Срещу радикализма: във Франция започват масови проверки на джамиите

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d181d180d0b5d189d183 d180d0b0d0b4d0b8d0bad0b0d0bbd0b8d0b7d0bcd0b0 d0b2d18ad0b2 d184d180d0b0d0bdd186d0b8d18f d0b7d0b0d0bfd0bed187d0b2

През октомври Еманюел Макрон обяви война на радикалните идеологии. Действията не закъсняха – във Франция започват масови проверки на джамии, за които се подозира, че разпространяват радикален ислям.

Когато във Франция обсъждат опасностите от т.нар. политически ислям, дискусията често опира до понятието "ислямски сепаратизъм". То бе дефинирано от политолога Бернар Ружие, автор на бестселъра "Територии, овладени от ислямизма". В него Ружие описва пропагандата на имамите-ислямисти и посочва квартали из цялата страна, които са под контрола на ислямистите.

Макрон обяви война на радикализма

Още през пролетта френският президент Макрон обяви като свой политически приоритет войната срещу радикалните идеологии, а през октомври посвети на тази тема ключова реч. "Не можем да си затваряме очите пред факта, че във Франция съществува радикален ислям“, каза президентът. Според него, става дума за ислям, който нормализира насилието и подкопава ценностите на Републиката. Самокритично Макрон заяви: "Нашата република допусна гетоизирането – създаването на центрове на мизерията".

За да се прекрати това развитие, според президента, е нужно да се закрият радикалните ислямски духовни училища, обучението на имами в бъдеще да се извършва в самата Франция, а финансирането на ислямските дружества и джамиите да бъде по-строго регламентирано – особено що се отнася до финансовите помощи от чужбина. Президентът натовари правителството със задачата да подготви "закон срещу сепаратизмите".

Работата по този закон, който ще бъде насочен и срещу речта на омразата в интернет, е в напреднала фаза. Идната сряда (9.12) той ще е обект на обсъждане в правителството. Законът ще забранява и една обичайна сегашна практика, наблюдавана в някои мюсюлмански квартали на френските градове – родителите да отписват децата си от държавните училища, за да ги обучават вкъщи.

Масови проверки на джамиите и имамите

Правителството смята да демонстрира решителност в отговор на обществения натиск, който особено се засили след убийството на учителя по история Самюел Пати, извършено от един ислямист на 16 октомври т. г.. Вътрешният министър Жералд Дарманен вече обяви, че ще се извършват масови проверки в джамиите – за 76 джамии и медресета има подозорения, че в тях се разпространява радикален ислямски сепаратизъм. В зависимост от резултатите, някои от тези джамии могат да бъдат закрити.

Като се има предвид, че в цяла Франция има над 2600 джамии и молитвени домове на мюсюлмани, става ясно, че под подозрение попадат малка част от тези институции. По данни на в. "Фигаро" в региона на столицата Париж в списъка на "съмнителните джамии" влизали 16 храма. Останалите 60 са разпръснати из цялата страна. От тях 18 били особено подозрителни. В много от тези случаи ставало дума за имами, заподозрени в тероризъм, които са поставени под наблюдението на тайните служби.

Безпрецедентен контрол

В цялата досегашна история на Франция не е имало подобна кампания за масово наблюдение на джамии от страна на светската държава, която е известна с това, че по принцип не се меси във въпроси от религиозен характер. Сегашното правителство няма намерение да променя този принцип, но очевидно планира да контролира по-строго религиозните общности.

Президентът Макрон настоява Френският съвет на мюсюлманската вяра, в който са обединени всички мюсюлмански общности в страната, до 7 декември да приеме "Харта за ценностите в Републиката", която да залегне като основен документ за работата на имамите. Тяхното обучение в бъдеще ще се контролира,а те самите ще бъдат задължително вписвани в специален регистър, достъп до който ще имат и държавните власти.

Подобни ограничения във Франция не е имало никога досега – джамиите можеха без големи трудности да си наемат имами от чужбина, чието заплащане също идваше оттам.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Списък на официалните празници и почивни дни през 2021 г.

0 (0) Кога работим и почиваме през 2021 година? 2021 година не е високосна. От 365-те дни 250 са работни, 104 са уикенд и още 12 са официални празници. Официалните празници са всъщност общо 16, но 4 от тях съвпадат със събота или неделя и в подобни случаи почиваме първите […]
d181d0bfd0b8d181d18ad0ba d0bdd0b0 d0bed184d0b8d186d0b8d0b0d0bbd0bdd0b8d182d0b5 d0bfd180d0b0d0b7d0bdd0b8d186d0b8 d0b8 d0bfd0bed187d0b8

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.