Помощ, детето ми е нарцисист!

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd0bed0bcd0bed189 d0b4d0b5d182d0b5d182d0be d0bcd0b8 d0b5 d0bdd0b0d180d186d0b8d181d0b8d181d182

Нарцисизмът не се ползва с добро име. Асоциираме го с егоистични хора, чиято вяра в собствените им грандиозни възможности обикновена е съчетана с нулева поносимост към критики и агресивно поведение, когато вместо възхищение срещат неодобрение.

От гледна точка на физиологичното развитие обаче, нарцистичните фази в живота на децата са нормални и дори важни за развитието на стабилна психика. Този „нормален“ нарцисизъм помага да се осъзнае собствената ценност и способността да се осъществяват собствени планове, пишат психиатрите Михаел Лип и Ане Кароу в статия по темата. Поради тази причина експертите са доста предпазливи в поставянето на подобна диагноза у децата и младежите.

Зависят от възхищението на другите

Въпреки това е важно да се разпознават засилени нарцистични тенденции у собствените деца. Включително и поради това, че постоянното желание да бъдат „център на вниманието“ и мегаломанските представи за собствените възможности са тежко поносими за всички родители, учители и връстници. "Нарцисистите постоянно се питат : Какво мислят хората за мен?“ Тяхното самочувствие се влияе силно от този фактор, защото те зависят от възхищението на околния свят и са принудени постоянно да се представят като нещо по-специално“, казва психологът Еди Брумелман от университета в Амстердам. Важно за родителите е да усетят, че това поведение излага тяхното дете на голям стрес.

Причините могат да са различни

Нарцисизмът е свързан и с агресивното поведение, сочи един анализ на Софи Кяервик и Барда Бушман от държавния университет в Охайо. Затова е важно причините за нарцистичното поведение у децата да бъдат рано проучени. Както и някои други черти на личността, нарцисизмът, поне отчасти, може да бъде и унаследен, подчертава Брумелман. Една от теориите гласи, че родителите обръщат прекалено голямо внимание на децата си и така възпитават нарцисисти. Друга теория смята, че децата реагират с нарцистично поведение, когато родителите им ги отблъскват или се държат към тях студено. Резултатите от изследванията на Брумелман подкрепят първата теория. Деца, чиито родители ги хвалят за щяло и нещяло, по-често развиват нарцистични черти.

Такива родители смятат своето дете за по-талантливо, по-интелигентно и по-способно от останалите деца. Съответно по-високи са и критериите, които детето трябва да изпълни, казва Брумелман и подчертава: „Любовта към детето в този случай обикновено се обвързва с изпълнението на определени условия. Ако то не успее да отговори на родителските очаквания, го обзема страх, че разочарова родителите си или че те се срамуват от него“. Дете, което постоянно бива надценявано или карано да се чувства като нещо по-специално, по същество научава следните три неща: 1. Аз съм по-добър от останалите. 2. Важно е да се издигна над останалите и да правя впечатление. 3. Не ме ценят като личност, а само заради онова, което върша.

Как да реагираме като родители?

Нарцистичната личност няма стабилно самочувствие – а тъкмо обратното. Съвсем естествено е, че родителите смятат своите собствени деца за прекрасни. Това е напълно в реда на нещата. „Безусловната симпатия и топлина в отношенията е важна за развитието на стабилно самочувствие“, казва Брумелман. Срещу похвалите също няма какво да се възрази – ако те са поне отчасти реалистично отражение на постиженията. Вместо постоянно да сравняват постиженията на своите деца с тези на чуждите, родителите е добре да правят подобни паралели с предишното развитие на детето – например: „Виж, как миналата година още не си успявал да се справиш с това, а сега вече можеш!“.

Проблематично става, когато родителите имат очаквания, несъответстващи на нивото на развитие на тяхното дете, или пък когато не поставят граници на допустимото. „Децата трябва да могат да понасят, ако се случи родителите им да имат лош ден, или ако чуят от тях :“Днешното ти поведение беше непоносимо. Ти можеш да се държиш и по-добре!“. В същото време и на децата би трябвало да е разрешено да казват подобни неща на родителите си. По този начин децата научават, че е в реда на нещата да се допускат грешки, и че тях ги приемат и обичат, независимо от тези грешки, казва психоложката Ренате Шепкер.

Автор: Юлия Вергин

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ясен Тодоров: Мит е, че само Господ е над главния прокурор

0 (0) Главният прокурор не е редови прокурор, но е мит, че над него е само Господ. Това обяви в предаването „Лице в лице“ Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС). По думите му главният прокурор няма правомощия да казва на прокурорите […]
d18fd181d0b5d0bd d182d0bed0b4d0bed180d0bed0b2 d0bcd0b8d182 d0b5 d187d0b5 d181d0b0d0bcd0be d0b3d0bed181d0bfd0bed0b4 d0b5 d0bdd0b0d0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.