Пир по време на коронавирус – пред ФАКТИ разказва потърпевш от нов телефонен тормоз

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd0b8d180 d0bfd0be d0b2d180d0b5d0bcd0b5 d0bdd0b0 d0bad0bed180d0bed0bdd0b0d0b2d0b8d180d183d181 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0ba

В продължение на цяла работна седмица майката на Виолета получава обаждания от човек, който се представя като служител на фирма Онлайн България ООД. Майката на Виолета има семеен бизнес – хранителен магазин. Обектът е отбелязан в Google Карти от 6 години, Виолета разказва как самата тя отбелязва и поставя данните на магазина там.

Виолета ни разказва как въпросният мъж се обажда се по няколко пъти на ден и казва, че е необходима определена сума, за да може обектът на остане в Google Карти, в противен случай щял да бъде изтрит. Обяснява, че сумата е нужна за поддръжка и оптимизация. Въпросната сума пък е 160 лева без ДДС, 190 лева с ДДС. Звъни по няколко пъти на ден и от различни телефони.

След седмица на обаждания към майката на Виолета, която е собственик на бизнеса, майката съвсем случайно споменава за обажданията пред дъщеря си. Виолета веднага се усеща, че става дума за нещо нередно, тъй като преди години тя сама е отбелязала магазина в приложението на google, знае, че това е безплатна услуга, знае, че през цялото това време никой не я е търсил за заплащане.

Разговаря с господина по телефона с идеята да получи данните на фирмата, която представлява. Уговарят сумата от 190 лева с ДДС да бъде преведена по банкова сметка. Първоначално господинът предлага сумата да бъде изпратен по куриер, но Виолета настоява да получи банковата сметка и останалите данни на фирмата първо, за да може да провери фирмата в търговския регистър, второ, за да може да се обърне към институциите с данните и трето, за да може да предупреди хората да внимават.

След разговора на Виолета и представителя на фирмата, която иска пари за поддръжка, господинът дори изпраща фактура за плащането на 190 лева. Тук идва интересен момент, защото фактурата е издадена към фирмата на майката на Виолета, която е закрита преди няколко години. Майка ѝ вече работи с нова фирма. Тоест фактурата е издадена към нефункционираща фирма.

Следва още един разговор, в който Виолета пита дали това е възможно – издаване на фактура за нефункционираща фирма. Тя казва, че може би в този момент господинът, с когото тя говори разбира, че няма да успее да получи парите, които иска.

“В крайна сметка просто не пожелах тези неща и му затворих телефона. Не сме се подлъгвали да изпращаме пари, но просто защото се усетихме. Майка ми каза, че една седмица ѝ звънят. При самото нейно обяснение ми се стори много странно. Първо, че можеш да отбележиш обект в Google Карти безплатно, второ, че от шест години я имам тази опция и досега никой не ме е потърсил за подобно нещо“, каза Виолета.

„Те ти звънят, те те тероризират буквално по пет, по шест пъти на ден от различни номера. Казват ти: „Какво става, решихте ли? Трябва бързо да се случи“, и ти казват директно сумата“, разказа още Виолета.

„Това не е практика от вчера и днес. Днес е Google, утре ще е с нещо друго – те просто си намират начин. Честно казано, не зная как може да се спре. Хората наистина трябва да са малко по-мнителни, по-предпазливи, защото когато кажеш на един човек, че трябва нещо да се случи бързо, той наистина в началото се панира. В първия момент си мислиш, че някой ти говори сериозно, но после си казваш: „Чакай, кой ще ми иска пари, пък и по телефона“. Не трябва да се реагира импулсивно. Не зная дали жалбата ми ще промени нещо, но си мисля, че това е мой граждански дълг – ние не сме се опарили, но други хора може и да се опарят“, каза Виолета пред ФАКТИ.

След последния разговор с мъжа по телефона, в който той разбира, че събеседничката му няма да изпрати пари, той спира да звъни. Обектът – магазин, на майката на Виолета все още е отбелязан в картите на Google и няма проблем с достъпването на данните или локацията му.

„Най-лошото е, че фирмата е легализирала и извършва такива услуги, но по нереден за мен начин“, каза още Виолета.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

АПИ: Дъждът ще премине в сняг, карайте внимателно

0 (0) През нощта и утре – 8 декември, се очаква във високопланинските райони, в Северна и Северозападна България, с понижението на температурите дъждът да преминава в сняг. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост […]
d0b0d0bfd0b8 d0b4d18ad0b6d0b4d18ad182 d189d0b5 d0bfd180d0b5d0bcd0b8d0bdd0b5 d0b2 d181d0bdd18fd0b3 d0bad0b0d180d0b0d0b9d182d0b5 d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.