Опаковайте Паметника на съветската армия, вместо да спорите за Кристо и Триумфалната арка

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bed0bfd0b0d0bad0bed0b2d0b0d0b9d182d0b5 d0bfd0b0d0bcd0b5d182d0bdd0b8d0bad0b0 d0bdd0b0 d181d18ad0b2d0b5d182d181d0bad0b0d182d0b0 d0b0

Полицаи задържаха Мартин Заимов, банкер, внук на ген. Владимир Заимов и правнук на Стоян Заимов. „Провинението“ му е, че боядисал с бяла боя част от надписа на Паметника на съветската армия в центъра на столицата. След няколко часа го пуснали да си ходи. А дали неговите действия не можеха да бъдат окачествени като художествено произведение?

По същото време в студиото на една телевизия четирима известни – Соня Момчилова, Георги Лозанов, Нидал Алгафари и Явор Дачков разсъждаваха върху опаковането на Триумфалната арка в Париж и ролята на Кристо в световния културен живот. Не че големият творец се нуждае от нечии анализи и критика в родината му, но сме свидетели на истински стълкновения в мрежата за това дали е заслужено световно признат и какво чак толкова е направил.

Чалгализацията води до нищета на мозъчната дейност, което пък ни изправя пред подобни „диспути“. Това е тъжно, много тъжно.

От години съществува гражданска инициатива за премахване/преместване на Паметника на съветската армия. От години кметът Йорданка Фандъкова бяга от този проблем и се оправдава с някакви нелепи обяснения.

БСП, русофили и съветофили не дават и дума да се издума за местене – искат символа на СССР да си остане там, където е.

Разсъждаващите българи са наясно, че паметникът е издигнат във време, когато страната ни е била член на социалистическия блок, а решенията за нейното развитие са се взимали преимуществено в Москва. Ясно е също, че махането на паметници не е цивилизована процедура. Но това е правено в много страни, където демокрацията е вън от съмнение.

Тогава да опаковаме Паметника на съветската армия по примера на Кристо. Фондацията на твореца и съпругата му Жан Клод би могла да е полезна, както и племенникът му Владимир Явашев. Ще се получи нещо смислено, авангардно дори и носещо нов дух по някакъв начин. Пак ще има спорове, но едната страна би трябвало да разбере, че рано или късно това ще се случи. Внуците им ще го направят.

Фрог нюз

П.П. Съветската армия не попада в обсега на договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 1992 г. Той е построен и платен изцяло от българската държава. Бил е изграден с цел "да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политико-възпитателно значение". Това е посочено в протокола от заседанието на Столичната голяма община и Градоустройствения съвет от 6 юни 1947 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето кой е шофьорът, прегазил и убил мъж край Велинград

0 (0) Откриха виновният шофьор, прегазил мъж на пътя между Сърница и Велинград. Както вече съобщихме рано сутринта в четвъртък в полицейското управление в курорта бил получен сигнал за прегазен човек. Към мястото незабавно били насочени екипи на РУ-Велинград и участъка в Сърница. На около километър и половина на пътя […]
d0b5d182d0be d0bad0bed0b9 d0b5 d188d0bed184d18cd0bed180d18ad182 d0bfd180d0b5d0b3d0b0d0b7d0b8d0bb d0b8 d183d0b1d0b8d0bb d0bcd18ad0b6

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.