Присмехулниците. За пораженията, нанасяни от COVID-19

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0b8d181d0bcd0b5d185d183d0bbd0bdd0b8d186d0b8d182d0b5 d0b7d0b0 d0bfd0bed180d0b0d0b6d0b5d0bdd0b8d18fd182d0b0 d0bdd0b0d0bdd0b0

Любопитно, макар и тъжно занимание, е да се наблюдават реакциите на хората спрямо Ковид – 19 и мерките, предприемани за ограничаване на епидемията. На преден план излезе егоизмът… Но той е породен не от здравословния инстинкт за самосъхранение, както би било редно, а от самоувереността, че ти стоиш над всички. По улиците щъкат индивиди, които считат, че заразата и законите не ги засягат. Разбира се, наивниците също умират. Заради демонстрираното поведение, тяхната загуба не би представлявала особена трагедия – просто поредните единички в статистиката. Проблемът е, че заради съзнателното незачитане на правилата страдат невинни. Маската, закриваща носа и устата, няма да те предпази от вируса. Но ако си болен, тя би увеличила шанса на хората наоколо да останат незасегнати. Същото важи за спазването на дистанция и за личната хигиена. Тези неща са много трудни за възприемане, защото семейството и училището раждат не граждани, отговорни за своите действия, а всезнайковци. От общество се превърнахме в глутница плиткоумници.

За да се придобие колективен имунитет към дадена зараза, е нужно 60 – 70 процента от популацията да преболедува от нея благополучно. Имайки предвид такива дреболии като агресивността на сегашния вирус, състоянието на здравеопазването, застаряващото и болнаво население, решим ли да постигнем тази цел без дисциплина и мозък, ние ще обезлюдим България. Богатите си имат клиники и добри препарати, докато ние може да разчитаме само на това, че преуморените лекари и сестри в ковидните отделения ще извършат чудо. А съвестните медици са малцина, пък и местата в разграбените от управите им болници свършват…

Тук се сетих за камериерката, която през лятото прихванала заразата и продължила да работи в скъпия морски курорт. Кашляла, влачела се с температура… Съветвали я да си вземе отпуск, но тя отказала. Пък и къде да отиде – в областния град няма пулмолози… Горката жена се споминала за около две седмици, лека ѝ пръст! Колко ли колеги и туристи са погълнали нейните вируси?

Без ограничения и строг контрол за спазването им ние ще се самоунищожим. Затова държавата най-после трябва да използва своята сила.

Що се отнася до надеждата на присмехулниците – колективния имунитет срещу Ковид – 19 – изследванията показват, че не са открити антитела при 10 % от тежко преболедувалите пациенти и при 96 % от медиците, работили без специални предпазни средства в изолираните отделения.

Придобитата устойчивост на организма срещу инфекцията не е дълготрайна – изследователите твърдят, че тя отслабва значително след 3 – 4 месеца. Съобщава се за случаи на повторно заразяване.

SARS-CoV-2 ще остане с нас завинаги. Дори да се предположи, че в организма в резултат на ваксинирането са се образували антитела, способни да действат ефикасно продължително време, те ще циркулират в кръвоносната система и няма да успеят да се прегрупират достатъчно бързо в носоглътката – а вирусът се размножава именно там.

Някои учени не са уверени, че ваксините ще възпрат сегашната епидемия, защото по принцип коронавирусите мутират много бързо.

Приема се, че 45 % от инфектираните с Ковид – 19 са безсимптомни. При тях вирусното натоварване (концентрацията на вирусни частици в биологичните течности) е съизмеримо с това на тежко боледуващите пациенти, главното отличие е, че в кръвта им се отчитат повишени стойности на лимфоцити от всички типове.

Кратко уточнение: белите кръвни тела (лимфоцитите) са главните клетки на имунната система и осигуряват защитата на организма от болести.

Отсъствието на външни признаци на заразяване не прави вирусоносителите по-безопасни за околните – в действителност те са главното средство за разпространяване на епидемията.

Смъртта от Ковид – 19 е мъчителна. В белите дробове се появява масивен оток. Заради нарушената микроциркулация възникват кръвотечения в просвета на алвеолите.

Патоанатомите разказват, че при аутопсии на соматично здрави хора са констатирали, че всеки от поразените бели дробове тежи по 1,5 – 2 килограма (стандартната маса варира, но грубо казано е около 400 грама). Направените разрези разкриват малки участъци в розов цвят, останалата тъкан е черна с червеникав оттенък. По-светлите зони са тези, с които приживе човекът е опитвал да диша.

Често леталният край настъпва заради внезапно запушване на белодробната артерия (тромбоемболия). Пострадалият се задушава.

Нерядко Ковид – 19 причинява полиорганна недостатъчност, поразявайки всички системи и органи. В такива случаи близките не може да погребат починалия по традиционния начин. С това би трябвало да се занимава специална служба. Поставят тялото в цинков ковчег, запояват капака. Препоръчително е на опелото да присъстват малко хора.

Заразата може да предизвика не само пневмония, но и инсулт или бъбречна недостатъчност. Тя засяга мозъка, сърцето, черния дроб, бъбреците, тъканите на гълтача, кръвта, намалява фертилността. Специалистите предполагат, че част от настъпилите изменения в тялото са невъзстановими.

Някога, след година и половина или десет, Короната ще се превърне в «обикновено грипче». Приспособяването ни към болестта зависи от различни фактори, сред тях е и появата по аптеките на безопасни и евтини лекарства. Но до този момент ние трябва да оцелеем – не поединично, а заедно.

А присмехулниците нека отидат да помагат в ковидните отделения! Там търсят доброволци, не достигат даже санитари.

Носете маски и спазвайте дистанция, поне от 1 – 1,5 метър, за да предотвратите предаването на вируса! По този начин ще облекчите работата на преуморените лекари, и ако се наложи, те ще бъдат в състояние да помогнат на вас или вашите близки.

Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Исторически ръст за ЕС

0 (0) Брутният вътрешен продукт на еврозоната е скочил с рекордно ниво, съобщи Гардиън. Отчетеният ръст надхвърля предварителните очаквания. Няколко от европейските страни успяха бързо да се върнат към ръст на икономиката. Това показват данни на Евростат. Третото тримесечие носи ръст от 12.7%, което надхвърля очакванията. Растежът се определя като […]
d0b8d181d182d0bed180d0b8d187d0b5d181d0bad0b8 d180d18ad181d182 d0b7d0b0 d0b5d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.