Проф. Антоний Тодоров: „Има такъв народ“ е инструментът за начало на промяната

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0bed184 d0b0d0bdd182d0bed0bdd0b8d0b9 d182d0bed0b4d0bed180d0bed0b2 d0b8d0bcd0b0 d182d0b0d0bad18ad0b2 d0bdd0b0d180d0be

"Има такъв народ“ за момента е само един инструмент, който може да позволи началото на промяната. В момента тече процес на отделяне на ГЕРБ от властта и администрацията. На последните избори БСП получи един сразяващ шамар. „Демократична България“ трябва да работи, за да излезе извън границите на София.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът проф. Антоний Тодоров.

Според него смяната по високите и средни етажи на администрацията е началото на процеса на отделяне на ГЕРБ от властта и администрацията.

„За тези 11 години управление ГЕРБ успя да постави под контрол до голяма степен цялата публична администрация, включително до средните ѝ нива. Тази администрация е лоялна не на държавата и правителството, което и да е то, а на една политическа партия“, посочи политологът. Промените, които се извършват в момента са нещо като предварително условие, което да позволи провеждането на едни по-дълбоки реформи в бъдеще.

„Много се надявам след смяната на личностите да последва и смяна на стила на управление. Надявам се механизмите, по които хората правят своята административна кариера да се променят. Не партийната лоялност и лоялността към един или друг лидер да бъдат господстващи, а професионалните качества и личните успехи на един или друг служител в администрацията“, заяви проф. Тодоров.

Служебният кабинет е опит да се покаже, че може да се управлява и по друг начин, но едва ли то ще бъде моделът на бъдещото управление.

„Служебното правителство показва модел на сътрудничество на много разнородни субекти и партии, ако щете дори съжителство или съвместни действия на хора, които иначе в друга ситуация трудно биха се събрали заедно“, смята политологът.

Според политолога „Има такъв народ“ концентрира в себе си най-различни фрустрации и недоволства от състоянието на държавата.

„Можем да приемаме или не различните квалификации, с които наричат както партията, така и хората, които я подкрепят. Едва ли не проява на някаква чалга култура, но това е значителна част от обществото, но с различни очаквания. Имаме големи различия в тази група“, отбеляза проф. Тодоров.

За него „Има такъв народ“ в момента е един възможен инструмент, за да се променят нещата. „Дали ще е дълготраен ще зависи от това, дали те ще се превърнат в действителна партия с общи идеи, идеология, с хора, които свързват живота си с нея, които са познати по места и т.н. „Има такъв народ“ е твърде млада, за да можем да говорим дори за последователност на хората, свързани с нея“, каза анализаторът.

„Има такъв народ“ за момента е само един инструмент, който може да позволи началото на промяната, но тази промяна ще засегне несъмнено и тази партия“, подчерта проф. Тодоров.

Оставането на ГЕРБ в управлението става все по-проблематично.

„ГЕРБ е партия на интересите, тя няма някаква идеология. Опитът да си пришие дясноцентристката идеология със съюза от онова, което е останало от СДС е твърде повърхностен и даже театрален. В ГЕРБ има хора, които са заинтересовани от оцеляването на партията. Те имат интереси не само от участието в политиката, но и във властта, но това става все по-проблематично“, коментира проф. Тодоров.

За него ГЕРБ се организира като партия на властта и на нея би и било трудно в опозиция, за което свидетелства и краткият ѝ престой извън властта при управлението на Орешарски. Проф. Тодоров посочи, че тогава партията на Борисов е оцеляла най-вече заради големия подарък с назначаването на Пеевски и предизвиканите протести.

„Мнозина мислеха, че силният човек, който познава партията е Цветан Цветанов. Те предричаха, че напускането му ще доведе до разрив в ГЕРБ. Това не се случи. Стана ясно, че ГЕРБ е персоналната партия на Бойко Борисов“, заяви проф. Антоний Тодоров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Петър Кънев, „БСП за България“: Досегашният модел на управление не може да продължава

0 (0) "През последните 10 години се наложи един механизъм за правене на бюджет, който да е удобен за управляващите – лесно изпълним и с оставащ накрая излишък, който да си го разпределят както намерят за добре – я, от яхта, я, от джип", заяви водачът на листата на "БСП […]
d0bfd0b5d182d18ad180 d0bad18ad0bdd0b5d0b2 d0b1d181d0bf d0b7d0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b4d0bed181d0b5d0b3d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.