„Автомагистрали“ строи „Хемус“ с 40 работника на щат

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d0b2d182d0bed0bcd0b0d0b3d0b8d181d182d180d0b0d0bbd0b8 d181d182d180d0bed0b8 d185d0b5d0bcd183d181 d181 40 d180d0b0d0b1d0bed182d0bd

Държавната компания "Автомагистрали" строи магистрала "Хемус" с 40 работника, назначени на трудов договор. Останалите са на наетите фирми чрез рамкови споразумения за изграждане на магистралата, става ясно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова до депутата от БСП Георги Свиленски, пише Mediapool.

През последните две години държавата даде на "Автомагистрали" чрез т.нар. вътрешно възлагане (in-house поръчки) договори за над 4.5 млрд. лв. Най-големият от тях е доизграждането на магистрала "Хемус" между София и Варна за над 2.7 млрд. лв. за 225 км.

При една от инспекциите си през лятото премиерът Бойко Борисов обяви, че в строежа участват около 4000 души. От отговора на Аврамова става ясно, че в "Автомагистрали" на трудов договор са назначени 381 служители, а дружеството притежава 355 машини и оборудване за изпълнение на инфраструктурните обекти. Данните са към края на ноември 2020 г.

Това означава, че останалите около 3700 работници са на фирмите, наети с рамкови споразумения за строителството на първите три участъка, по които се работи, – от пътен възел "Боаза" до разклона за Плевен/Ловеч. Големите строители са хасковската "АБ", варненските "Хидрострой" и "Инжстройинженеринг", софийската "Автомагистрали Хемус" и "Пътинженерингстрой-Т" от Търговище. Отделно има сключени още около 15-тина договора с доставчици на материали и строителна механизация, стана ясно от отговора на компанията до Mediapool.

По всички обекти, които изпълнява, "Автомагистрали" работи с 460 фирми – 405 договора с партньори – контрагенти и 60 договора с клиенти за доставка на материали и наем на механизация, отговори неотдавна Аврамова на друг въпрос на Свиленски.

Супербулдозер и дронове

Част от щедро изсипаните от държавата средства в "Автомагистрали" са отишли за купуване на техника, става ясно от новия отговор на Аврамова.

Образно казано, почти всеки назначен служител в държавната компания разполага с автомобил, самосвал или булдозер.

Още миналата година от "Автомагистрали" се похвалиха, че са купили "супербулдозер, който може да прегази танк и яде скалата като пясък".

Компанията разполага още със 114 тежкотоварни автомобила до 30 т, два верижни багера, един колесен, осем комбинирани и два мини багера, четири валяка – два 16-тонни, един 19-тонен и един 22-тонен, и 17 камиона с бордови кран.

Към тежката техника спадат четири челни товарача, влекач тежковоз с ремарке за товари до 45 т и влекач с ремарке за товари до 30 т.

Дружеството има и една специализирана машина за изграждането на мостове "Крамер", както и три безпилотни летателни средства тип "дрон". Най-вероятно те са необходими освен за снимки на терена, но и за отчитане на напредъка по строителството на обектите.

"Автомагистрали" разполага и с голям парк от леки автомобили – 53, най-вероятно, за да може да осигури бързо придвижване на ръководителите си. Разполага и с 27 лекотоварни бусове (бордови 5+1 места).

Инженерите почти колкото счетоводителите

Инженерите в компанията са почти толкова, колкото са и счетоводителите, а работниците по строителство и поддръжка на пътищата – 41, става ясно още от отговора на Аврамова за работещите в "Автомагистрали" на трудов договор.

На щат са назначени още 9 пътни инженери, 3-ма – по инвеститорски контрол, 9 строителни и 6 електроинженера.

В същото време експерт счетоводителите са 20. Има и шестима "отчетника счетоводство".

На щат работят още 11 геодезисти и 1 геолог в държавната компания.

Внушителен е броят на техническите ръководители – 37.

Най-голям е броят на шофьорите на специални тежкотоварни автомобили (най-вероятно става въпрос за самосвали)- 162.

Други 20 са назначени като машинисти на пътностроителни машини – булдозери, багери, валяк, челен товарач.

Операторите на електрически подстанции са 34, а четирима са електромонтьорите. Има още 9 автомонтьори и четирима техници – механици.

"Автомагистрали" разполага и с един юрисконсулт и един системен администратор.

Заплащането – не може да се прави обобщение

Извън тези служители, дружеството има сключени договори за изпълнение на специфични дейности като взривни, сондажни и други дейности, за които се изискват специалисти с нужната квалификация и опит. Колко са тези договори и на каква стойност Аврамова не е посочила в отговора си.

Тя за пореден път уверява, че всички договори на "Автомагистрали" са сключени при спазване разпоредбите на Закона за обществените поръчки, при условията на чл. 14, ал. 1, т. 6 от ЗОП или чрез провеждане на предвидените в закона процедури.

В случаите, когато е налице подизпълнител по договор, това е посочено в подадената от дружеството оферта. В останалите случаи "Автомагистрали" изпълнява възложените дейности със собствен ресурс, добавя регионалният министър.

Дружеството е сключило договори за доставка на материали и наем на строителна техника, в зависимост от местоположението на изпълняваните обекти, с цел осигуряване целесъобразност на разходите при реализацията им.

Задълженията на контрагентите по договорите са свързани с предоставяне на строителна техника и механизация, както и доставка на нужните количества материали.

Тъй като договорните отношения са за кратки периоди от време и за различни дейности не може да се прави обобщение какво им е платено. Заплащането на наетата механизация се извършва на база пълен брой машиносмени, уточнява Аврамова.

Източник: Mediapool

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

ajax loader

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Испания определи колко души могат да се събират на едно място по Коледа и Нова година

0 (0) Испанското правителство взе решение, заедно с регионалните власти, за Коледа и Нова година в едно домакинство да не се събират повече от десет души, заяви испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля, предаде Ройтерс. Целта на мярката е да бъде ограничено разпространението на коронавируса, предаде БТА. Взетото решение е […]
d0b8d181d0bfd0b0d0bdd0b8d18f d0bed0bfd180d0b5d0b4d0b5d0bbd0b8 d0bad0bed0bbd0bad0be d0b4d183d188d0b8 d0bcd0bed0b3d0b0d182 d0b4d0b0 d181

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.