Тошко Йорданов пред ФАКТИ: Нормална държава няма да прави това

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d182d0bed188d0bad0be d0b9d0bed180d0b4d0b0d0bdd0bed0b2 d0bfd180d0b5d0b4 d184d0b0d0bad182d0b8 d0bdd0bed180d0bcd0b0d0bbd0bdd0b0 d0b4d18a

Рекламен пазар у нас реално няма. Големите частни национални телевизии извиват ръцете на рекламодателите.

Държавата влага голям процент от европейските пари в телевизиите под формата на реклама, като така може лесно да ги дисциплинира. Реално НАП проверява избирателно, в зависимост кой къде рекламира.

Това заяви пред ФАКТИ телевизионният водещ Тошко Йорданов. Той коментира медийната свобода и рекламния пазар, заради който 7/8 ТВ се излъчва чрез такса.

Разкри и подробности за това, как се разпределя рекламата у нас.

Вашата телевизия премина на излъчване чрез такси, заради ограниченията в рекламния пазар. Как се справяте в тази ситуация?

Справяме се добре. Рекламен пазар у нас не съществува. Има една проста причина. Големите национални частни телевизии извиват ръцете на рекламодателите. Те имат определени условия.

Те искат между 80% и 90% от бюджета да отива при тях, за да им направят необходимите отстъпки. При отказ цените стават значително по-високи. Това принуждава рекламодателите да заделят целия си бюджет за двете основни телевизии.

При това положение, ако Комисията за защита на конкуренцията беше независим орган, можеше да отвори договорите на двете телевизии и да се разкрият нарушенията, които се правят.

Рекламните агенции, които играят посредници на това, работят по същия начин. Работят с огромен обем и с отстъпки към големите телевизии. Реално, ако аз съм голям рекламодател, дори и да искам, няма къде да си пренасоча средствата, защото ще загубя големи отстъпки. Това е абсолютно нарушение на закона за свобода на конкуренцията.

Като добавим и държавата, която вкарва в трите големи телевизии огромен процент от европейските пари под формата на реклама. Това обяснява как един жест от правителството веднага дисциплинира телевизиите, защото иначе губят средства.

Преди време телевизиите се издържаха само от комерсиална реклама. Сега огромен процент идва от държавата. Това ги прави абсолютно зависими.

Трето, държавата чрез НАП и ДАНС тормози рекламодатели, които си позволяват да се явят в медии, които не са зависими. Това е реално. Обяснява се защо нямаме реален рекламен пазар.

Някои медии разчитат много на постъпленията, които идват от партиите в предизборната кампания. При предположение, че дадена медия е независима, това не я ли оставя без тези средства?

Разбира се, че вероятно няма да получиш. Така е. Големите партии ще изхарчат парите, които взимат от нас чрез осем лева субсидия. Това е абсолютно престъпление, като се има предвид и референдума, според който максимумът е един лев. Абсурдно е да очакваме от партиите да проявят морал. Те не го проявяват на базово ниво, а ние да очакваме да стане на ниво рекламен пазар или къде да изхарчат реално нашите пари.

Имате ли случай на рекламодатели, които са заявявали, че са били притеснени да рекламират във вашата телевизия?

Факт е, че НАП си проверява избирателно, в зависимост това, кой къде се появява като рекламодател. Това е практика. Има рекламодатели, за които не искам да говоря директно, защото отново ще им създам проблеми. Тези хора не са виновни за нищо.

Продължава историята с разследването от държавни агенции срещу телевизия Евроком. Смятате ли и че с вашата телевизия може да се случи това?

Това не е изключено. Ние казваме, че държавата натиска медии. Ние обаче имаме мафиотска структура, която е овладяла държавата. Ако държавата е нормална, тя нямаше да прави това. С тази структура не бих се учудил това да се случи на всяка една свободна медия. Тъй като са боси на полето на фактите и са в нарушение по всяко отношение, се действа по този начин. Ако правото беше на тяхна страна, диспутът щеше да се води на полето на фактите. Факти като Осемте джуджета, Пацо Терасата и чекмеджетата на Борисов не присъстват в дебата. В дебата присъстват НАП, ДАНС и други подобни.

Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гери-Никол разкри, че е влюбена, но мълчи за Дани Илиев

0 (0) „Влюбена съм! Много съм щастлива и в личен план, и в професионален!”, обяви Гери-Никол, но странно защо, така и не спомена в кого точно е влюбена, пише Хотарена. Двусмисленото ѝ мълчание идва на фона на тревожни и упорити вести за раздяла между нея и боеца Дани Илиев. Още […]
d0b3d0b5d180d0b8 d0bdd0b8d0bad0bed0bb d180d0b0d0b7d0bad180d0b8 d187d0b5 d0b5 d0b2d0bbd18ed0b1d0b5d0bdd0b0 d0bdd0be d0bcd18ad0bbd187

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.