Тръмп допуска България да заплашва с нашествие Македония

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d182d180d18ad0bcd0bf d0b4d0bed0bfd183d181d0bad0b0 d0b1d18ad0bbd0b3d0b0d180d0b8d18f d0b4d0b0 d0b7d0b0d0bfd0bbd0b0d188d0b2d0b0 d181 d0bd

На Балканите гласът на една суперсила има голямо значение. Думите на американския държавен секретар Джеймс Бейкър през юни 1991 година: „Нямаме свое куче в тази битка“, подпомогна разпадането на Югославия. Днес наблюдаваме нещо подобно, пише авторитетното американско списание Foreign Policy в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Икономическата ангажираност на администрацията на Тръмп, която не се задълбочава в злата същност на нещата, допринесе за най-рязкото влошаване на отношенията, след като войните в региона приключиха преди две десетилетия. Администрацията се хвали, че президентът Доналд Тръмп е успял да „обърне сценария“ на Балканите с фокуса си върху икономиката и презрението към политическата ангажираност. Сега не по-малко от шест предимно спокойни държави – Сърбия, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, България и Северна Македония – изпитват опасни нива на междуетническа токсичност, и всичко това пред погледа на администрацията на Тръмп.

В последния нагледен пример, исши американски служители този месец неволно насърчиха един съюзник от НАТО, България, да заплаши с военна намеса срещу друг, Северна Македония. На 6 октомври министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър се срещна с българския си колега Красимир Каракачанов, ярък националист с дълха история на войнствени изказвания срещу съседна Северна Македония. Миналия месец, на фона на ескалиращ натиск от неговото правителство, Каракачанов повтори заплахата на София да блокира отдавна отложените преговори на Скопие за членство в Европейския съюз – стълб в трансатлантическата стратегия за стабилизиране на Балканите.

Вместо да притиска Каракачанов за провокациите му и да изисква сдържаност, според собствения прочит на Министерството на отбраната на САЩ, българският министър бе приветстван с уиски и похвали във Вашингтон, докато служителите договаряха 10-годишна „пътна карта за сътрудничество в отбраната“ и продажбата на осем изтребителя F-16. Без намек за безпокойство от диктатите на България, Еспър поздрави Каракачанов, който отвърна със собствения си поздрав към Тръмп. Сърдечността от Вашингтон беше последвана от посещение в България на 20 октомври от високопоставения служител на Държавния департамент Кларк Купър, който недвусмислено изрази „благодарността на САЩ към България за нейния ангажимент към Алианса“.

Два дни по-късно Каракачанов шокира региона, като открито заплаши да изпрати български войски в Северна Македония. Ултиматумът на Каракачанов бе придружен от твърдение, че Северна Македония застрашава „териториалната цялост на България“, което означава, че София има casus belli. Не само, че администрацията на Тръмп не успя да изпрати никакъв смислен сигнал преди този изблик, но САЩ не казаха почти нищо и след това. Падна се на министъра на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска да отправи съответното, достойно порицание: „България е член на НАТО, и ние сме членове на НАТО, а това не е начинът, по който трябва да общуват съюзници в Алианса“.

Мълчанието на Съединените щати е непростимо. Мнозина изтъкнати българи са осъждали тормоза на правителството си срещу македонците по спора за идентичността, като подчертават, че това ще навреди на самата България. В резултат миналата седмица София блокира влизането на Северна Македония във Фронтекс, европейската агенция за управление на границите, отслабвайки способността на Скопие да спира нелегалната миграция и да проверява транснационалната престъпност на границата, която споделя с България. София е изолирана в рамките на ЕС, който забранява – но не може да попречи – на държавите-членки да внасят двустранни спорове в рамката за преговори на ЕС. Невярното твърдение на Каракачанов, че българските сили ще бъдат „приветствани“ от македонците само усложни аферата.

Продажбата на американски F-16 на България не е извинение за мълчанието на Еспър или това на колегите му от Държавния департамент: компетентна администрация може да продаде F-16 на един съюзник от НАТО (България), без да предаде друг (Северна Македония). Американските власти лесно биха могли да напомнят на Каракачанов за собствените му думи, изречени миналия месец пред парламентарна комисия, относно напрежението между Гърция и Турция: „Познаването на историята на отношенията на Балканите … спорните въпроси между съседите трябва да се решават чрез преговори и диалог, а не чрез използване на заплахи и военна сила“.

Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Това е най-евтиното лекарство срещу COVID-19

0 (0) Неочаквано, но най-евтиното средство за предотвратяване на коронавирусна инфекция е позиционирано във всяка една кухня. Полезните му свойства са описани в насоките на Министерството на здравеопазването, пише асйтът zdrave.to. Лекарите отбелязват, че физиологичният солен разтвор намалява броя на инфекциозните агенти. Всичко е свързано със селена – това е […]
d182d0bed0b2d0b0 d0b5 d0bdd0b0d0b9 d0b5d0b2d182d0b8d0bdd0bed182d0be d0bbd0b5d0bad0b0d180d181d182d0b2d0be d181d180d0b5d189d183 covid 19

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.