справяме с предизвикателствата на обществото, което започна враждебно спрямо нас, не ни забеляза в началото, опита се да ни смачка, но с течение на времето, когато говориш истината и действаш в интерес на България, винаги нещата се получават. Всичко, което е в интерес на България е в мой личен интерес и всичко, което е в мой личен интерес, е в интерес на България.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия има стратегия за развитие на транспортната инфраструктура в арктическата си зона

0 (0) Премиерът на Русия Михаил Мишустин разпореди до 31 май догодина да бъде представена за одобрение Стратегия за развитието на транспортната инфраструктура в Арктическата зона на Русия. Документът, който ще бъде внесен за разглеждане от правителството, трябва да включва развитие на бреговата, железопътната и самолетна инфраструктура в руската част […]
d180d183d181d0b8d18f d0b8d0bcd0b0 d181d182d180d0b0d182d0b5d0b3d0b8d18f d0b7d0b0 d180d0b0d0b7d0b2d0b8d182d0b8d0b5 d0bdd0b0 d182d180d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.