Скандалът със сивите турски паспорти: хиляди турци са пристигнали нелегално в Германия?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0bad0b0d0bdd0b4d0b0d0bbd18ad182 d181d18ad181 d181d0b8d0b2d0b8d182d0b5 d182d183d180d181d0bad0b8 d0bfd0b0d181d0bfd0bed180d182d0b8

Този паспорт е със сив цвят и съвсем незабележим, но пък отваря граници. Изходната му идея съвпада с някогашните български служебни паспорти: турските власти го издават на държавни служители и чиновници, които пътуват по служба зад граница. Благодарение на документа, тези турски граждани не се нуждаят от виза за Германия. Оказва се обаче, че през последните години с помощта на сивите служебни паспорти стотици, а вероятно дори хиляди хора от турската провинция са се добрали до ЕС – много от тях са се заселили в Германия. Нека да припомним, че в рамките на така нареченото "Споразумение за бежанците" Турция вече от няколко години настоява за безвизов режим с ЕС, но до момента такъв не е въведен.

Първоначално медиите съобщиха, че през ноември 2020 година 43 души от турската провинция са пристигнали в Германия именно с такива паспорти. Журналистката Савилай Йълман от вестник "Хабертюрк" беше тази, която разкри, че тук всъщност става дума за организирана система за търговия с хора. Всичко тръгнало от една информация, която на ухо ѝ дал местен политик от нейния роден град Йесилкой в провинция Малатия. "Бързо разбрах, че съм бръкнала в гнездо на оси. Оказа се, че изобщо не става дума само за тези 43 души от тукашната община", разказва тя. От съседното градче Бингьол към Германия също са се отправили доста хора със сиви служебни паспорти в багажа – най-вече млади мъже и жени. Турските власти вече взеха под лупа и много други общини. Савилай Йълман смята, че близо 3000 души са успели да емигрират от Турция в Германия и в други европейски страни, благодарение на незаконно издадени сиви паспорти.

Пристигат в Германия и после следите им се губят

Във всички тези случаи очевидно се е действало по един и същи модел. От Германия пристига покана за някакво участие – например в природозащитен уъркшоп за общински служители или пък за културен обмен. Всъщност и двата посочени в поканата повода съществуват само на хартия. Досега се смята, че такива покани са били произвеждани на конвейер от човек от турски произход на име Ерсин К., живеещ в Хановер. Тамошната прокуратура вече повдигна обвинение срещу него заради нарушаване на Закона за пребиваване в Германия.

"Той е канил участници за някакви мероприятия по разни екологични теми, но нашето разследване дотук показва, че мероприятията са били измишльотина", казва хановерският главен прокурор Томас Клинге. Той обяснява, че хората пристигали на групи в Германия, но непосредствено след това се разпръсвали. От споменатата по-горе група от 43 души, пристигнали през ноември 2020, вече петима са подали молби за политическо убежище, казва още прокурорът. На останалите следите се губят, но журналистката Йълман все пак е успяла да разговаря с един от тях. Научила, че човекът е платил 6000 евро за сивия паспорт и за възможността да се качи в автобуса. "Разказа ми още, че работи като надничар по строежи. Изкарвал добри пари и се чувствал щастлив, а пък в Германия никой не го разпитвал за паспорта му", обяснява тя. 40-годиншият мъж ѝ казал още, че още в автобуса им прибрали сивите паспорти. "Берлинер Цайтунг" пише, че в общия случай хората със сиви паспорти пристигали на групи в Германия, след което изчезвали, а в родината се завръщали единствено ръководителите на групите – обикновено общински чиновници. С аферата с турските сиви паспорти се занимава вече и в прокуратурата във Вайден, Бавария. Там се води разследване срещу няколко лица, оказали помощ за прехвърлянето на турските граждани към Германия. В случая става дума за около 200 турски граждани, влезли в Германия през чешката граница. Вели Агбаба, депутат от най-голямата опозиционна сила в Турция, Републиканската народна партия, сподели по телевизията своето убеждение, че представители на местните власти са замесени в търговия с хора. "Според нашето разследване, кметът на Бингьол от управляващата партия лично е организирал този трафик на хора в периода 2014-2019 година. Естествено, че всичко опира до пари", убеден е той.

Властите в Турция и в Германия се задействаха по случая

Скандалът със сивите служебни паспорти постепенно набъбва до политическа афера. Опозицията в Турция обвинява вътрешния министър, че изпраща инспекции само в общините, където на власт са опозиционни политици, като в същото време закриля бастионите на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган. Говорителят на управляващата партия Йомер Челик категорично отхвърля тези обвинения: "Вътрешният министър ще разследва всичко навсякъде и ще връчи резултатите на правосъдието. Ние държим на едно прозрачно разследване." Вътрешното министерство предприе и първи мерки: издаването на сиви служебни паспорти временно беше прекратено. Междувременно и германското вътрешно министерство се занимава със скандала. "Германия работи по случая в тясна връзка с турските служби", е казал говорител на министерството пред телевизия NDR. Той обаче не е назовал подробности. Е, понякога турските групи със сиви служебни паспорти се завръщат в комплект в страната. Наскоро един фолклорен ансамбъл участва в конкурс в Полша и се прибра без липси в Турция, при това – с първата награда.

Автор: Кристиян Буткерайт

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Колко може да вдигне дизeлов Golf “тройка“ на 1 милион километра? (ВИДЕО)

0 (0) През 2019 година бе представено осмото поколение на Volkswagen Golf, а преди близо 30 години на пазара се появи трето поколение на хечбека, което и до днес е честа гледка по улиците на българските градове. Видео в канала на TopSpeedGermany показва каква е максималната скорост която „тройката“ може […]
d0bad0bed0bbd0bad0be d0bcd0bed0b6d0b5 d0b4d0b0 d0b2d0b4d0b8d0b3d0bdd0b5 d0b4d0b8d0b7ed0bbd0bed0b2 golf d182d180d0bed0b9d0bad0b0

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.