Разбра се, че плочки и дограми не лекуват. Лекуват хора

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d180d0b0d0b7d0b1d180d0b0 d181d0b5 d187d0b5 d0bfd0bbd0bed187d0bad0b8 d0b8 d0b4d0bed0b3d180d0b0d0bcd0b8 d0bdd0b5 d0bbd0b5d0bad183d0b2d0b0

От доклада на Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа за съжаление се разбират чудовищни неща. Заключенията са стряскащи и би трябвало всички ние да се стреснем – като общество, като ръководство на Министерството на здравеопазването и като психиатрично съсловие. Тези проблеми ги знаем. Българската психиатрична асоциация къде е в този процес? Кога застана с лице, име какво да направим и как. И преди докладите не бяха никак розови. Де факто са се променили само болничните условия. Дограми и плочки не лекуват. Лекуват хора.

Това заяви пред bTV д-р Цветеслава Гълъбова, директорът на Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски". Повод за коментара и са ужасяващите констатации на европейската комисия срещу изтезанията, според които обитателите на психиатричните клиники у нас стават жертви на насилие и потресаващо отношение.

"Да, фиксираме пациенти. Това е терминът. При нас постъпват хора с много тежки психомоторни възбуди. Те могат да бъдат опасни. Фиксирането е с колан. Проблемът опира до липсата на персонал. Тази фиксация се прави от 5 човека по наредба. В нито едно от нашите отделения няма едновременно 5 човека на смяна. Остават един санитар и една сестра с 30 психично болни мъже", обясни д-р Цветеслава Гълълбова.

"За оправдание дума не може да става. За 22 години съм уволнила над 60 души заради подобно лошо отношение. Ставала съм свидетел на какво ли не. Пациентите са се оплаквали от психическо и физическо малтретиране, кражба на цигари, пари… Грозни неща, които са недопустими спрямо когото и да било. Аз вярвам на болните. Подобни свинщини при нас не се търпят. Реагираме моментално", обясни още д-р Гълъбова.

Проблемът в системата е един за всички – проблемът с броя и квалификацията на персонала.

"Тези психиатрични болници са разкривани преди 70-80 години. Тогава концепцията е била да са далеч, да не се виждат от хората. Разкривани са в малки населени места. Парите като заплати са малки, макар че санитарите вече не са на минимални работни заплати, след последното увеличение. Идват само местни хора поради отдалечеността, които не са лоши хора, но не са обучени. А отговорност според мен носи съсловната организация. Българската психиатрична асоциация къде е в този процес? Кога застана с лице, име какво да направим и как. Държавата, която определя политики. Първият министър, който посети психиатрията бе проф. Ангелов. Това са факти. Факт е, че когато той стана министър, бе качена стратегия за обществено обсъждане, която лежа 2-3 години", обясни д-р Гълъбова.

По думите ѝ задължение за обучение на персонала имат от психиатричната асоциация. Години наред обаче тя не е направила нищо.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Официално: Стадионът на Наполи се казва "Диего Армандо Марадона"

0 (0) Стадионът на Наполи “Сан Паоло” официално беше прекръстен на “Диего Армандо Марадона”. Това обяви кметът на Неапол Луиджи Де Магистрис след днешното заседание на градския съвет. Именно градоначалникът направил това предложение, което е било прието единодушно. Така домът на “партенопеите” вече ще носи името на най-голямата им легенда […]
d0bed184d0b8d186d0b8d0b0d0bbd0bdd0be d181d182d0b0d0b4d0b8d0bed0bdd18ad182 d0bdd0b0 d0bdd0b0d0bfd0bed0bbd0b8 d181d0b5 d0bad0b0d0b7d0b2

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.