Номера

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0bed0bcd0b5d180d0b0

През есента на 2006 в България пак имаше президентски избори. Абсолютен фаворит – действащият президент Георги Първанов. Евентуалните конкуренти – омаломощеният СДС, НДСВ, част от Тройната, пасува, само Волен се обяви направо и изначално.

Това коментира във "Фейсбук" Георги Даскалов.

Гледах отблизо и още през февруари написах какво ще стане. Втори тур Първанов- Сидеров, резултат 80:20. Не познах с 24 стотни.

Имах шанса да гледам отблизо и да си говоря със замесените хора. С Петър Стоянов, тогава лидер на СДС, с Иван Костов, лидер на ДСБ (макар и не директно).

Казах им. Не обърнаха внимание.

Костов наложи Неделчо Беронов. Изключително свестен. Но неизбираем. Помня, че тогава Петър Стоянов дойде в „Синия лъв“, където ни беше редакцията, затворихме се в една стаичка и рече – Иван ме изигра. Издигна Неделчо Беронов, без изобщо да ме пита и сега, ако аз имам възражения, ще излезе, че разцепвам десницата.

И се отказа, и хвърлихме усилия в подкрепа на г-н Беронов и Юлиана Николова. Обречени.

Сценарият сработи, Волен отиде на втори тур и стана както стана. Само Лили Маринкова ми обърна внимание, пост фактум.

Все едно. Беше си ченгесарска постановка, Първанов – второмандатник. Това струваше на България няколко милиарда долара – през Големия шлем. Но причини повече поражения в психиката на хората, на суверена , на избирателите.

Помня, като главен редактор на „Демокрация“ ходих на „Балша“1 в София, където беше щабът на кандидата на демократичните сили. Бяха Румяна Коларова, Албена Ивайлова, Васил Гарнизов… И други имаше. Исках да помогна.

По едно време Румяна Коларова се извърна, погледна ме лошо и рече – Жоро, ако обичаш, излез, че имаме да си говорим разни важни работи. Ядосах се. И отвърнах. Какви важни работи. До изборите остава една седмица, бай Неделчо изостава с 300 000 гласа от Волен и не можем да ги наваксаме.

И си тръгнах. Васил ме настигна да се извинява. Ама той се отличава от тази менажерия. Сега сценарият е друг.

Радев президент още на първи тур. Щото на втори не е сигурно. Освен ако насреща няма откровена карикатура. (И по двете направления се работи. Но предпочитат първото). Та – искам да кажа.

Тези номера не са от вчера. Румен Радев стана естествен център на едни хора, предимно ДС и БКП номенклатура, които от повече от едно десетилетие не са хванали ръка. Не че Бойко не ги храни, това е друга тема. Ама трябва да се кланят, да целуват ръка и други неща.

Жадуват реванш. И се събират.

А им помагат други хора, дето вярват, че Радев ще „възстанови държавността“, ще върне правдата, ще възцари справедливост. На по-младите искам да кажа, че съюзът с комунистите, с криптокомунистите и най-вече с ДС до нищо добро не ни е извел.

На по-възрастните, с които заедно сме го живели, за съжаление нищо не мога да кажа. (Тежка е тяхната отговорност). Никога няма да забравя, че Костов през 2006 призова да гласуваме за Първанов.

Пък вие както си решите. Тя БКП се реформира. Я какви хубави хора.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вероятност: ГЕРБ подкрепят Анастас Герджиков за кандидат-президент

0 (0) Партия ГЕРБ най-вероятно ще подкрепи кандидатурата на Анастас Герджиков за президент на предстоящите избори. Това твърдят от БНТ, цитирайки свои източници. Ректорът на Софийския университет ще бъде издигнат от инициативен комитет, допълват от медията. Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина Как ще оцените статията? Кликнете на звездичката, […]
d0b2d0b5d180d0bed18fd182d0bdd0bed181d182 d0b3d0b5d180d0b1 d0bfd0bed0b4d0bad180d0b5d0bfd18fd182 d0b0d0bdd0b0d181d182d0b0d181 d0b3d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.