Смразява кръвта и до днес: когато се роди сценарият за Холокоста

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0bcd180d0b0d0b7d18fd0b2d0b0 d0bad180d18ad0b2d182d0b0 d0b8 d0b4d0be d0b4d0bdd0b5d181 d0bad0bed0b3d0b0d182d0be d181d0b5 d180d0bed0b4

Навън са минус 12 градуса, а това, което се обсъжда вътре, смразява кръвта и до днес: в една луксозна вила край Берлин на 20 януари 1942 година се ражда сценарият за т.нар. "окончателно решение на еврейския въпрос".

През март 1947 година, по време на Нюрнбергските процеси, зам.-главният обвинител Роберт Кемпнер съвсем случайно открива един протокол, който привлича вниманието му заради червения печат "Държавна тайна". Документът от 15 страници носи безобидното заглавие "Заседателен протокол". Но всъщност представлява един вид сценарий за систематичното унищожаване на европейските евреи. Става дума за протокола от т.нар. Ванзейска конференция, която се провежда на 20 януари 1942 година.

Млади, образовани, амбициозни

На този ден петнайсетина мъже приемат поканата на началника на зловещото Главно управление за сигурност Райнхард Хайдрих и пристигат в луксозната вила на езерото Ванзее край Берлин. Температурата навън е минус 12 градуса, а това, което е било обсъждано вътре в рамките на двучасовата конференция, смразява кръвта и до днес. Сред участниците в конференцията са офицери от СС и висши служители на нацистката администрация. Почти всички са млади и високо образовани. И най-вече – много амбициозни.

Мнозина смятат Ванзейската конференция за форума, взел решението за Холокоста. Но това не е точно така. Първо, на този ден не е взето никакво решение – присъстващите просто са били "информирани". И второ, по това време масовото унищожение на евреите вече е в ход.

По време на организираната от Хайдрих конференция става дума най-вече за едно: как да бъдат координирани планираните масови депортации и убийства. Става дума и за това Хайдрих да поеме ръководството на цялата операция. Още в първото изречение на протокола се казва, че той става "пълномощник по подготовката на окончателното решение на еврейския въпрос".

По време на Ванзейската конференция се ражда сценарият за Холокоста, но унищожаването на евреите започва по-рано. Месеци преди това стотици хиляди евреи стават жертва на т.нар. "окончателно решение на еврейския въпрос", най-вече в окупираните през 1941 територии на Съветския съюз. А още на 30 януари 1939 година Адолф Хитлер заявява, че в случай на война еврейството ще бъде унищожено.

"Обсъдихме различните начини за умъртвяване"

Само няколко месеца след началото на войната срещу Съветския съюз милиони негермански евреи се оказват в окупираните от нацистка Германия територии. Според историка Михаел Вилд именно този период се оказва определящ за по-нататъшните действия на нацистите срещу евреите, а Ванзейската конференция има за цел да подготви масовото им унищожение. Адолф Айхман, един от участниците в конференцията, го потвърждава години по-късно в Израел, където през 1961 се провежда процесът срещу него. На въпроса какво е било обсъждано на Ванзейската конференция Айхман отговаря лаконично: "Обсъдихме различните начини за умъртвяване".

Въпреки че в единствения запазен екземпляр на протокола от Ванзейската конференция са използвани кодови словосъчетания от рода на "съответен подход", документът е еднозначно доказателство за истинските намерения на нацистите. От протокола става ясно и друго. Райнхард Хайдрих, който няколко месеца след Ванзейската конференция става жертва на атентат, е имал следния съвсем конкретен план: в случай на победа над Съветския съюз евреите да бъдат използвани за изграждането на пътна мрежа на изток. "Трябва да се има предвид, че без съмнение много от тях ще отпаднат по естествен път. Към останалите трябва да има съответен подход", четем на седма страница от протокола.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Медведев изхвърли австралийския любимец Кирьос от Australian Open

0 (0) Данийл Медведев постигна безценен успех над Ник Кирьос в третия кръг от Australian Open след 3-часова битка на централния корт в Мелбърн. Първият сет бе особено оспорван, като дори двамата имаха нужда от тайбрек, за да решат спора. След това Медведев удвои аванса си след 6:4, но третата […]
d0bcd0b5d0b4d0b2d0b5d0b4d0b5d0b2 d0b8d0b7d185d0b2d18ad180d0bbd0b8 d0b0d0b2d181d182d180d0b0d0bbd0b8d0b9d181d0bad0b8d18f d0bbd18ed0b1

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.