COVID-19: Краят на шведския модел

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

covid 19 d0bad180d0b0d18fd182 d0bdd0b0 d188d0b2d0b5d0b4d181d0bad0b8d18f d0bcd0bed0b4d0b5d0bb

Коментар на Слим Алаги за в. “Поан” Шведският експеримент в борбата срещу пандемията, пълна противоположност на другите страни, е провал, твърдят неговите критици. Скандинавското кралство през март прие своеобразна политика в Европа, застъпвана от главния епидемиолог в Агенцията за обществено здраве, Андерс Тегнел , “гуру”, който отхвърля всякакво ограничаване и чиито препоръки следваха точно правителството, парламентът и населението. Според него шведите трябваше да се научат да живеят с COVID-19, като запазят отворено обществото с неговите магазини, ресторанти, детски градини, училища и офиси и заложат на бариерните и хигиенни жестове и отговорността на гражданите.

Дори в пика на епидемията през април той запази този курс и доверието на политиците, защитавайки своята “дългосрочна стратегия”, въпреки острите критики, по-специално на 22-ма известни учени, които осъдиха неговата “грешна стратегия” и призоваха политическата власт “да поеме контрола”. Залагайки на колективния имунитет за предотвратяването на втора вълна през есента, той прогнозира, че 40 процента от жителите на Стокхолм – основното огнище на заразяване в страната – трябва бъдат имунизирани. Прогноза, противоречаща на доклад на Шведската агенция за обществено здраве, който разкрива, че само 7,3 на сто от тестваните жители на столицата са развили антитела срещу вируса.

Лятното затишие, през което Швеция регистрира най-ниските нива на заразяване в Европа, подсили емблематичната фигура в борбата срещу пандемията в кралството, архитект на модел, възхваляван от чуждестранните медии. Но силното възобновяване на епидемията в края на октомври породи съмнение в спорната стратегия на Тегнел. “Не виждаме никакво доказателство, че в момента има имунитет сред населението, което забавя разпространението на вируса”, призна той.

“Влошаваща се ситуация”

Признание за неуспех на министър-председателя Стефан Льовен, който пое нещата в свои ръце, миналата седмица предупреди неколкократно пред пресата, че “ситуацията се влошава” и за първи път реши сам да забрани събиранията на повече от осем души, което не е препоръка на здравните власти.

“Не ходете във фитнеса, плувния басейн, библиотеката, не организирайте партита”, помоли той сънародниците си, особено младите, които от лятото са по-невнимателни. “Виждаме, че нашите препоръки вече не се спазват толкова много, със съжаление констатира премиерът, което ни принуждава да въведем повече безпрецедентни ограничения, за да прекъснем кривата (на пандемията). Трудно е, брутално, но необходимо”, обяви миналата неделя той във второто си обръщение към нацията от март насам.

С 230 514 заразени на 25 ноември (+ 4954) и 6555 починали (+ 55, от които 5000 души над 70 г.), в Швеция (10,3 млн. жители) вече има четири пъти повече починали, отколкото сред всичките 16-те млн. жители на скандинавските ѝ съседи (Дания, Финландия, Норвегия). “Ние сме на стръмен склон, който продължава да се издига”, предупреди от своя страна Тегнел във вторник по обществената телевизия SVT, призовавайки

да се “ограничат всички социални контакти”.

“Важно е да си сътрудничим, така че кривата да се изравни”, заяви той, надявайки се, че Швеция “скоро ще стигне до пика и ще последва същия сценарий, преживян в няколко европейски страни, които започнаха да отчитат спад след няколкоседмично възобновяване на епидемията”. Предпазлив, той предупреди срещу прекомерния оптимизъм. “Мисля, че е много важно този път да не повярваме, че пандемията е приключила, само защото заразяванията намаляват. Тази болест има невероятна способност да се връща по различни начини. Не трябва да губим контрол, както казва СЗО”, за да се предотврати трета вълна.

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВЕЦ "Камчия" и източеният язовир

0 (0) Казват, че ВЕЦ "Камчия" произвежда толкова ток, колкото е потреблението в морските ни градове. Това коментира във "Фейсбук" съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев. Само че като съпоставим издадените гаранции за производство за този ноември спрямо същия месец при предишни години, сега е много по-малко. Логичният извод е, […]
d0b2d0b5d186 d0bad0b0d0bcd187d0b8d18f d0b8 d0b8d0b7d182d0bed187d0b5d0bdd0b8d18fd182 d18fd0b7d0bed0b2d0b8d180

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.