Селският учител, който стана президент на Перу

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0b5d0bbd181d0bad0b8d18fd182 d183d187d0b8d182d0b5d0bb d0bad0bed0b9d182d0be d181d182d0b0d0bdd0b0 d0bfd180d0b5d0b7d0b8d0b4d0b5d0bd

Доскоро Педро Кастильо е селски учител, а сега застава начело на държава с 32 милиона жители. Обещава им национализация и морален консерватизъм, но въобще не разполага с нужното за грандиозните планове мнозинство.

Село Пуня в Андите се състои от едва двайсетина къщи, свързани с черни пътища. До 2017-а година Хосе Педро Кастильо Теронес преподава в началното училище на Пуня. Роден е през 1969-а година в община Такабамба. Като млад участва в организации на фермери, които се бранят от нападения на терористи по време на гражданската война в Перу.

Маоистката организация "Сияйна пътека" и марксистко-ленинското революционно движение "Тупак Амару" превърнаха селските райони на Перу в опасни места, особено през 80-те и 90-те години, когато те бяха напълно пренебрегнати от държавната власт. Според мнозина тази несигурност продължава и до днес.

От малкото село до голямата политика

През 2002-а година Хосе Педро Кастильо Теронес се кандидатира неуспешно за кмет на столицата на областта Ангуя. Привлича вниманието на национално ниво когато застава начело на масова учителска стачка и успява да убеди тогавашния президент Педро Пабло Кучински да вдигне заплатите на преподавателите. Сега Кастильо спечели президентските избори с малка преднина. Изборната комисия в Перу го обяви за победител шест седмици след вота.

Заплахата от страна на ляворадикалните терористи обаче не подтиква Кастильо да преосмисли тяхната политическа идеология. Неговата партия "Свободно Перу" също се бори за социализъм и следва марксистката теория. И мнозина в Перу вярват, че новоизбраният президент е готов да жертва демокрацията за тази цел.

За национализация и морален консерватизъм

Консерваторите в Перу често отправят подобни обвинения към политическите си опоненти от левия спектър. Но при Кастильо те не са случайни. В публикуван запис депутат от неговата партия обяснява, че не смята за важни "празните приказки за демокрация". В разговора той казва още: "Първата стъпка е нова конституция. Щом веднъж сме дошли на власт, няма да я пуснем". Кастильо така и не се е дистанцирал от него.

Политическата програма на новия президент е смес от морален консерватизъм и икономически колективизъм. Кастильо, който е протестант, се обяви против легализирането на абортите и еднополовите бракове. Той възнамерява да промени досегашния либерален икономически модел на страната. Плановете му включват национализация на минния сектор, на добива на нефт и газ, както и реформа на пенсионната система. Частният сектор трябва да работи в полза на мнозинството от перуанците. Новият президент иска и да увеличи бюджета за селско стопанство и образование.

Педро Кастильо планира мащабни реформи в политическата система. Той смята да "деактивира" Конституционния съд, който в бъдеще да се избира пряко от народа, а не от парламента. Предвижда се освен това да бъде написана изцяло нова конституция.

Плановете са големи, но не и подкрепата в парламента

Каква част от тези планове ще могат да бъдат приложени на практика, все още не е ясно. Новият президент на Перу не се радва на широка подкрепа – нито в парламента, нито в обществото. На първия тур на президентските избори той спечели едва 19 процента от гласовете. На балотажа спечели с минимална разлика – 50,12 на сто срещу 49,87 процента за дяснопопулистката кандидатка Кеико Фухимори.

Кастильо обяви, че в Перу е започнала нова ера. "Моето правителство ще бъде за всички граждани", обеща той. Фухимори продължава да настоява, че не всички гласове са преброени и отказва да приеме поражението.

В парламента партията на Кастильо разполага с 37 от 130 места или по-малко от 30 процента. Депутатите от икономически-либералните и консервативните партии имат мнозинство. "Преди да поеме поста, Кастильо трябва да намери начин за постигане на споразумение", казва перуанският политолог Гонсало Банда. "Ако иска да сформира реформаторско правителство, то не може да бъде направено против волята на парламента."

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Синдикати и работодатели искат актуализация на бюджета

0 (0) Това, което подготви служебното правителство и е задача за годината, е актуализацията на бюджета. Предвижда се актуализация на пенсиите, мерки за подкрепа на здравния сектор и подготовката на евентуална следващата Ковид вълна. При предприятията очакваме мярката 60/40 да се трансформира във вида, който предлагаме. Това каза председателят на […]
d181d0b8d0bdd0b4d0b8d0bad0b0d182d0b8 d0b8 d180d0b0d0b1d0bed182d0bed0b4d0b0d182d0b5d0bbd0b8 d0b8d181d0bad0b0d182 d0b0d0bad182d183d0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.