Росен Йорданов: Радев ни вкара в морален разврат и банкрут

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d180d0bed181d0b5d0bd d0b9d0bed180d0b4d0b0d0bdd0bed0b2 d180d0b0d0b4d0b5d0b2 d0bdd0b8 d0b2d0bad0b0d180d0b0 d0b2 d0bcd0bed180d0b0d0bbd0b5

Най-големият грях на президента Румен Радев е, че превърна българите от общество и нация в племе – с племенен тип култура и племенен тип психология. Това коментира в интервю за БГНЕС социалният психолог Росен Йорданов.

„Тласнаха ни отново в менталното състояние на племенна „сбирщина“, населяваща една територия, както де факто са описвани от Херодот древните траки, в което въпреки общия език и културни традиции, всяко едно племе е враждувало с друго. Тези племена очевидно не са достигнали разбирането, че тяхното обединение би дало най-важния резултат за целокупната общност – синергията, която може да накара обществото ни да се движи в една възходяща посока и да постига значимите цели на една силна нация“, заяви той.

Йорданов посочи, че се налагат две интерпретации след решението на Конституционния съд, който обяви за противоконституционен указа на Радев за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката.

Едната е тази на симпатизантите на Петков и Радев, които по доста инфантилен начин се опитват да омаловажат случващото се, придавайки му формален и едва ли не „декоративен“ смисъл и „дискутират“ ултимативни параграфи на основния закон.

Другата позиция, споделена не само от хората, които не им симпатизират, но и от тези, които съвсем зряло осъзнават фундаменталното значение на нормативната и морална „хигиена“ в жестовете и актовете на държавата за психичното „здраве и интегритет“ на обществото, настояват основателно и резонно, че действащият президент е нарушил съзнателно Конституцията.

„В психологически смисъл наблюдаваме един морален разврат и банкрут. Когато общественият договор и неговият най-ясен символ конституционната уредба на една държава е „дисквалифициран“ по такъв начин и страстите около него са толкова антагонистични, нещо със самото обществото не е наред“, категоричен е Росен Йорданов.

Той не е изненадан, че основният закон на държавата се използва като някакъв вид индулгенция за личната безотговорност и некомпетентност на Петков и неговия ментор Радев. В края на краищата целият мандат на настоящия обитател на „Дондуков“ 2 премина в неспирни опити за тестване на „еластичността“ на границите на основния закон“.

„Ставаме свидетели на много гротескни тълкувания на случващото се и то главно по посока на това дали президентът е знаел, че Петков попълва декларация с невярно съдържание и съответно дали Петков си е давал сметка, че неговият акт на волеизявление, че се отказва от канадското гражданство е достатъчен да го освободи от него. Това е абсурден дебат по същество. Апелирам към българите, които разсъждават с главите си и казвам: когато пледирате за върховенство на закона, а това беше мотото на протестите, да не забравят, че подобни оправдания са за наивни хора, за да не използвам по-силната дума – за глупаци“, каза психологът.

Според него за такъв дебат няма място, защото става дума за нещо кристално ясно.

„Петков ясно е осъзнавал смисъла и значението на действията си (а, ако „не дай Боже не е“ се боя за неговото психично здраве) при попълването на декларацията за отказ от канадско гражданство, а от друга страна самият Радев нееднократно показа, че той е бил наясно с това обстоятелство и неговото отношение е напълно осъзнато адмириращо – впоследствие (след разобличаването) „камуфлиращо“ този факт. Както Петков трябва да отговаря, че е попълнил декларация с невярно съдържание и да не се оправдава по толкова левашки начин, така и Радев трябва да понесе отговорността си като държавен глава, осъзнато нарушил Основния закон на държавата. Не знам дали гражданите си дават сметка колко сериозен акт е това, за неговите разрушителни последствия. Това е истински скандал!“, подчерта Йорданов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Български лекар: Аспиринът има повече странични реакции от ваксините

0 (0) Коментар във Фейсбук на д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн: Ако фалшивите новини за починали от ваксините бяха верни, на света не трябваше да има останали живи хора. Според антиваксърите в България, от които всеки познава по няколко починали, в България […]
d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d181d0bad0b8 d0bbd0b5d0bad0b0d180 d0b0d181d0bfd0b8d180d0b8d0bdd18ad182 d0b8d0bcd0b0 d0bfd0bed0b2d0b5d187d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.