САЩ: Всеки ден 50 души умират от куршум

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b0d189 d0b2d181d0b5d0bad0b8 d0b4d0b5d0bd 50 d0b4d183d188d0b8 d183d0bcd0b8d180d0b0d182 d0bed182 d0bad183d180d188d183d0bc

Миналата седмица 16-годишният Касиус-Кон Глей бе намерен застрелян в разбит автомобил насред Вашингтон – четвъртият убит младеж от началото на годината в американската столица с нейните 700 000 жители. Миналата година в града са регистрирани 198 убийства, включително на 11 младежи, повечето извършени с огнестрелно оръжие. За съжаление, това не е нещо необичайно за САЩ. Подобно е положението и в другите американски градове. Само че в медиите попадат единствено случаите с особено много жертви или проявите на амок в училищата. Новините за тях предизвикват вълна от недоволство, кратка, почти ритуална политическа размяна на удари, а после всички отново се потапят в делника.

Само от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън в САЩ са се разиграли над 140 т.нар. mass shootings (масови престрелки) – при които някой използва огнестрелното си оръжие и наранява или убива поне четирима души.

А през 2020 година в САЩ от куршуми са загинали близо 20 000 души:

убити от нападател, простреляни при арест или при инциденти и не на последно място – издъхнали при самоубийство. "Чума" – така Джо Байдън нарича насилието, произхождащо от оръжията в САЩ, и обещава да действа. Но всъщност не може да направи много и неговите президентски разпоредби за повече контрол над притежаването на оръжие са по-скоро безпомощни: по-силен контрол над пистолетите без регистрационни номера; забрана на приставките, с които полуавтоматичните оръжия стават автоматични; членовете на семейството в бъдеще по съдебен път да могат да забранят на някого, който е изпаднал в емоционална криза, да купи оръжие; разяснителни кампании в по-бедните квартали и годишен доклад за незаконната търговия с оръжие.

Втората поправка към Конституцията на САЩ изрично дава право на притежаване на оръжие на американските граждани. Преди всички избори по този въпрос се спори, кандидатите са под прицела както на оръжейните лобисти, така и на противниците на притежаването на оръжие. Проучване на института "Пю" показва, че собствениците на оръжия приравняват това право със свободата на мненията, на пресата и на религията. 30 процента от американските граждани притежават огнестрелно оръжие, сред белите мъже процентът е 50, сред мъжете и жените с друг цвят на кожата – общо 25%.

По отношение на контрола над притежаването на оръжие думата има не правителството във Вашингтон, а отделните щати. В повечето случаи е достатачно да се покаже шофьорска книжка за легитимация и продавачът да хвърли един поглед към полицейския регистър, преди някой да се сдобие с пистолет или полуавтоматично оръжие.

Търсенето на оръжия не намалява

2020 година бе рекордна за американската търговия с оръжие: направени са почти 40 милиона проверки в полицейския регистър заради искания за покупка на огнестрелно оръжие. Това е една трета повече в сравнение с предишната година. Имало е и случаи на изчерпване на количествата, за особено популярните модели се е налагало да се чака.

Една от причините за това развитие е страхът, че по време на пандемията може да се стигне до бунтове или до битка за хранителни продукти. Но и безредиците покрай протестите "Вlack Lives Matter"("Животът на чернокожите има значение") накараха някои да си купят оръжие. Други пък бяха водени от притеснението, че победата на демократите на президентските избори би могла да доведе до засилване на контрола над притежаването на оръжие. В предишни години търсенето на оръжие спадаше бързо след избори, този път не – само през януари 2021 в САЩ са били продадени над четири милиона огнестрелни оръжия.

Регистър, от който да се установи кое оръжие на кого принадлежи, няма – мнозина дори гледат на това като на недопустима държавна намеса в правата на хората. Щом държавата ти казва, че нямаш нужда от оръжие, значи е крайно време да си купиш, гласи една от тезите. Друга се свежда до следното схващане: че при нужда трябва да можеш да се защитиш сам, защото полицията може да дойде твърде късно.

Жителите на градовете са привърженици на по-строгите закони за притежаването на оръжие – те не си падат по пушки и пистолети. В селата е друго – 90 процента от жените, притежаващи пистолет, са го придобили, за да могат да се отбраняват в нужда. А за мъжете по селата оръжията са част от заниманията през свободното време – те се срещат, за да стрелят по консервени кутии или мишени, както и за лов. Когато родителите притежават оръжие, момчетата в САЩ стрелят за първи път средно на 12-годишна възраст, момичетата – на 17. Повечето притежатели на оръжие се отнасят изключително отговорно. И сред привържениците на демократите има такива, които не разбират защо заради малцинството безотговорни хора и престъпници трябва да се премахне правото за притежаване на оръжие, информира "Дойче Веле".

Следващите избори в САЩ са през 2022 година – тогава американците ще избират членове на Конгреса. И тогава несъмнено отново един от основните въпроси към кандидатите ще е: "Как се отнасяш към нашето свободно право за притежаване на оръжие?".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Херо Мустафа: Американските компании постоянно се оплакват от корупцията в България

0 (0) Американски компании, опериращи в България, „постоянно се оплакват“ от корупцията в страната на посланика на САЩ Херо Мустафа. Това съобщи телевизия "Евроком". „В скорошно проучване на Евробарометър се посочва, че според 85 на сто от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление“, добавя Мустафа. Тя призовава […]
d185d0b5d180d0be d0bcd183d181d182d0b0d184d0b0 d0b0d0bcd0b5d180d0b8d0bad0b0d0bdd181d0bad0b8d182d0b5 d0bad0bed0bcd0bfd0b0d0bdd0b8d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.