При договор за 73 млн. лв., Столична община търси 32 хил. лв. за осветлението по „Самоковско шосе“. Галина Бел пред ФАКТИ

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0b8 d0b4d0bed0b3d0bed0b2d0bed180 d0b7d0b0 73 d0bcd0bbd0bd d0bbd0b2 d181d182d0bed0bbd0b8d187d0bdd0b0 d0bed0b1d189d0b8d0bdd0b0

Вече седем месеца Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне се опитва да се пребори за ремонт на уличното осветление по "Самоковско шосе". След сигнал на сдружението, кореспонденцията между районния кмет на район “Панчарево” и Столична община официално започва на 15 юли миналата година, като е изчислено, че за ремонта на осветлението са нужни 32 хиляди лева. Ремонтът обаче може да бъде извършен “при наличие на средства”.

“На фона на това, излезе разследването на Борис Бонев и “Спаси София”, че Столична община е подписала договори с две фирми, които да обслужват уличното осветление за 4 години, като договорът е в размер на 73 милиона лева”, каза пред ФАКТИ Галина Бел, председател на Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. “Нашият район е обслужван от по-евтината фирма. Ние сме в Южна София”, допълни тя.

Въпреки сключените договори за такива суми, от официалната комуникация между институциите по случая е ясно – ремонт на осветителните тела по Самоковско шосе ще има само "при наличието" на сумата от 32 638,84 лева, каквото и да означава това.

“Има подписан договор за 73 милиона лева, но не могат да намерят тези 32 хиляди лева, за да оправят уличното осветление на “Самоковско шосе”, посочи г-жа Бел.

Става дума за отсечката между “Лебеда” и Кокаляне. Отсечка, която Галина Бел описа като много опасна. Стълбовете на лампите са там, осветление обаче липсва. За участъка пък са характерни различни пътнотранспортни произшествия, разказва г-жа Бел, особено зимно време, когато освен че светлина няма, и пътят е заледен. През нощта отсечката е в пълна тъмнина, а високите дървета от двете страни на пътя блокират всякаква светлина. Освен това, след последното запълване на дупките по пътя, маркировка липсва, посочи още тя.

“Нямаме маркировка, нямаме осветление, а Столични община – при 73 милиона лева подписан договор, не може или не иска да намери 32 хиляди лева, за да ремонтират лампите, така че пътуването и вървенето пеш да е не просто удобно, а безопасно”, обясни Галина Бел.

“За да отпуснат тези 32 хиляди лева, се пишат поредица писма, правят се анализи и т.н. Вече 7 месеца Столична община не може да се организира, за да отпусне тези 32 хиляди лева, които, с увеличението на цените, сигурно вече са 5-6000 повече”, допълни тя.

Опасността от инциденти в отсечката е потвърдена и в едно от писмата на районния кмет Николай Гюров до г-жа Бел. “Денонощният автомобилен трафик, съчетан с недобра осветеност на пътя са предпоставки за сериозни инциденти с пешеходци и значително затрудняват движението на МПС в посочения участък”, пише той.

След писмо, изпратено от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне към районния кмет, районната администрация, след извършване на собствена проверка, информира изпълнителния директор на “Улично осветление” ЕАД инж. Ангел Терзиев и заместник-кмета на София по направление “Транспорт и градска мобилност" Кристиан Кръстев за проблема по “Самоковско шосе” и настоява да бъдат взети спешни мерки.

Следва писмо от “Улично осветление” ЕАД, че ще направи количествено-стойностна сметка по въпроса. Дирекция “Управление и анализ на трафика” на Столична община пък посочва, че участъкът ще бъде предложен за включване в програмата на Столична община за възстановяване и изграждане на публично осветление. Следва кореспонденция, в която Столична община информира, че ако има финансови средства, ще бъде ремонтиран.

Преди седмица сдружението пише и до столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да попитат колко време е необходимо, за да се реши един сравнително лесно отстраним проблем.

“Омръзна ни да водим битки за отстраняването на елементарни проблеми”, посочват те и настояват сумата за ремонта да бъде отпусната спешно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето с какво се занимава първата отпаднала от "Ергенът"

0 (0) Екатерина Неделчева е първата дама, която отпадна от надпреварата за сърцето на "Ергенът". Виктор Стоянов взе първото си трудно решение и я прати вкъщи. 34-годишната Екатерина е от Пазарджик. В продължение на седем години е била стюардеса и е изпълнявала полети в цял свят. Била е в един […]
d0b5d182d0be d181 d0bad0b0d0bad0b2d0be d181d0b5 d0b7d0b0d0bdd0b8d0bcd0b0d0b2d0b0 d0bfd18ad180d0b2d0b0d182d0b0 d0bed182d0bfd0b0d0b4d0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.