„Актуално“: Кирил Петков още е канадски гражданин

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!
0
(0)

d0b0d0bad182d183d0b0d0bbd0bdd0be d0bad0b8d180d0b8d0bb d0bfd0b5d182d0bad0bed0b2 d0bed189d0b5 d0b5 d0bad0b0d0bdd0b0d0b4d181d0bad0b8

Темата за канадското гражданство на Кирил Петков продължава да буни духовете в България. Проверка на Actualno.com показа, че според канадското законодателство Кирил Петков все още е канадски гражданин – поне на база публичната информация за случващото се по въпроса.

Каква е хронологията на събитията и фактите до момента?

В началото на август депутатът от парламентарната група на "Има такъв народ" Димитър Гърдев адресира въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев, в който настоява МВнР да отговори дали служебният министър на икономиката Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет. Гърдев се е позовавал на медийни публикации в средствата за масова информация, в които се твърди, че министърът на икономиката е имал канадско гражданство, което в разрез с българското законодателство.

В понеделник (16 август) депутати от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за обявяване на частична противоконституционност на служебното правителство на премиера Стефан Янев. Според партията на Бойко Борисов, Конституцията забранява членовете на правителството да имат двойно гражданство и ако се установи, че Петков е бил едновременно български и канадски гражданин при встъпването си в длъжност, всички негови актове биха загубили легитимност. (Дали обаче това е така, вижте още по темата ТУК) В отговор Кирил Петков заяви, че е декларирал, че се отказва от канадското си гражданство, още когато е получил предложение да влезе в служебния кабинет.

"Спокойно мога да кажа, че аз, като Кирил Петков, направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя като министър. Знаех, че съществува тази процедура и в първия момент, в който бях поканен за министър, направих този отказ. Този отказ е нотариално заверен. Имам пълната документация", каза икономическият министър в петък (13 август). По думите му, той е задействал процедурата по отказ от втория си паспорт още през месец април. Петков твърди, че нотариално заверената му декларация за отказ от канадски паспорт е достатъчна за да не е гражданин на Канада.

Достатъчно ли е това обаче според канадските закони? По този повод екипът на Actualno.com направи справка в официалния правителствен САЙТ на Канада. В него е описана подробно процедурата за хората, които искат да се откажат от гражданство. Тя трае между три и шест месеца, тъй като всички документи се обработват поетапно на различни нива в администрацията, а решенията се вземат от Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада. В член 9 "Отказ от гражданство" е уредена процедурата, по която става отказът и от кой момент влиза в сила освобождаването от гражданство. В неговата ал. 3 се постановява, че заявлението се потвърждава или отхвърля с акт на министъра: "Ако заявлението по ал. 1 бъде одобрено от министъра, се издава сертификат за отказ и заявителят се освобождава от гражданство след изтичането на деня, в който е издаден сертификатът или на дата, посочена в самия сертификат, която е след деня на издаването". Самият Петков каза, че очаква документална обратна връзка от канадските власти за гражданството си.

Публикуваме тази част от текста на английски език от сайта без редакторска намеса: When the applicant ceases to be a Canadian citizen Subsection 9(3) of the Act provides that the applicant ceases to be a citizen after the expiration of the day on which the certificate was issued, or such later date as the certificate may specify.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Последвай ни и във фейсбук

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Манолев: Вече две години ме клеветят

0 (0) "Вече 2 години, откакто срещу мен се води организирана кампания за оклеветяване и дискредитиране – у нас и в чужбина. Истината, обаче, започва да излиза наяве", заяви Александър Манолев във фейсбук. "Вече е факт първото оправдателно решение, взето от Софийския административен съд по делото срещу мен за конфликт […]
d0bcd0b0d0bdd0bed0bbd0b5d0b2 d0b2d0b5d187d0b5 d0b4d0b2d0b5 d0b3d0bed0b4d0b8d0bdd0b8 d0bcd0b5 d0bad0bbd0b5d0b2d0b5d182d18fd182

Абонирай се за новини

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.