Срамно и безотговорно: стана ясно защо България едва крета

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d180d0b0d0bcd0bdd0be d0b8 d0b1d0b5d0b7d0bed182d0b3d0bed0b2d0bed180d0bdd0be d181d182d0b0d0bdd0b0 d18fd181d0bdd0be d0b7d0b0d189d0be

Четвъртък, 21 октомври. В сила влиза тотален локдаун. Работят само магазините за стоки от първа необходимост, достъпни са само най-необходимите услуги. Полицейски час от 20:00 до 05:00. Присъствена работа е разрешена само в институции, които са необходими за непрекъснатото функциониране на икономиката и обществото. Забранени са всякакви публични прояви, както и частните събирания, освен в рамките на едно домакинство. Полицията следи за спазване на ограниченията. Високи глоби заплашват нарушителите.

Грандиозно вайкане и протести

Не, това не е хипотетичен сценарий, а описание на съвсем реални събития – локдаунът в Латвия. Описание, което ясно показва какво можеше да се случи и в България. Още повече, че тук ситуацията с вируса и ваксините е не по-малко отчайваща – хиляди заразени, претоварени болници, стотици починали. И под 25% ваксинирани, при над 50% в Латвия. На нас обаче поне засега всичко това ни се размина – въведеното тук на същия ден (21 октомври) изискване за зелен сертификат на практика не затваря нищо за никого. Но въпреки това последваха грандиозно вайкане, протести и бойкоти. Мимоходом да отбележим шокиращия факт, че у нас всекидневната смърт на 120, 150 или дори над 200 души не предизвиква абсолютно нищо. За разлика от дори частичните затруднения при достъпа до ресторант или мол.

Българската специфика

По отношение на протестите България не е изключение. Подобна (а някъде и още по-строга) мярка бе въведена на много места в Европа и почти навсякъде тя бе съпътствана от по-малки или по-масови протести. Някъде епизодично се стигна дори до сблъсъци с полицията и изблици на насилие. Българската специфика е в друго. Може тук-таме да е имало и някои изключения, но като цяло никъде в Европа основните партии – онези, които претендират, че са годни да управляват, че са сериозни и отговорни пред избирателите – не са подкрепяли, вдъхновявали и заставали зад тези протести и не са бойкотирали мерките срещу разпространението на заразата. За разлика от България. Тук почти всички партии, претендиращи за място в бъдещия парламент, на практика се разграничиха от новите мерки, подкрепиха, а някои даже изразиха готовност да оглавят съпротивата срещу тях. А тези една-две партии, които не го направиха открито, изкусно го увъртаха, за да не разбере никой дали са „за” или „против”.

Срамна безотговорност

Първи и най-категорично против мерките в един глас се обявиха двете най-големи „системни” партии, които управляват страната през по-голямата част от последните десетилетия – ГЕРБ и БСП. Те подкрепиха „правилната реакция на българските граждани”, поискаха незабавна оставка на здравния министър и отмяна на мерките, които според тях били нарушение на „конституционни права и на свободната воля за избор”. Едните определиха здравния министър като „лъжец и измамник”, а другите обявиха, че всеки час, в който той остава на поста си, бил „грубо погазване на избора на всеки българин да живее в свободна и демократична държава”, както и "груба злоупотреба с доверието на хората". Същевременно никой от тях не казва какво трябва да се направи. Ясно е само, че са и против „латвийския вариант” на пълен локдаун. На практика излиза, че единствената алтернатива, която подкрепят с действията и исканията си, е пълен блокаж на здравната система: който оцелее – оцелее, който не – не.

Защо България е такава

Обяснението за това поведение е ясно – предизборната ситуация. Тя дава възможност още по-ясно да се види неистовата лакомия за власт, жертва на която стават здравият разум и обикновената човещина. В днешната драматична здравна криза това поведение на партиите е срамно, безотговорно и граничи с престъпление. И много ясно обяснява защо под управлението на такива партии в продължение на десетилетия страната едва крета, влачейки едни и същи вечно нерешими проблеми.

Автор: Ясен Бояджиев

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ТЕЛК - Ловеч прекрати дейност заради медици с COVID

0 (0) Трудово-експертната лекарска комисия /ТЕЛК/ в Ловеч прекрати дейността си заради заразени с Covid лекар, фелдшер и мед. специалист от състава на комисията, разкри БНР. Заболяваемостта в Ловеч продължава да расте и вече е над 930 на 100 000 души население. Работата на ТЕЛК – Ловеч се преустановява до […]
d182d0b5d0bbd0ba d0bbd0bed0b2d0b5d187 d0bfd180d0b5d0bad180d0b0d182d0b8 d0b4d0b5d0b9d0bdd0bed181d182 d0b7d0b0d180d0b0d0b4d0b8 d0bcd0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.