Проф. Овчаров: Ако пуснем Македония в ЕС, вдругиден няма да можем да наречем историята си българска

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0bfd180d0bed184 d0bed0b2d187d0b0d180d0bed0b2 d0b0d0bad0be d0bfd183d181d0bdd0b5d0bc d0bcd0b0d0bad0b5d0b4d0bed0bdd0b8d18f d0b2 d0b5d181

„Поздравявам правителството за твърдостта му – ако пуснем Македония в ЕС и направим компромис, вдругиден няма да можем да наречем историята си българска“. Това каза проф. Николай Овчаров, пише "Фокус".

„Първо искам да поздравя правителството за своята твърдост, която всички се надявахме то да прояви вчера“, коментира още професорът. Археологът посочи, че досега сме гледали само македонската страна как ще бъде забавен процесът. „Не говорим за този момент какво би се случило с България и с българите, ако ние пропуснем и достигнем до някакъв неприемлив компромис или въобще ги признаем на базата на това, което те искат и доколкото става ясно, не са склонни да отстъпват.

За езика и за българската история. Какво бихме загубили ние българите от тази работа. Да приемем, че утре сме приели техните позиции и ги пускаме в ЕС, в такъв случай от вдругиден ние българите няма да може да наречем своята история българска история“, коментира още проф. Овчаров.

Проф. Овчаров даде и няколко примера. „Приемайки техните позиции, ние трябва да признаем, че Самуил е македонски цар или както те го казват, че той е приел българската титулатура, но е бил македонец по душа и всъщност това е бил един начин да излъже света, че неговата държава е българска, а всъщност тя си е македонска. Знам, че звучи налудничаво, но това е написано в техните учебници и научна литература. С това автоматично признаваме, че държавата от края на 10 и началото на 11 век българската държава е македонска държава“, коментира още археологът.

По думите му естествено след Самуил автоматично и неговите потомци Иван Владислав и Гаврил Радомир. „Независимо, че Иван Владислав нарича себе си „българин родом“. Ние трябва това да го зачеркнем и да кажем: „Не, това не е вярно. Битолският надпис е една пълна глупост“, коментира проф. Овчаров.

Той заяви, че малцина знаят, че един от най-големите български царе от 13 век Константин Асен Тих е роден в Скопие. „Той не е български цар, той е македонец, щом е роден в Скопие. Това означава, че той и неговата династия също е македонска“, заяви проф. Николай Овчаров.

„Продължаваме нататък във времето. Отиваме към новата история. Приемайки техните позиции, ние българите трябва да признаем, че възрожденци като Кирил Пейчинович, Кузман Шапкарев, Григор Пърличев, братя Миладинови – това са македонци. Независимо, че те са писали, че са българи, че те са писали на препостейши български език, че братя Миладинови са събирали български песни. Ние след компромиса ще трябва да приемем, че това не е така.

Продължаваме нататък и стигаме до най-новата история за Гоце Делчев, но не само за него. Той така или иначе тази комисия не стигна по-нататък. Ще говорим за Никола Вапцаров, ще говорим за Ванчо Михайлов. Трябва да признаем, че след като той е шеф на Македонската организация, че е македонец“, каза още проф. Овчаров.

Според него, ще трябва да признаем, че и ние говорим македонски език. „Всъщност Македония дава езика на България. Няма Плиска, няма Преслав. Имаме македонски език, който се създава и който реално погледнато е единственият език. Според писания, които се появяват в последните дни, звучи така, че ние българите сме приели езика от Македония. Следователно той трябва да бъде наричан македонски. Това ще ни бъде наложено и тези неща Македония като държава членка от ЕС ще говори от трибуната в Брюксел. Ние българите ще се чудим какво да правим“, каза още проф. Николай Овчаров.

По думите му накрая българите ще трябва да се оправдаваме дали езикът е български или македонски.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Иран се похвали с нов авионосец

0 (0) Военноморският флот на Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР) получи нов кораб, съобщава Tasmin News. 400-тонният "Шахид Рудаки" е кръстен на един от командващите на Военноморските сили на КСИР. Авионосецът има внушителни размери – дължина 150 и широчина 22 метра. Това му позволява да превозва на борда […]
d0b8d180d0b0d0bd d181d0b5 d0bfd0bed185d0b2d0b0d0bbd0b8 d181 d0bdd0bed0b2 d0b0d0b2d0b8d0bed0bdd0bed181d0b5d186

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.