Румен Гълъбинов: България отново във форма през 2022 г.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d180d183d0bcd0b5d0bd d0b3d18ad0bbd18ad0b1d0b8d0bdd0bed0b2 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0bed182d0bdd0bed0b2d0be d0b2d18ad0b2 d184

България може да достигне пълно икономическо възстановяване в началото на 2022 г., ако сегашните тенденции в икономиката се запазят, смята икономистът Румен Гълъбинов. Прогнозите за растеж остават силно несигурни, прогнозира икономистът. Тази година ще бъде година на икономическо възстановяване по света и в България.

Но възстановяването няма да бъде гладко и равномерно, защото за някои сектори 2021 г. започна с ново затваряне на ресторанти, хотели, молове и други търговски обекти. Важно е антикризисните мерки да продължат, въпреки че икономиката като цяло ще се възстанови с различна степен на възстановяване на отделните сектори.

Сега се очаква икономиката ни да се възползва от нарастване на външното търсене и износа ни, което ще бъде подкрепено от възстановяването на най-важните външно-търговски партньори на България в ЕС. Междувременно инфлацията в България се очаква да се ускори през втората половина на 2021 г.

В същото време очакванията са за малко инвестиции през настоящата година. Публичните инвестиции обикновено се забавят около изборите, а частните инвестиции също ще изчакат да видят какво ще се случи.

Политическата нестабилност и коронакризата се отразиха негативно на инвестициите в страната ни, като не се очаква да стартират големи проекти от частни инвеститори през 2021 г.

Няма перспектива и проектите, финансирани от Европейския фонд за въстановяване, да стартират скоро, въпреки че би било полезно да се подпомогне възстановяването чрез бързото стартиране на такива проекти. Икономическото възстановяване през 2021 г. няма да бъде достатъчно, за да се върнем на нивата отпреди кризата в рамките на една година.

Ако текущите тенденции се запазят, някъде в началото на 2022г. България може да достигне пълно възстановяване от кризата поне на макроикономическо ниво.

Но някои сектори могат да отнемат повече време, например международният туризъм вероятно ще се възстанови бавно, въпреки че ваксините ще помогнат за преодоляване на страха от пътуване в чужбина.

Очаква се както износът, така и потреблението да допринесат положително за разрастването на българската икономика през следващите две години. За съжаление международните вериги за доставки все още не са напълно възстановени.

Транспортният сектор се очертава като големия губещ в кризата. Много сектори на българската икономика са силно засегнати от ограниченията и пандемията и въпреки мерките за подкрепа на правителството, икономиката ще се бори да се възстанови до нивата отпреди кризата през 2021г.

В същото време през 2020 г. България се присъедини към обменния курс Механизъм (ERM2) и това се очаква да тласне страната към по-нататъшни реформи, които да осигурят стабилността на финансовия сектор. Възстановяването на България ще бъде подкрепено от значителни европейски фондове по различни програми от Многогодишната рамка за финансиране на ЕС за 2021-2027 г., както и от допълнителни схеми за подпомагане от ЕС, като Механизма за възстановяване и устойчивост. Според прогнозите България може да получи еврофондове на обща стойност близо 30 млрд. евро между 2021 и 2027 г.

Според ОИСР, след свиване с 4,2% през 2020 г., БВП на България се очаква да се възстанови с 3,8% през 2021 г. и 4,4% през 2022 г. БВП ще се върне на предпандемичното си ниво в края на 2021 г. Възобновяването на икономиката ще създаде нова сила в домакинското търсене и бизнес инвестиции, които ще заменят държавните разходи като основен двигател на растежа. Икономическото възстановяване ще се отрази в постепенни подобрения на пазара на труда.

В заключение, очаква ни бавно възстановяване въпреки очакваното ускоряване на икономическата активност. През тази и следващата година перспективите остават силно несигурни и растежът може да бъде по-слаб от предвидения, ако пандемията отнеме повече време, а условията на външното финансиране се затруднят или геополитическото напрежение в района ескалира.

Записа Сребрина Гаджева

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Северна Македония не преговаря за македонския език

0 (0) Македонското правителство не крие нищо в разговорите с България. Това обяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от Нова Македония. Португалското предложение продължава да е актуално. Заев го смята за добър вариант за намиране на решение. Той разкритикува изявленията на опозицията. Според него те могат само да забавят преговорите. […]
d181d0b5d0b2d0b5d180d0bdd0b0 d0bcd0b0d0bad0b5d0b4d0bed0bdd0b8d18f d0bdd0b5 d0bfd180d0b5d0b3d0bed0b2d0b0d180d18f d0b7d0b0 d0bcd0b0d0ba

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.