Тома Белев пред ФАКТИ: Годишно около 30 мечки биват убивани незаконно, защото влизат в близост до хората

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d182d0bed0bcd0b0 d0b1d0b5d0bbd0b5d0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d0b3d0bed0b4d0b8d188d0bdd0be d0bed0bad0bed0bbd0be 30 d0bc

„Въпросът е да се извърши много добро проследяване на тази мечка, след като се върти в района на Парка за танцуващите мечки. На първо място, трябва да е ясно защо концентрира движението си там. На второ място, трябва да се проследи и да се види дали няма да окаже някаква друга агресия“.

Това каза Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България и кандидат на Зеленото движение за народен представител от „Демократична България“ пред ФАКТИ. Повод за думите му беше случая нападението на дива мечка над жена в Белица. Свързахме се с г-н Белев, за да говорим относно действията, които е редно да се предприемат спрямо животното.

Припомняме, че жена беше ранена от дива мечка на 2 юли. Инцидентът се случил близо Парка на танцуващите мечки в Белица, докато жената беряла гъби. В продължение на дни се чакаше разрешение животното на бъде умъртвено, по-рано днес беше обявено, че такова разрешение не идва. Междувременно хиляди хора се застъпиха за мечката. Организирана беше и петиция срещу искането на кмета от Белица мечката да се умъртви. Подписалите петицията застават зад позицията, че „хората, отдавна сме прекрачили прага на допустимото, що се отнася до отношението ни към животните и опазването на околната среда“. Преди около час обаче стана ясно, че е издадено разрешение на oтcтрeл на мечката, тъй като била "опасност за всеки посетител на гората".

„Опазването на мечките е ключово и всеки един екземпляр е ключов. Ако влиза обаче в позиция на трайна агресия, конкретният екземпляр трябва да бъде уловен и преместен – дали ще бъде преместен на територия, която е далеч от хората, дали в самия парк за мечки. Трябва обаче да се извърши мониторинг на това как се държи тази мечка по принцип, защото се концентрира около Парка на танцуващите мечки, а знаем, че това е място, което често се посещава от хора“, каза още Белев.

„Ако екземплярът е млада мечка, особено при младите мъжки, тя все още си търси територията. Те са по-подвижни“, обясни той.

Мненията относно съдбата на мечката бяха разнополюсни. От една страна, подготвяше се умъртвяването на мечката, която е защитен вид, от друга, над 33 хиляди души подписаха онлайн петиция в защита на мечката. Позицията на Тома Белев обаче в балансирана, уточни той.

„Годишно около 30 мечки биват убивани незаконно. Това трябва да е ясно. Те са убивани, защото влизат в близост до хората. Трябва да сме много внимателни с мечки, които влизат в близост до хората, защото, ако държавата не предприема мерки, хората считат, че те трябва да започнат да предприемат мерки. Всяко убийство на защитен вид, независимо дали е по реда на изключението, трябва много внимателно да се преценява от специалисти. Това не е политика, която можем да решим от София, Казанлък или Варна. Става дума за диво животно. Добре е да се намесят специалисти, които се занимават с мечки, да проследят мечката известно време, да видят как се отнася, как живее, дали е склонна да продължава да влиза в близост до хората, за да не случи следващ инцидент. Това е от полза и на самата популация“, каза Белев.

„Когато имаме екземпляри, които не се страхуват много от хората и навлизат в близост, хората започват да се саморазправят. Смислено е да не допускаме тази саморазправа – отново казвам: всяка година поне 30 мечки биват убивани абсолютно незаконно“, обясни ползата за популацията Белев.

„Става дума за абсолютно целенасочени убийства, защото мечките влизат в кошари, в пчелини. Какво е действието на държавата в тези случаи – тя обезщетява, но процесът е бавен. Хората си казват: „Няма тази мечка да ми прави зулуми на пчелина“, и взимат "справедливостта" в свои ръце“, завърши той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Местан се разболя, отложиха делото срещу него

0 (0) Окръжният съд в Кърджали не даде ход на третия етап от делото за смъртта на бебето при катастрофата край Загорско. Отлагането бе поради неявяване на един от подсъдимите – Лютви Местан, информира 24Родопи. С молба от 2 юли защитникът на политика е уведомил съда, че поради заболяване подзащитният […]
d0bcd0b5d181d182d0b0d0bd d181d0b5 d180d0b0d0b7d0b1d0bed0bbd18f d0bed182d0bbd0bed0b6d0b8d185d0b0 d0b4d0b5d0bbd0bed182d0be d181d180d0b5

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.