Шепа стари богати мъже дирижират развитието на глобалния свят

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d188d0b5d0bfd0b0 d181d182d0b0d180d0b8 d0b1d0bed0b3d0b0d182d0b8 d0bcd18ad0b6d0b5 d0b4d0b8d180d0b8d0b6d0b8d180d0b0d182 d180d0b0d0b7d0b2

Бил Гейтс създаде компанията "Майкрософт" и я превърна в автор на най-широко разпространените продукти софтуеър в света, включително операционните системи"Уиндоус", чрез които милиарди човешки същества участват в многообразните форми на дигитална комуникация през последните десетилетия. Бил Гейтс е очевидно много талантлив, може би гениален човек в своята област.

Той е един от най-богатите хора в света, благодарение на своя професионален успех. От доста години насам Бил Гейтс не се занимава със софтуеър. Той използва натрупаното от него внушително богатство за да финансира каузи и глобални проекти, чието съдържание сам създава и реализира.

Бил Гейтс не е специалист нито по инфекциозни болести, нито по хранене, нито по управление на климата. Неговите огромни пари му позволяват да превръща своите хобита – любителските си интерес за "свободното време" – в съдба на милиарди хора по света. Бил Гейтс няма никакво право да постъпва по този начин. Бъдещето на човечеството трябва да бъде създавано с публичните усилия на много хора, водени от експерти, професионалисти и лидери на обществено мнение, отразяващи възгледите на големи групи от хора.

Вместо това милиардерът Бил Гейтс превръща собственото си любопитство на лаик в могъщи проекти за насочване живота на човечеството в определени посоки. Единствено и само поради големите си пари, спечелени от софтуеър – една частна сфера на познание и експертиза.

Джордж Сорос е гениален финансов експерт и спекулант (в изцяло положителния смисъл на тази дума). Той притежава компетентност и интуиция, които му осигуряват успешни сделки винаги, когато много други грешат, губят пари, разоряват се или просто минават на втори план като играчи на фондовия пазар.

Джордж Сорос е визионер в многобройни области. Неговите пари се преливат в изобилни програми за благотворителност и финансиране на третия сектор, които отразяват личните възгледи и визии на финансиста за определено бъдеще на света. Говори се, че тези проекти осигуряват значителна възвращаемост на инвестициите в тях чрез стимулиране на определени политически промени и конкретни политически решения, облагодетелстващи този свръхактивен в глобалната политика финансов играч. Дали това е вярно или не е втори въпрос.

Първият въпрос е дали Сорос има правото и легитимността да осигурява победите на определен кръг от обществени интереси, визии и политики в глобалния свят, мотивиран от своите любителски интереси в областта на философията, европейската и световната политика, да дирижира съдбоносни решения за миграцията, правата на човека и интеграционната политика на ЕС?

Сорос прави това единствено в качеството си на много богат човек. Тези решения, които Сорос стимулира и финансира трябва да бъдат – отново – обект на ефективна публична експертиза, свободен обществен дебат и баланс между интересите на големите общности от хора – в Америка, в Европа, в глобалния свят.

Примерите могат да продължат. Демокрацията окончателно рухва там, където шепа стари богати мъже дирижират – на сцената и зад кулисите – развитието на глобалния свят на единственото основание, че са станали свръхбогати от някаква своя частна (специфична) дейност, талант, успех.

В края на 19 и началото на 20 век в Америка започва мощен процес на антитръстово законодателство. Концентрацията на капитала прави все по-лесно картелирането на пазарите и ограничаването на пазарните свободи. Затова американската демокрация първа слага прегради на този процес.

Днес картелирането е старомодна дума, отразяваща отминали в историята социални и стопански реалности. Днес имаме не просто картели. Не просто изтласкване на свободите на хората от сферата на свободната конкуренция.

Днес имаме шепа хора като Безос, Мъск, Сорос и Гейтс, за които насочването на света в желана от тях посока на базата на огромното им богатство е ежедневна реална възможност. Те играят с нас играта на свършените факти – свършени от силата на парите им. Тези пари си купуват всичко, което им е необходимо – експерти, славословещи гениалността на този, който ги е наел, политически решения, реализиращи любителските пристрастия на големия "чичко паричко", законодателство, превръщащо ексцентричните им хрумвания в закони, на които стотици милиони – илиарди хора трябва да се подчиняват.

За всички нас, обикновените хора не е възможно да оспорим техните желания, материализирани в обществни реалности. Най-малкото – не можем да си платим достъп до тези нива, на които се водят реалните спорове за собственото ни настояще и бъдеше. Ако въобще такива спорове се водят. Следствията на това са все по-видими в света на постистината и постдемокрацията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Появиха се снимки на новата C-Klasse дни преди официалната премиера

0 (0) Mercedes Benz C-Klasse ще дебютира официално на 23 февруари, но ето че няколко дни преди премиерата на модела, социалните мрежи показаха новото поколение на германската марка. Снимките са публикувани във Facebook страницата The Automobilist и разкриват интериора, както и екстериора на обновеният седан. Очаквано, предницата се е сдобила […]
d0bfd0bed18fd0b2d0b8d185d0b0 d181d0b5 d181d0bdd0b8d0bcd0bad0b8 d0bdd0b0 d0bdd0bed0b2d0b0d182d0b0 c klasse d0b4d0bdd0b8 d0bfd180d0b5d0b4

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.