Пребиват я с ритници, защото е ромка: антициганизмът в Германия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0b5d0b1d0b8d0b2d0b0d182 d18f d181 d180d0b8d182d0bdd0b8d186d0b8 d0b7d0b0d189d0bed182d0be d0b5 d180d0bed0bcd0bad0b0 d0b0d0bd

През 2019 година Независимата комисия „Антициганизъм“ (НКА) беше натоварена от германското правителство със задачата да анализира положението на синтите и ромите в Германия. Сега комисията представи свой доклад от 800 страници, който доказва продължаващата и до днес дискриминация спрямо представители на това малцинство.

Какво е да си ром в Германия

Според комисията има нужда от „последваща справедливост“, която да компенсира неправдите, включително и след Втората световна война, извършени спрямо оцелелите жертви и техните наследници. Една от препоръките на комисията е да бъде направено обхватно признание за геноцида над ромите по време на националсоциализма и да се създаде комисия, която да се посвети на осмислянето на тези неправди. За какви неправди става дума – това илюстрира един случай, цитиран в изследване за расизма спрямо ромите, в което става дума и за трайните травми, нанесени на представителите на това малцинство.

Жена, която е родена в концентрационен лагер, оцелява след Холокоста и след войната се грижи за съсипаните си родители, чийто живот е белязан от преживяното по време на пленничеството в годините на националсоциалистическия режим. Жилището им е отчуждено без никаква компенсация, а след войната градските власти ги настаняват да живеят в бараки, където редовно ги контролират полицаи и социални работници. По време на почивка на къмпинг през 1980-те банда стреля с оръжия по жената и нейните родители. Но вместо да издирва престъпниците, пристигналата полиция започва да разпитва травматизираното семейство какво изобщо търси на това място. Години по-късно същата жена става жертва на расистко насилие по време на разходка в парк – мъж ѝ нанася множество ритници по тялото, в резултат от което тя губи единия си бъбрек.

В доклада на независимата комисия се казва още, че представителите на ромското малцинство не са достатъчно добре защитени от речта на омразата и други видове дискриминация. Често пъти се говори за синтите и ромите, без да се дава думата на тях самите. Отчетена е и нуждата от повече социална и образователна грижа, насочена към представители на ромските общности. Тематизира се също така ролята на медиите в Германия, като критично се отбелязва, че в редица случаи те затвърждават стереотипите. „Една от причините за липсата на познания и възникването на всевъзможни митове в колективното съзнание е медийното затвърждаване на стереотипи, изкривяването на информации и емоционализирането на новини, свързани със синтите и ромите“, казва Исидора Ранделович от независимата комисия.

"Проблем, който засяга всички нас"

През юни Бундестагът обсъди изводите в доклада на комисията и взе решение да изпълни препоръките ѝ за преодоляване на антициганизма. Както заяви депутатът от Социалдемократическата партия Хелге Линд: „Антициганизмът не е проблем, който е свързан само с дяснорадикалните среди или с националсоциалистическото минало. Това е въпрос, който засяга всички нас, всички хора с демократични разбирания. Ако не го осъзнаем, никога няма да успеем да въздадем справедливост на ромите в нашата страна“.

Автор: Джилда-Нанси Хорват

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта на деня: Тортиля със зеленчуци

0 (0) Необходими продукти: 3 с.л. зехтин 1 глава лук 1/2 червена чушка 225 г картофи 4 големи яйца 1 с.л. нарязан магданоз сол и черен пипер Начин на приготвяне: Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган (с приблизителен диаметър 20 см) и сложете в него нарязания на полумесеци лук. Гответе […]
d180d0b5d186d0b5d0bfd182d0b0 d0bdd0b0 d0b4d0b5d0bdd18f d182d0bed180d182d0b8d0bbd18f d181d18ad181 d0b7d0b5d0bbd0b5d0bdd187d183d186d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.