София, колко още ще търпиш да те тровят?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d0bed184d0b8d18f d0bad0bed0bbd0bad0be d0bed189d0b5 d189d0b5 d182d18ad180d0bfd0b8d188 d0b4d0b0 d182d0b5 d182d180d0bed0b2d18fd182

Тази сутрин София отново оглавява класацията за град с най-мръсен въздух в света. Само кметицата Фандъкова отчита "чувствително подобрение" през последните години. Да видим какво сочат данните. Коментар на Петър Чолаков.

Във вторник г-жа Фандъкова произведе сензация с разкритието, че София "в момента няма сериозен проблем" със замърсяването на въздуха. Признавам, че тази блага предколедна вест леко ме усъмни. „Червената лампичка” в главата ми светна и реших да направя бърза проверка.

Оказа се, че в сряда, 2 декември, към 9,30 часа, София бе на първо място по замърсеност на въздуха сред 95 града в света – според IQAir. На челните места бяха още градове като Бишкек (Киргизстан), Делхи (Индия), Лахор (Пакистан), Дака (Бангладеш), Улан Батор (Монголия), Ханой (Виетнам) и др. Данните се обновяват непрекъснато, като позициите в класацията се променят в реално време и всеки сам може да направи справка. Вчера, например – на 1 декември към 14,30 часа столицата ни се бе изкачила до „почетното” 5 място. Доказано е, че замърсяването на въздуха е фактор, който повишава риска, например, от летален изход от COVID-19.

Данните от измерванията се менят, но все си остават лоши

Очевидно, проблемът е и методологически, включително кога (и къде) се правят въпросните измервания. Ако се цитират, примерно данните в 3 часа сутринта (когато автомобилният трафик е слаб, а камини и печки почти не се палят, числата ще са едни, а ако е в разгара на работния ден – съвсем други. Известно е също, че когато падне сняг се утаяват частици, а се вдига и по-малко прах, тъй че обикновено се мерят по-ниски стойности. Фактът обаче остава – данните за чистота на въздуха в София си остават лоши, а кметицата буквално нарича черното бяло.

И тук трябва да попитаме какви са причините за това изкривяване на реалността, ако решим да го наречем така дипломатично?

Може би става дума за некомпетентност. Ала табличката е пределно ясна – ако цветният индикатор до града е зелен, качеството на въздуха наистина е добро, но ако е примерно червен (както беше в София към 16.00 часа на 1.12.) това означава, че е нездравословен и трябва да се носи маска и на открито (а вие си мислехте, че това е само заради COVID-19). Добре е също да снабдите дома си с пречиствател на въздуха (air purifier) – но колко хора могат да си го позволят в най-бедната страна в ЕС?

Не сме ли обаче твърде несправедливи, дори заядливи спрямо г-жа Фандъкова? Все пак кметицата в същото интервю признава, че в София се наблюдават „огромни пикове” в замърсяването? Как обаче това кореспондира с претенцията на г-жа Фандъкова (пак в същото интервю), че чистотата на въздуха била „нейната най-голяма грижа” и, забележете, през последните години имало „чувствително подобрение“?

Основания за оптимизъм просто няма. Зловредният софийски въздух е видимият резултат от управлението на ГЕРБ.

Общината е тази, която администрира целия живот в столицата, намесва се във всичките му проявления. Как тогава да приемем за чиста монета другите данни, съобщавани от г-жа Фандъкова?

Чувствително подобрение?

Тя, например, се похвали, че общината е поставила филтри на комините на 500 къщи, за да се бори със замърсяването. Сигурни ли сме обаче, че това е точно така? И още нещо: дали и колко са ефективни въпросните филтри? А какво става, ако например решим да се разровим из детайлите на обществените поръчки? Дали няма пак да се хванем за главите, както след некачествените и забатачени ремонти на столицата, които увенчаха финала на предишния мандат на кметицата – макар това зрелищно фиаско да не попречи на ГЕРБ да продължат да ни водят към светлото бъдеще.

Колко ли още мандата на ГЕРБ, начело на София, са нужни, за да се подобри осезаемо качеството на въздуха? Колко години вече се обсъжда тази тема, а мръсният въздух продължава да трови и да убива.

Как столичани изобщо да имат доверие на това ръководство? Сега, например, общината се готви да взима заем от 120 млн. лв. за строеж и реконструкция на булеварди, който заем вероятно ще се изплаща за 20 години. Ще сгрешим ли, ако допуснем, че някакви хора по спешност (пак) трябва да взимат комисионни, че трябва да се подреждат партизани на трапезата?

София, не ти ли дойде до гуша? Колко още ще търпиш?

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Атанасов: Само концентрирана сила може да измести корумпираната клика

0 (0) Обединението на „Демократична България“ с Мая Манолова, Слави Трифонов и други за предстоящите избори са спекулации. Това обяви в предаването „Лице в лице“ Атанас Атанасов, съпредседател на обединението. „Към настоящия момент държавата се управлява от една клика, която е тежко корумпирана за да бъде отместена тази клика, трябва […]
d0b0d182d0b0d0bdd0b0d181d0bed0b2 d181d0b0d0bcd0be d0bad0bed0bdd186d0b5d0bdd182d180d0b8d180d0b0d0bdd0b0 d181d0b8d0bbd0b0 d0bcd0bed0b6

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.