През Македония минава браздата на цивилизациите

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0b5d0b7 d0bcd0b0d0bad0b5d0b4d0bed0bdd0b8d18f d0bcd0b8d0bdd0b0d0b2d0b0 d0b1d180d0b0d0b7d0b4d0b0d182d0b0 d0bdd0b0 d186d0b8d0b2

Все по-малко хора помнят границите. Още по-малко знаят какво е граничната бразда. Европа премахна всички пречки на движение и общуване, без разлика на етност и религия. Изведнъж всички европейци станаха „граждани“ на една общност, без да имат общи ценности. Границите станаха фиктивни. Кеф ти Париж, кеф ти Ница, Виена или Барселона. С влак, рейс или самолет – купуваш си билет и гоу! Ако искаш, можеш да тръгнеш, без да мислиш за връщане. В Париж обаче започнаха да стрелят на месо, да режат глави с ятагани и около Айфеловата кула изникнаха стъклени стени. Горките французи, цял свят се моли за тях и за близките им. Българите знаят по-добре от французите как и защо се ползват ятагани. « Добре че сме далеч от Франция“ – рекохме си ние. Далеч сме и от Барселона и от Ница. Далеч е и времето когато български глави са били набучени на колове. Стрелбата във Виена премести опасността по-близко до България. Защо Ислямска държава посегна на Австрия? В столицата на европейската музика няма „Шарли Ебдо“! Австрия никога не е имала колонии. Тя дори не е член на НАТО! Тогава защо? Какво общо има тази спокойна и просперираща държава с Франция? Приносът към световната култура и европейските стойности ли пречат на ислямистите?

Докато търсехме отговора на тези въпроси, друга неприятна новина гръмна по-близо до нас. Така да се каже – под прозорците ни. Нападатели били „македонци"! Чакайте бе хора, какъв македонец може да е Куйтим Фейзула? Та той дори не се казва Миле, или Яне!? Въпреки, че в София за сега няма стрелба, случилото се в центъра на Виена заставя българските медии и политици да спрат да си затварят очите. Темата за или против „Македония“ не се изчерпва с думите на Зоран Заев за Гоце Делчев. Настоящата Македония, тази която чука на вратата на Европа е със смесено, но напълно разделено население. Делбата е на религиозна основа. Тя започва в началото на средните векове, когато Османската империя нахлува на Балканите.

Македония със столица Скопие, последното парче на титовска Югославия няма граница с Косово. Тази с Албания е промокаема, а със Сърбия – никой не знае къде е! Албанският език, който превзе Дебър, Тетово и Струмица, пълзи към Охрид, заедно с новите джамии. Политическият и интелектуален елит на Скопие, дипломиран в Белград, предпочита да говори развален сръбски вместо албански. Ултиматумите, които София поставя по пътя към Европа, унижават елита и го отблъскват. По принцип ултиматумът е нож с две остриета. Този, който клекне пред ултиматум, е политически труп. Този, който го поставя, в случай на провал, става за резил. Ето защо, диалогът София – Скопие навлезе в задънена улица. Късогледството на едните се сблъска с късогледството на другите. Стремежът към бързи вътрешнополитически дивиденти и от двете страни, отвлече вниманието от реалните и жизненоважни проблеми.

Атентатите, които започнаха в Барселона, прекосиха Европа и наближиха България, разкриха пред европейците наличието на дълбока гранична бразда между християни и мюсюлмани. Вече и най-добронамерените и наивни хора признават този факт. Браздата пресича съседна Македония и Западните Балкани. Смесени бракове няма. Ако има такива, те са рядкост и не траят дълго. Символ на тази трагична балканска реалност са влюбените от Сараево. Сърбина Божко и любимата му млада мюсюлманка Адмира са покосени от картечен огън на 18 май 1993 г., на моста, който свързва двете части на града. Ислямът в Европа и на Балканите отказва „мостовете“! Той се позовава на Корана и отстъпва само пред сила. А сила християните имат. Френският Крал Шарл Мартел спира арабите при Поатие през октомври 732 година. Полският Крал Ян III Собиески разбива османлиите при Виена през септември 1683 година. Русия държи палмата по брой на войни срещу Турция. Те са общо 13! Заветната мечта на царете – превземането на Костантинопол никога не се реализира. Причината не е липсата сила, а Англия и Франция, които редовно се противопоставят.

По време на турското робство на Балканите не се говори за религия, а за вяра! „Даваш ли даваш балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра?!“ – пита войводата. Вярата е моторът на борба за свобода. Всички бунтовници преди да хванат гората се кълнат на евангелието, върху което има нож и пистолет. Няма разлика между българи и македонци, нито в клетвите, нито в жертвите. Вярата е щита, който спасява православните християни от изтребване. Благодарение на нея, днес българи, македонци, сърби, гърци и румънци са част от европейската цивилизация. Омразата на ислямистите към нашите традиции и начин на живот са очевидни. Само обединени можем да им се противопоставим с успех. Граничната бразда, която ни дели от мракобесието на средновековния Ислям, не може сама по себе си да ни опази. На фона на последните драматични събития, тя свети като фар, чиято светлина зове за бдителност, преди да е станало късно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бунт в циганска махала заради ромка с коронавирус

0 (0) Заради недостиг на линейки – в Бургас изписват пациенти по тъмно. На клип, заснет в ромския квартал на града, се вижда как в линейката няма лекар, а само шофьор. Кадрите предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи, предава "България он еър". 72-годишната Рафие от бургаския квартал "Победа" е […]
d0b1d183d0bdd182 d0b2 d186d0b8d0b3d0b0d0bdd181d0bad0b0 d0bcd0b0d185d0b0d0bbd0b0 d0b7d0b0d180d0b0d0b4d0b8 d180d0bed0bcd0bad0b0 d181 d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.