„Тези стръмни наклони, тези виражи, това пропадане на пътя“: експерт за катастрофата на „Струма“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d182d0b5d0b7d0b8 d181d182d180d18ad0bcd0bdd0b8 d0bdd0b0d0bad0bbd0bed0bdd0b8 d182d0b5d0b7d0b8 d0b2d0b8d180d0b0d0b6d0b8 d182d0bed0b2d0b0

Инж. Йонко Иванов е председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка и специалист с 40-годишен опит в пътно-транспортната област. Ето какво каза той в интервю за Дойче Веле.

ДВ: Инж. Иванов, какво е Вашето първо впечатление след трагичната катастрофа на автомагистрала „Струма" миналата нощ?

Иванов: За съжаление нямах визуален контакт със случващото се през малките часове на денонощието. Първоначално можех само да гадая от това, което идваше като новини рано сутринта. Картината доби малко по-ясен вид към 6:30-7:00 часа, когато вече видях как е настъпило самото пътно-транспортно произшествие. Предпоставка за такива тежки пътно-транспортни произшествия винаги е някакъв пробив в системата „път-автомобил-водач". Когато тази верига се прекъсне някъде, тогава се случват такива необратими неща – понякога с голям брой загинали, както в случая.

ДВ: В кое звено се е прекъснала тази верига миналата нощ?

Иванов: Това ще докаже следствието. Но причините вероятно са и в трите звена. Първо, този път е проектиран 2002-2004 година по едни стари правила, които се смениха преди две години. А именно: тези стръмни наклони, тези виражи, прекаленото пропадане на пътя на места, след това именно стръмното изкачване – всичко това не е съвместимо с изискванията за скоростен път или за магистрален път. Просто не бива да има такава отбивка, при която да се влива друг път, защото той би могъл да заблуди водача на този автобус. Този водач може да се обърка кой е главният път или кое е платното, по което трябва да се движи.

Второ: скоростта. За около четири часа са изминати 350 километра при влизането в България. А това говори, че скоростта може би е била малко по-висока, защото е имало и една почивка от около половин час. А да се изминат 350 километра за три часа, при положение че не навсякъде е възможно да се движиш със 100 км/ч – това означава, че, както се прави много често, се махат така наречените технически ограничители на скоростта, за да може автобусът или товарният автомобил да развива скорост по-висока от 90 или 100 километра в час.

Нека да бъдем наясно, че това не е магистрален път. Това е скоростен път, където има ограничение на скоростта от 120 км/ч. Така, както е проектиран този път навремето, мантинелите са с недостатъчна носимоустойчивост и с недостатъчна височина. Което катерогично говори за едно: при подвеждане в кривата, в завоя, с десен завой, мантинелата е смачкана и след това вече, когато се отива почти в насрещното платно за движение, пак ако е била по новите стандарти, двойна, с височина около метър, тогава автобусът би могъл само да се хлъзне, а не да се забие мантинелата като копие в него. Имайте предвид освен това, че при този дъжд и при инертния материал, разнесен по платното за движение (прахоляк, малко пясък), става една много хлъзгава настилка, която създава условия за пързаляне на автобуса. Но за случилото се нощес може да има и друго обяснение: да се е появил здравословен проблем при водача на автобуса – сърдечен удар или нещо друго.

ДВ: Инж. Иванов, Вие сте човек с 40-годишен опит в тази област: това ли е единственото място по българските пътища, където дебнат такива опасности? Каква е в момента общата картина на пътната мрежа, на инфраструктурата?

Иванов: Не, пътищата в България са много лоши. По скалата на европейските одитори ние сме на последно място по сигурност на пътищата. И тези две магистрали, които се строят години наред, плюс още две в момента: те се рехабилитират на много дълъг период от време. И докато се направи една отсечка, вече идва ред цялата магистрала да се рехабилитира отново.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Петков за Комитова: Да бъде изгонена от сградата, в която взима заплата и нищо повече

0 (0) Румен Петков поиска оставката на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Това каза той в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“. „Самодейността на хора изпадащи в странни състояния, извършващи посегателства върху националното ни достойнство, създаващи предпоставки България да бъде обект на атаки […]
d180d183d0bcd0b5d0bd d0bfd0b5d182d0bad0bed0b2 d0b7d0b0 d0bad0bed0bcd0b8d182d0bed0b2d0b0 d0b4d0b0 d0b1d18ad0b4d0b5 d0b8d0b7d0b3d0bed0bd

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.