Нима Борис Джонсън иска да провали споразумението за напускане на ЕС?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0b8d0bcd0b0 d0b1d0bed180d0b8d181 d0b4d0b6d0bed0bdd181d18ad0bd d0b8d181d0bad0b0 d0b4d0b0 d0bfd180d0bed0b2d0b0d0bbd0b8 d181d0bfd0be

Правителството на Джонсън иска да отмени Протокола за Северна Ирландия, част от Споразумението за оттегляне между ЕС и Великобритания. Каква е целта, пита Клаус-Дитер Франкенбергер от ФАЦ.

Непрекъснато възникват практически проблеми при прилагането на Протокола за Северна Ирландия, който е част Споразумението за Брекзит (и повелява митническият и граничен контрол да се провеждат не между двете части на Ирландия, а край бреговете на Англия – бел. ред). Проблемите можеха да се предвидят още тогава, но и днес все още подлежат на решаване, стига двете страни да демонстрират добра воля.

В момента Европейският съд работи по въпроса, но там държат на принципите – ето защо за правителството на Борис Джонсън този съд е като пословичен трън в петата. То навремето се съгласи, че тъкмо този съд ще решава спорните въпроси. Сега обаче дава на заден ход с увъртанията, че тогава намеренията са били съвсем искрени, днес обаче вече било ясно, че нещата не стават така.

Това са глупости. Тогава Джонсън много искаше да подпише споразумението заедно с Протокола за Северна Ирландия, за да излезе на изборите с ореола на премиера, прокарал Брекзит. И тази тактика сработи: консерваторите спечелиха с голяма преднина изборите за Долната камара на британския парламент.

Така че се пита: какво всъщност иска Борис Джонсън в момента? Дали иска да успокои юнионистите, които смятат, че цяла Ирландия трябва да принадлежи към Великобритания? Или пък цели провала на Споразумението за оттегляне с ЕС заедно с Протокола за Северна Ирландия? Което пък автоматично води и до провал на търговското споразумение с ЕС… Човек спокойно може да си представи, че Джонсън си е направил всички тези сметки. Ала независимо от това съвсем не е проява на добър стил да хвърляш в кошчето за отпадъци предложенията на ЕС, които дори още не са публикувани.

Е, Борис Джонсън така и така не е прочут с добрия си стил. За последно го доказа в конфликта с "партньорската" страна Франция в Индийско-Тихоокеанския регион.

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Водолаз за „Вера Су“: Корабът е стабилен на дъното, няма опасност от разливи

0 (0) Корабът „Вера Су“ е стабилен на дъното и няма опасност от разливи на гориво или товар. Това каза пред bTV водолаз, който е извършил пореден оглед на заседналия плавателен съд. Работата на водолазните екипи в момента е да установят откъде се отварят капаците на товарните отсеци и да […]
d0b2d0bed0b4d0bed0bbd0b0d0b7 d0b7d0b0 d0b2d0b5d180d0b0 d181d183 d0bad0bed180d0b0d0b1d18ad182 d0b5 d181d182d0b0d0b1d0b8d0bb

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.