Носят ли отговорност лекарите, които лъжат за COVID-19

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bdd0bed181d18fd182 d0bbd0b8 d0bed182d0b3d0bed0b2d0bed180d0bdd0bed181d182 d0bbd0b5d0bad0b0d180d0b8d182d0b5 d0bad0bed0b8d182d0be d0bb

Твърдения на доц. Мангъров – а именно, че в България имало "564 души починали от ваксина срещу COVID" – бяха опровергани от Министерството на здравеопазването. Това не е първият случай, в който думите на г-н Мангъров се разминават с фактите. Статистиката е категорична: над 93% от починалите от COVID у нас всъщност не са ваксинирани. „Причинно-следствената връзка” е противоположна на „тезите” на Мангъров.

Трябва ли нещо да се предприеме в случаи с „експерти”, които, по думите на председателя на БЛС д-р Маджаров, „разпространяват фалшиви новини” и следователно не могат да бъдат наричани лекари? Свободата на словото е свещена в едно демократично общество. Не всички мнения обаче имат еднаква валидност. Правата и задълженията са двете страни на една и съща монета; те са неразривно свързани. Упражняването на „моето право” не трябва да застрашава другите хора.

Всички гледни точки с еднаква тежест?

Нужно ли е, например, авторите на документален филм за борбите за граждански права на афроамериканците да отразяват най-подробно и „гледната точка” на представители на Ку-Клукс-Клан? И допустимо ли е гледната точка на някой нацист да се представя като еднакво приемлива с тази на жертвите от Холокоста? Не, разбира се. Това е опасен, криворазбран и лъжлив плурализъм.

Ще кажете, примерът, който давам, не е точен: организациите, които изповядват расистки идеи, са незаконни, а експерти като доц. Мангъров имат право да упражняват лекарската професия. Тъкмо тази е и причината, поради която такива хора продължават охотно да бъдат канени в медиите и да им се дава трибуна, макар твърденията им да се разминават с фактите, установени от науката. Знае се обаче, че ужасяващите последици от псевдонаучни теории, пропагандиращи например „превъзходството на бялата раса”, доведоха до обявяването им постфактум за престъпни. Расистките и други мрачни и човеконенавистни „идеи” се преследват и наказват с цялата строгост на закона в развитите демокрации.

Другаде повдигат обвинения за разпространяване на лъжи за COVID-19

Какво чакаме у нас? Какво още трябва да се случи? Не е ли крайно време в най-слабо ваксинираната държава в ЕС, която няколко пъти оглави различни класации по най-висока смъртност от COVID-19, разпространението на фалшива медицинска информация да бъде санкционирано? По света има немалко примери за лица, срещу които са повдигнати обвинения за такова поведение. В Южна Африка, например, през 2020 бе решено, че лица, които разпространяват неверни твърдения за COVID-19, подлежат на 6 месеца затвор. Основания за санкциониране на хора, които умишлено разпространяват фалшиви новини, има и в българското законодателство. Чл. 326 от Наказателния кодекс, например, предвижда до две години затвор за лица, които всяват тревога и паника чрез медиите или други средства, а ако от деянието са „настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева”.

Антиваксърът Венцислав Ангелов – Чикагото наскоро преби лекар, защото бил поставил ваксина, от която уж починал пациент. Ангелов, известен с политическите си провокации, присъдите си и подкрепата за Орешарски, както и лекарят Мангъров всъщност пеят в един хор. И двамата участваха в протеста на „Възраждане” срещу зелените сертификати пред парламента. На този протест бяха направени опити да се стигне до ескалация на напрежението и до щурм на Народното събрание. В случаите с експерти като г-н Мангъров, според мен, не става дума за „свобода на словото”, а за разпространяване на неистини, опасни за общественото здраве. Остават и съмненията, че тези внушения се правят в името на користни политически цели. Липсата на политическо лидерство и безгръбначието на много медии у нас, доведоха до избуяването на ирационални страхове по повод на пандемията. Духът, уви, вече е пуснат от бутилката. Това, разбира се, не означава, че той не може да бъде натикан обратно в нея.

Кои хора са експерти

Нека обаче да допуснем, че медиите престанат да канят „експерти”, разпространяващи фалшиви новини за Ковид-19; че техните колеги-лекари решат да им наложат някакви санкции. Отделен въпрос е как точно ще стане това, при положение, че немалко лични лекари, противно на всички научни факти, отказват да поставят ваксини. Редно би било дори тези лица да бъдат изправени пред съда. Въпросът е в това дали тези крайно закъснели действия няма да имат точно обратен ефект. Ако експерти като Мангъров и другите подобни на него бъдат санкционирани, те ще се превърнат в още по-големи мъченици в очите на антиваксърите. А позициите на любителите на конспиративните теории допълнително ще се втвърдят.

Автор: Петър Чолаков

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Костадинов: Хората се ваксинират принудително

0 (0) „Възраждане“ постигна две от трите цели, които си постави във връзка със „зеления сертификат“. Това каза Костадин Костадинов, председател на партия „Възраждане“, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. „Първата цел беше да имаме разговор по темата с министър-председателя и с неговия екип, защото в крайна сметка […]
d0bad0bed181d182d0b0d0b4d0b8d0bdd0bed0b2 d185d0bed180d0b0d182d0b0 d181d0b5 d0b2d0b0d0bad181d0b8d0bdd0b8d180d0b0d182 d0bfd180d0b8d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.