Сбогом, Ангела. Чакаме Европа! Истинската, ако е възможно

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b1d0bed0b3d0bed0bc d0b0d0bdd0b3d0b5d0bbd0b0 d187d0b0d0bad0b0d0bcd0b5 d0b5d0b2d180d0bed0bfd0b0 d0b8d181d182d0b8d0bdd181d0bad0b0

В деня на раздялата с Ангела Меркел, равносметката е ясна – въпреки кризите, въпреки недоволството, разумът на немската канцлерка осигури икономическата мощ на Германия.

Освен комплиментите, които валят отвсякъде, един съществен въпрос си задават всички наблюдатели. След толкова очевидни грешки по време на управлението си, как германците я изтърпяха цели шестнадесет години?

Меркел няма икономическо образование. Инженер- химик по неволя, тя се насочва към политиката въоръжена с усет, търпение и прозорливост. Факта, че е родена и израснала на Изток, не ѝ пречи да се приспособи с успех на Запад. Фин психолог, тя съзнава и използва доверието, която нейната личност вдъхва. Канцлерката никога не си изпуска нервите, за разлика от Макрон, който понякога не издържа на безкрайните преговори и напуска шумно конференциите на високо ниво.

Най-важният резултат от „царуването“ на Меркел се премълчава предпазливо. Най-вече по време на сбогуването с нея. Канцлерката възроди имперските интереси на Германия в Средна и Източна Европа. Това което направиха навремето Вилхелм I-ви и Ото фон Бисмарк, Меркел го постигна без да води военни действия. Мнозинството германци го съзнават. Този резултат е ключът на нейното политическо дълголетие.

Когато страните от социалистическия лагер бяха зад „Желязната завеса“, Москва прилагаше доктрината на „ограничения суверенитет“. След падането на „Стената“ през 1989 година и най-вече след обединението на Германия, без да вдига много шум, Берлин наложи на Изток ограничен „икономически суверенитет“. По традиция немските стоки бяха добре познати. Тяхната конкурентоспособност се оказа по-добра от съперниците Италия и Франция, защото Германия отвори широко врати за евтина работна ръка от Изток. Тази немска политика започната от Шрьодер и продължена от Меркел не беше в полза на „общото благо“, за което по принцип бе създаден съюза. Изсмукването на работници от Изток, обезлюди държави като Румъния и България. Наруши се демографското равновесие на цели региони. Германия, разполагаща с огромен бюджетен излишък, по-висок от този на Китай, можеше да инвестира на Изток. Вместо това нейният икономически национализъм обрече най-изостаналите европейци, защото няма инвеститор, който би инвестирал в човешки пустини!

Въвеждането на еврото си постави за цел, ако не да премахне, поне да уравновеси нелоялната конкуренция, но германците отново намериха начин да се измъкнат от търсеният от Брюксел социален цокъл. Общата европейска монета не позволяваше на отделен член да обезцени собствената си валута, защото тя беше обща. Тогава германците организираха скрита девалвация. Първото средство за нейната реализация е отказът от въвеждане на минимална работна заплата. Самата канцлерка Ангела Меркел, съветвана от финансовият си министър Волфганг Шойбле, измисли допълнителна бариера срещу вноса на чужди стоки, като им приложи някакво социално ДДС. Икономическите политики между Германия и Франция влязоха не само в конкуренция, но и в противоречие без изход Германия залагаше на износа, Франция на вътрешното потребление. Берлин трупаше излишък, докато Франция разчиташе на заеми с ниска или дори с отрицателна лихва.

Постиженията на Германия обаче не се харесваха на останалите членове на Европейския съюз. Солидарността между страните членки се оказа само на хартия. Икономическата ножица между двата края на стария континент взе застрашителни размери. Изплува спомена от икономическата доктрина на Хитлер – индустрията за Германия, за другите – земеделието. Каква е разликата понастоящем? Ако прибавим към земеделието – туризма, споменът не може да остане без отговор. Презрението което Ангела Меркел прояви към Гърция по време на финансова криза през 2010 година, беше капката, която можеше да причини разпадането на Европейския съюз. За щастие разумът надделя. Мнозинството европейски ръководители, начело с Франция, притиснаха Германия – "Не може само да произвеждате и да продавате! Ако клиентите ви фалират, какво ще правите със заводите си?! Какъв е този съюз, в който само вие печелите!". Меркел отстъпи, Гърция бе спасена и Германия въведе през 2015 година минимална работна заплата.

С приключването на ерата „Меркел“, най-съществените въпроси чакат отговор. Европейският съюз остава такъв, каквто е – ръководен само от принципите на пазарната икономика или нови политически идеи ще върнат надеждата в общото бъдеще.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Първан Симеонов: "Продължаваме промяната" е основен конкурент на БСП и ДБ

0 (0) „Слави Трифонов спадна, затова ГЕРБ се оказа самотен на първото място. На сметката на Слави Трифонов се записа невъзможността да съставят правителство. ГЕРБ не расте, конкуренцията му е спаднала. При ГЕРБ ще има ефект на махалото. Няма да са малко онези, които ще обърнат погледа си пак към […]
d0bfd18ad180d0b2d0b0d0bd d181d0b8d0bcd0b5d0bed0bdd0bed0b2 d0bfd180d0bed0b4d18ad0bbd0b6d0b0d0b2d0b0d0bcd0b5 d0bfd180d0bed0bcd18fd0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.