САЩ се готвят да взривят южните рубежи на Русия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b0d189 d181d0b5 d0b3d0bed182d0b2d18fd182 d0b4d0b0 d0b2d0b7d180d0b8d0b2d18fd182 d18ed0b6d0bdd0b8d182d0b5 d180d183d0b1d0b5d0b6d0b8

Руските аналитици не пасат трева – за тях лицемерните заявления на президента на САЩ Джо Байдън за това, че американски ескадрени миноносци няма да влизат в Черно море, не струват и пукната пара. Това коментира Светлана Светличная за изданието "Русская весна", чийто материал Епицентър.БГ представя без редакторска намеса.

От Института за международни политически и икономически стратегии обясниха защо англосаксонците изведнъж станаха "бели и добри". Чисто и просто Кремъл трябва да очаква проблеми и антируски провокации в средноазиатските републики. За момента Вашингтон намира, че украинското направление не е оптимално. Натискът върху Москва чрез задействането на Киев с неговите заплахи и обвинения не се получава. Укронационалистите са оставени в резерв. Проблемната бивша държава ще е от полза в бъдеще, дори ако окончателно се разпадне и деградира до нивото на бананова република.

Руските експерти са убедени, че САЩ са притеснени от по-нататъшно сближаване на Москва с Пекин, което неминуемо ще стане в случай на рязко влошаване на отношенията между Русия и Запада. Властите в САЩ са решили да атакуват по другия фланг – от страна на постсъветските републики в Средна Азия, които ще се опитат да взривят с помощта на ислямистите. С тази цел и беше обявено изтеглянето на американските военнослужещи от Афганистан. Байдън заяви, че войските ще напуснат окончателно територията на тази страна към 11 септември 2021 г. Естествено, ще си тръгне и контингентът на НАТО. Сметките са направени. Войските на САЩ и НАТО си тръгват от Афганистан, а ръцете на ислямистите ще бъдат развързани. Светските режими в средноазиатските републики няма да успеят да се справят с напора на екстремистите и терористите, които натрупаха боен опит в Сирия и Либия.

Въоръжените сили на постсъветските републики в Средна Азия не могат да се похвалят нито с численост, нито с въоръжение, нито с организация. Както показаха инцидентите в Казахстан и Туркменистан през 2015 г, светските режими в тях ще се сгромолясат с трясък скоро след атаката на ислямистите. Тогава всичко, на което бяха способни правителствените сили след пробива на терористите на туркмено-афганската граница, беше да бягат пред настъпващия враг. Въоръжените отряди на талибаните се активизираха на границата с Туркменистан, заплашвайки южните рубежи на ОНД. Тази държава се явява най-уязвимото звено в системата на сигурност на Евразия. През 2015 г. ислямистите опожаряваха цели села, масово обезглавяваха хора, което не е характерно за този регион.

Граничните войски търпяха колосални загуби, попадаха в плен на ислямистите. При това основната заплаха на туркменската граница идва от афганистанските талибани, които са свикнали да убиват онези, които не им се подчиняват и не признават никакви граници. Гаранцията за сигурност на неутралния Туркменистан е единствено Русия. Що се отнася до Казахстан, то в град Актоба няколко десетки радикални ислямисти нападнаха редовна военна част и оръжейни магазиви. Властите в средноазиатските държави бяха наплашени от натиска на екстремистите. Освен това, те не могат да разчитат и на собственото си население, тъй като не се ползват с особена любов от страна на хората. Те просто се страхуват да им дадат оръжие за защита, което играе в полза на терористите и като отсъствие на ефективна отбрана и в идеологически план.

За съжаление, слабостта на властите в средноазиатските републики се отразява негативно и на сигурността на южните граници на Русия и именно на тази карта планират своята игра САЩ и НАТО. В случай на дестабилизация в региона ще се намеси и Китай, за да защити инвестициите си и да отстрани потенциалната заплаха за собствената си сигурност. Прекалено близо се намира Синцзян-Уйгурският автономен окръг, който може да пламне покрай ислямистките изстъпления в Средна Азия. На Русия китайската намеса няма да се хареса, което може да попречи на по-нататъшното сближаване между Москва и Пекин. Вашингтон разчита именно на това. Не се получава отслабването на Русия по границата с Украйна, значи трябва да се пробва заход откъм азиатската част. И регионът напълно вероятно може да пламне. Провокацията има всички шансове да успее по редица причини, включително и за това, че туркмените, таджиките и узбеките имат сухопътна граница с Афганистан. В тези републики има натрупани много нерешени социално-политически проблеми, които ги правят удобна мишена за терористите. Освен това Узбекистан и Туркменистан не влизат в Организацията на Договора за колективна сигурност. Средна Азия е болното място на Русия. В понастоящем и в бъдеще, този регион ще представлява за нея сериозна опасност по две причини – наркотрафика от Афганистан и передислокацията на базите на ислямистите, включително кавказките, на азиатските простори.

В допълнение, никой не може да гарантира, че Западът не финансира терористите, които атакуват териториите на постсъветските средноазиатски републики. Този регион е апетитна хапка заради огромните територии, природните ресурси и слабите власти. Всъщност, международният тероризъм, подхранван от Запада, скоро ще удари и по американците и европейците. Няма да им се получи да насъскат екстремистите срещу Русия, да я скарат с Китай и да не изцапат ръцете си с кръвта на своите собствени граждани. Терористите не признават закони и граници. Остава надеждата, че в Кремъл ще направят правилните изводи и ще се подготвят за поредната антируска провокация на Вашингтон и Алианса.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Борисов няма да се яви в НС

0 (0) Премиерът в оставка Бойко Борисов, който беше опериран по спешност в понеделник, след като получи травма при игра на футбол, съобщи, че утре трябва да бъде изписан от болницата, съобщи БНР. От думите му стана ясно, че няма да се яви в Народното събрание, за да бъде изслушан […]
d0b1d0bed180d0b8d181d0bed0b2 d0bdd18fd0bcd0b0 d0b4d0b0 d181d0b5 d18fd0b2d0b8 d0b2 d0bdd181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.